Werkkamp Kikkerij
Gezicht op de barakken van werkkamp ‘De Kikkerij’ in de Noordoostpolder.
Werkkamp Kikkerij lag in de omgeving van Blokzijl
en werd gebruikt door DUW voor werkgelegenheidsprojecten in de crisisjaren om moerasgebieden te ontginnen en landbouwklaar te maken.
De Kikkerij was dus geen N.O.polder-werkkamp.
De Kikkerij werd wel als soort blauwdruk genomen voor de werkkampen in de N.O.polder waar toen soortgelijke werkzaamheden werden verricht.
Collectie Zuiderzeemuseum
De kok’ van de Noordoostpolder
‘Scherp Geschoten’, de tentoonstelling van Nieuw Land Erfgoedcentrum met buitengewone fotobeelden uit het Flevolandse archief, toont foto’s van het ontstaan van Flevoland als ware kunstwerken.
Tijdens de looptijd, tot en met zondag 8 januari 2017, plaatst FlevoPost een aantal foto’s met achtergrondinformatie. Dit keer een foto van een olijke ‘kok’ in een arbeiderskamp in de Noordoostpolder.
Geen kok maar kampbeheerder
Volgens het originele bijschrift van deze foto van Jaap Potuyt uit 1955 zou het hier gaan om ‘De kok in de keuken van het kamp Oost’. De man die hier zo druk aan het kokkerellen is, is Geerlof Appels. Hij was geen kok, maar kampbeheerder, en de foto is niet in kamp Emmeloord-Oost, maar in kamp Schokland genomen. Dit bleek toen ik in 2013 het genoegen had de kinderen en de schoondochter van Geerlof Appels te interviewen voor de website Flevolands Geheugen.
Op zijn veertiende naar zee
Geerlof Appels werd op 20 juli 1907 in Amsterdam geboren en ging al op zijn veertiende naar zee. Hij werd uiteindelijk chef kok pâtissier op een groot passagiersschip. Dat hield in dat hij allerlei leuke dingetjes maakte, zoals gebakjes en bonbons.
Strijd om de Maasbruggen
In 1939 ging Geerlof weer aan wal en werd kok in De Kikkerij, een werkkamp van de Rijksdienst voor de Werkverruiming in Steenwijkerwold. Hij was inmiddels getrouwd met Johanna Lamers en samen hadden ze al een dochter. In 1939 werd Geerlof gemobiliseerd en hij nam in mei 1940 deel aan de strijd om de Maasbruggen bij Rotterdam. In de oorlog werkte hij in een kamp op de Ginkelse Heide bij Ede.
Kookles aan kampbeheerders
Kort na de bevrijding in 1945 meldde Geerlof zich aan in Vollenhove om in de Noordoostpolder te gaan werken. Hier werd hij kampbeheerder, eerst van kamp Vollenhove en vanaf 1950 van kamp Schokland. In de weekenden kookte hij ook, omdat de koks dan vaak weg waren. Veel kampbeheerders konden echter niet koken en daarom gaf Geerlof zijn collega-kampbeheerders eenmaal in de maand kookles.
‘De kok’ van de Noordoostpolder
Na acht jaar Schokland verhuisde hij naar kamp De Voorst en van daaruit in 1962 naar kamp Emmeloord-Oost. In 1965 werd Geerlof kampbeheerder in Swifterbant. Hier overleed hij op 16 juli 1968. Hij werd ‘de kok’ van de Noordoostpolder genoemd. Kampbewoners roemden zijn maaltijden.
Henk Pruntel, onderzoeker Nieuw Land Erfgoedcentrum