Wie was A.D. van Eck
Allereerst een mogelijke verwarring.
Wie was hij niet:
De eerste burgemeester van Noordoostpolder heette ook van Eck.
Burgemeester Van Panthaleon baron van Eck. (1962 – 1973)
Wie was hij wel:
Deze Van Eck was het hoofd van de Bouwkundige Afdeling van de Directie van de Wieringermeer
Van Eck was dé bouwmeester. In de Noordoostpolder werd niets gebouwd, geen kerk, geen school, geen huis, zonder de goedkeuring van Van Eck.
Het Voorhuys mag dan een ontwerp zijn van architect Alexander Bodonis, het draagt een vet stempel van Van Eck. Zelfs het anker naast het hotel was zijn idee.
De kerk ‘De Hoeksteen‘ aan de Nagelerstraat in Emmeloord mag dan een ontwerp zijn van architect S. van Ravestyn uit Utrecht, het was Van Eck die bedong dat de toren vier meter hoger moest, omdat hij wilde dat de kerktorens een dominantere positie in het stadsbeeld moesten innemen. Aldus geschiedde. In deze tijd zou hij botsen met de trots van menig architect.
Toen de bouwcommissie het ontwerp van de Poldertoren te stomp vond, kwam Van Eck met het idee van ‘één of andere nokbekroning’. Vervolgens kwam hij met het ontwerp van een koggeschip als windvaan.
Ook het carillon is te danken aan zijn initiatief. Daarom draagt één van de klokken het randschrift ‘Facta non verba’ (Geen woorden, maar daden) en is aan hem opgedragen.
We komen zijn naam ook veelvuldig tegen in de kunst. In 1964 werd de Stichting A.D. van Eckfonds opgericht met als doel het bijdragen tot de verfraaiing en verrijking van het uiterlijk aanzien van de Noordoostpolder. Met het in het leven roepen van deze stichting heeft de gemeente haar erkentelijkheid willen uitdrukken voor hetgeen de heer A.D. van Eck in de gemeente Noordoostpolder tot stand heeft gebracht.
A.D. van Eck werd geboren in Rumpt (bij Geldermalsen). Hij werd opgeleid als architect en begon zijn carrière bij de Dienst Gemeentewerken van Wageningen. Daarna werd hij adjunct-directeur van de Dienst Gemeentewerken in Beverwijk.
In 1932 werd Van Eck hoofd van de Bouwkundige Afdeling van de Directie van de Wieringermeer, een functie die hij tot zijn pensionering in 1964 zou bekleden. De Directie (vanaf december 1962 Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders) was onder meer verantwoordelijk voor de bouw van boerderijen, openbare gebouwen en dorpen in de polder. In 1941 werden de activiteiten verplaatst naar de Noordoostpolder en nog weer later naar Oostelijk Flevoland.
In 1940 tot 1947 kreeg Van Eck als hoofd van de Bouwkundige Afdeling van de Directie ook de dagelijkse leiding van het Bureau Wederopbouw Boerderijen, dat in heel Nederland boerderijen herbouwde die door oorlogshandelingen waren beschadigd.
Een wederopbouwboerderij is een Nederlandse boerderij die na in Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen vernield te zijn daarna onder regie van de overheid is herbouwd. Bij de bouw werd gebruikgemaakt van de kennis die ingenieurs hadden opgedaan bij de gestandariseerde bouw van de boerderijen in de kort daarvoor drooggelegde Wieringermeerpolder.
bron: Flevolandsgeheugen.nl
Foto: Afscheid van de heer A.D. van Eck, hoofd van de bouwkundige afdeling Rijksdienst IJsselmeerpolders. 1-12-1964.
L.S.
Het Ketelhuisje ontworpen door Gerard Koopman en mij wordt geborduurd op de nieuwe gordijnen van de Chinese Zaal in Paleis Huis ten Bosch, en misschien zelfs door H. M. Koningin Maxima die met vele anderen werkt aan dit project.
Zie : TextielMuseum maakt nieuwe gordijnen voor Paleis Huis ten Bosch.
Graag zouden we dit bericht willen meedelen aan Hero Bloem en Ciska Roefs waarmee we indertijd fantastisch hebben samengewerkt. Kunt u ons aan tel. nummers en/of E-mail adressen van hen helpen ?
Vriendelijke groeten,
Frank Bolink