- Titel: Zonder titel
- Kunstenaar: Herman Kuijer
- Materiaal: RVS
- Geplaatst : 2011
Discussie over lichtkunstwerk voorlopig gedoofd
De gemeenteraad tornt voorlopig niet aan het lichtkunstwerk op de Deel.
Politieke Unie, ONS, ChristenUnie-SGP en de SP willen met het oog op forse reparatiekosten praten over de toekomst van het kunstwerk en daarom voorlopig geen bedrag begroten. Een amendement daarvoor werd met 15 tegen 14 stemmen afgeschoten.
Een deel van het licht in het werk van kunstenaar Herman Kuijer is kapot en daarmee verdwijnt de essentie van het object. Repareren kost 24.000 euro. ‘Dat is echt heel veel geld’, meent Gerda Knijnenberg van ChristenUnie-SGP. ONS vindt de timing van de uitgave slecht, omdat veel bedrijven het in deze coronatijd financieel moeilijk hebben.
Arja Heerspink van de Politieke Unie wijst erop dat de gemeente niet langer contractueel verplicht is om de reparatie uit te voeren. Dat was Noordoostpolder volgens haar alleen de eerste tien jaar. Ondertussen staat het werk voor het elfde jaar in Emmeloord. ‘Met alle veranderingen op De Deel is dit daarom een goed moment om over de toekomst van het kunstwerk te praten’, vindt Heerspink.
Cultuurbarbarisme
Dat ze daarbij ook het woord ‘verwijderen’ in de mond nam, zorgt voor kriebels bij Rien van der Velde (PvdA). Buitenkunst weghalen om financiële redenen vindt hij een vorm van ‘cultuurbarbarisme’, tot ergernis van Knijnenberg. ‘Ik ben een kunstliefhebber, maar dat wil niet zeggen dat je nooit de kosten mag afwegen.’
Onder meer Frans van Erp (CDA) wijst erop dat verplaatsen of helemaal weghalen van het kunstwerk vermoedelijk net zo duur is als repareren. Ook GroenLinks, D66 en VVD steunen het amendement van de Politieke Unie niet. Jasper van Os van de VVD zou in een commissievergadering wel eens verder willen praten over het onderwerp.
Over het kunstwerk
Het lichtkunstwerk is 6,5 meter hoog, 20 cm diep en 2,8 meter breed met computergestuurde (LED)lampjes waardoor het kunstwerk continue van kleur verandert.
Het bestaat uit vijf lagen waarvan je het kleurenspel zowel vanuit de Lange Nering als vanaf de Beursstraat en op De Deel kunt zien.
Het is gemaakt van duurzaam en solide materiaal, roestvrij staal en daarna geglasparelstraald voor een matte uitstraling.
Met dit kunstwerk heeft de gemeente Noordoostpolder zijn ambitie voor het stadshart willen aantonen.
Het kunstwerk staat fraai op een ‘drielandenpunt’.
Het verbind met zijn lampjes visueel de Beursstraat, de Lange Nering en het net opgeknapte centrumplein De Deel.
Het tekent een denkbeeldige lijn vanuit het Kettingplein, waar het andere lichtkunstwerk van Herman Kuijer staat door de winkelstraat richting centrumplein.
Kuijer heeft zijn kunstwerk geen naam gegeven. Dat laat de kunstenaar bij voorkeur over aan de bevolking.
“Een naam komt vanzelf. Kunst moet leven, daarover moet gepraat worden. Mensen kunnen er hun eigen invulling aan geven”, zegt Kuijer.
Over de kunstenaar
Herman Kuijer uit Hilvarenbeek staat bekend om zijn werken met licht en kleur.
Zijn kunstwerken hebben een structuur met een hoge graad van complexiteit.
Kuijer werkt met alle soorten licht, zoals zonlicht, neonlicht, TL buizen en meer.
Hij werd in 2008 benaderd door het Van Eckfonds om een lichtkunstwerk te maken. Daarbij werd gedacht aan een lijn van het Cultuurplein naar het Kettingplein. Kuijer probeert altijd los van de opdrachtgever ook zelf goed na te denken over de situatie. Hij zag twee punten meer zitten en kwam op twee lichtkunstwerken met computergestuurde LEDlampjes die continue van kleur veranderen.
Hij heeft geen naam bedacht voor het kunstwerk, dat laat hij aan de bevolking over. ‘Kunst moet leven er moet over gepraat worden. Mensen kunnen een eigen invulling geven aan het object. Een naam komt vanzelf wel’.
Ook op het Kettingplein staat een werk van Herman Kuijer.
In de Rabobank hangt een lichtkunstwerk van Herman Kuijer.
naast het kunstwerk hangt een bordje met deze tekst;
Herman Kuijer
Zonder titel
2000, acrylverf, tl-licht en aluminium, Kunstcollectie Rabobank Noordoostpolder-Urk
De kunst van Herman Kuijer straalt. Letterlijk, want hij werkt met tl-verlichting op, met acrylverf bewerkte, aluminiumplaten. Op het eerste gezicht lijken zijn werken fabrieksmatig vervaardigd. De tl- buizen steken hel af tegen de serieel opgebouwde achtergrond. Wanneer je echter bevangen wordt door het gevoelige licht en de emotionele kleuren blijkt dat een uiterst getalenteerde kunstenaar aan de slag is geweest. Als een nieuwsgierige onderzoeker bestudeert Kuijer de invloed van het licht op onze directe omgeving. Zijn kunstwerken verspreiden daardoor een bijzondere sfeer. Afhankelijk van de gebruikte kleuren stralen ze liefde of bitterheid, zomer of winter uit. Eigenlijk staat zijn kunst synoniem voor het leven zelf. Want zijn licht-werken ontwikkelen, onder invloed van externe factoren, mee met het ritme van de dag en de seizoenen in het jaar.
Speciaal in opdracht van Rabobank Noordoostpolder-Urk ontwierp Kuijer dit kunstwerk, waarbij hij zes verschillende kleuren zodanig presenteert dat alle kleurcombinaties één keer aan bod komen. Het traliewerk lijkt het licht te willen vangen, maar zoals we allemaal weten laat licht haar vrijheid niet ontnemen. Hooguit valt flauwtjes de schaduw van het raster op de muren van de gang. In het voorbij gaan lopen we van de ene sfeer naar de andere. Elke kleur spreidt zijn eigen karakter en gevoel tentoon. Hoe vreemd zijn ook de vervloeiingen van kleuren in de tussenruimtes van de tl-lichten?
Plaats een reactie (naam E-mail en Site niet verplicht)
Meepraten?Draag gerust bij!