- Titel: geen
- Kunstenaar: Herman Kuijer
- Plaats: Kettingplein
- Materiaal: RVS
- Geplaatst: 2012
Over het kunstwerk:
“Het kunstwerk bestaat uit vijf elementen die geplaatst zijn op een ronde sokkel met een diameter van 2,80 meter”, aldus Kuijer. “Het geheel wordt aangestuurd met een computer wat een permanent wisselend kleurbeeld oplevert. Er zit een lichtstructuur in die heel langzaam van kleur verandert. Het kunstwerk is gemaakt van RVS en is geglasparelstraald voor een matte uitstraling. Het materiaal is duurzaam en solide.” Kuijer heeft nog geen naam bedacht voor het kunstwerk. Dat laat hij liever over aan de bevolking. Kuijer: “Kunst moet leven; daar moet over gepraat worden. Mensen kunnen een eigen invulling geven aan het object. Een naam komt vanzelf wel.”
Over de kunstenaar:
Herman Kuijer (geboren in Schalkwijk 1953 – woont nu in Hilvarenbeek)
heeft in 2010 al de opdracht verkregen voor het realiseren van twee kunstobjecten die het Kettingplein en Cultuurplein met elkaar verbinden.
Dat eerste kunstwerk is in 2011 geplaatst op het Cultuurplein
“HERMAN KUIJER (1953) IS LICHTKUNSTENAAR.
VANAF HET BEGIN VAN DE JAREN TACHTIG MAAKT HIJ NAAM MET KUNSTWERKEN, WAARIN LICHT EN KLEUR EEN BELANGRIJKE ROL SPELEN. KUIJER WERKT VEEL IN OPDRACHT VAN OVERHEDEN EN HET BEDRIJFSLEVEN. ZIJN INSTALLATIES GAAN ALTIJD EEN RELATIE AAN MET DE OMGEVING WAARVOOR ZIJ GEMAAKT ZIJN, HET ZIJN TOEVOEGINGEN AAN EN/OF INGREPEN IN DE ARCHITECTUUR”
In de Rabobank hangt een lichtkunstwerk van Herman Kuijer.
naast het kunstwerk hangt een bordje met deze tekst;
Herman Kuijer
Zonder titel
2000, acrylverf, tl-licht en aluminium, Kunstcollectie Rabobank Noordoostpolder-Urk
De kunst van Herman Kuijer straalt. Letterlijk, want hij werkt met tl-verlichting op, met acrylverf bewerkte, aluminiumplaten. Op het eerste gezicht lijken zijn werken fabrieksmatig vervaardigd. De tl- buizen steken hel af tegen de serieel opgebouwde achtergrond. Wanneer je echter bevangen wordt door het gevoelige licht en de emotionele kleuren blijkt dat een uiterst getalenteerde kunstenaar aan de slag is geweest. Als een nieuwsgierige onderzoeker bestudeert Kuijer de invloed van het licht op onze directe omgeving. Zijn kunstwerken verspreiden daardoor een bijzondere sfeer. Afhankelijk van de gebruikte kleuren stralen ze liefde of bitterheid, zomer of winter uit. Eigenlijk staat zijn kunst synoniem voor het leven zelf. Want zijn licht-werken ontwikkelen, onder invloed van externe factoren, mee met het ritme van de dag en de seizoenen in het jaar.
Speciaal in opdracht van Rabobank Noordoostpolder-Urk ontwierp Kuijer dit kunstwerk, waarbij hij zes verschillende kleuren zodanig presenteert dat alle kleurcombinaties één keer aan bod komen. Het traliewerk lijkt het licht te willen vangen, maar zoals we allemaal weten laat licht haar vrijheid niet ontnemen. Hooguit valt flauwtjes de schaduw van het raster op de muren van de gang. In het voorbij gaan lopen we van de ene sfeer naar de andere. Elke kleur spreidt zijn eigen karakter en gevoel tentoon. Hoe vreemd zijn ook de vervloeiingen van kleuren in de tussenruimtes van de tl-lichten?