Vliegtuigwrakken – Scheepswrakken

Compleet

Markeringspaal voor gecrasht vliegtuig op Urk maakt het driejarig project van Stichting Canon De Noordoostpolder compleet,

Stichting Canon De Noordoostpolder heeft het driejarige project voltooid om markeringspalen te plaatsen voor vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Noordoostpolder en Urk zijn neergestort of een noodlanding hebben gemaakt. De laatste paal op Urk is geplaatst.

De stichting nam in 2022, in opdracht van de gemeente Noordoostpolder, die taak over van Stichting Ongeland uit Dronten. Dit gebeurde na onenigheid over markeringslocaties met deskundige Teunis Schuurman, die vele vliegtuigcrashes heeft onderzocht in een gebied van 50 kilometer rondom zijn woonplaats Vollenhove, dus ook in Noordoostpolder en Urk. Hij overleed in januari 2023.

Project succesvol afgerond
Egbert de Vos van Stichting Canon De Noordoostpolder leidde het project. Daarbij zijn alle 27 markeringslocaties onderzocht. ,,Waar nodig zijn van de al aanwezige 15 palen enkele op de juiste locatie geplaatst. Ook zijn er 12 palen bijgekomen.’’ Op de palen zijn ornamenten in de vorm van een Lancaster-vliegtuig bevestigd met een oranjerode kleur. Medewerkers van Wijkbeheer Noordoostpolder hebben bij alle fysieke werkzaamheden de noodzakelijke hulp verleend. ,,De palen zijn voorzien van een nieuw informatiebordje met de juiste logo’s en een QR-code.’’ De code bevat het achterliggende verhaal van de crash of noodlanding. De laatste paal van het project is 30 januari op Urk geplaatst. De Vos: ,,Dankzij het uitgebreide onderzoek van Teunis Schuurman konden wij dit project succesvol afronden. Zijn verzamelde data waren onmisbaar.”

vliegtuigwrakken.bk_

crashpaal vliegtuigwrakken Noordoostpolder Flevoland rood vliegtuigje wrakVliegtuigwrakken

Het IJsselmeer en de net drooggevallen Noordoostpolder lagen op de route van geallieerde bommenwerpers die richting Berlijn vlogen. De geallieerden maakten handig gebruik van de afwezigheid van Duits luchtafweergeschut. Bovendien waren er goed zichtbare oriëntatiepunten, zoals de Afsluitdijk en de oude Zuiderzee-eilanden. Helemaal veilig was de route over het IJsselmeer nu ook weer niet; de Duitsers stuurden jachtvliegtuigen af op de Geallieerde eskaders. Bij de luchtgevechten die daarop volgden, raakten soms Geallieerde (en ook Duitse) vliegtuigen zo zwaar beschadigd dat zij in het IJsselmeer of de polder neerstortten. vli

Scheepswrakken

Wat nu de Noordoostpolder is, was vroeger de Zuiderzee. Toen in 1942 de polder drooggevallen was, vond men een groot aantal scheepswrakken op de voormalige Zuiderzeebodem. Veel van deze vindplaatsen zijn gemarkeerd met een paal met rood schip.

Colofon

Deze website emmeloord.info heeft niet het onderzoek verricht naar de gestrande vliegtuigen.
Initiatiefnemer hiervoor was De Stichting Ongeland uit Dronten.
Na een langdurig conflict over onjuistheden heeft de gemeente Noordoostpolder in 2022 gebroken met deze stichting en stichting Canon de Noordoostpolder gevraagd te adviseren over de markeringspalen en de teksten op de informatiebordjes.
Onder leiding van Egbert de Vos van Canon Noordoostpolder is een gedegen en compleet nieuwe opzet gerealiseerd waarbij ook veelvuldig bevindingen van de WO2-onderzoeker Teunis Schuurman uit Vollenhove is gebruikt.
bron: https://www.canonnoordoostpolder.nl/verrekijkers/gestrande-vliegtuigen

De bron van Oostelijk Flevoland is Stichting 4 Mei Herdenking Dronten

links:

  • Historisch Marknesse : https://www.historischmarknesse.nl/vliegtuigwrakken/
  • Fietsroute: https://www.visitnoordoostpolder.nl/nl/routes/3599994193/fietsroute-wrakkenroute-op-fietsknooppunten-50-km
  • ANWB route https://www.anwb.nl/fietsroutes/routes/wrakkenroute-noordoostpolder
  • Kaartje Teunis Schuurman

Klik op de vliegtuigjes of scheepjes  voor meer informatie :

Wrakkenpalen vernieuwd

scheepswrakken in Flewvoland.De  blauw-witte wrakkenpalen met de rode scheepjes waren na twintig jaar dermate verroest dat ze medio 2023 door Landschapsbeheer Flevoland  zijn vervangen.

Dinah Might

Dinah Might pad - Schelpenpaadje tussen Emmeloord en Schokland

meer achtergrond over

vliegtuigwrakken in de polderbodem

.

Scheepswrakken snel verstopt.

Tientallen meldingen van scheepswrakken in de pas drooggevallen Noordoostpolder waren opeens weer snel verdwenen.
De landeigenaren hadden geen zin in het gedoe van archeologen.
De boeren en arbeiders verwijderde snel het wrak. Voor de archeologen was er al snel niets meer te vinden.

Dit is gebleken uit onderzoek van Yftinus van Popta.
De maritiem archeoloog Yftinus van Popta promoveerde eerder op het onderwerp: verdronken dorpen.

FIETS SCHEEPSWRAKKENROUTE LELYSTAD

cheepswrakpalenDe fietsroute ‘Scheepswrakkenroute’ neemt je mee langs verschillende scheepswraklocaties in Lelystad. De locaties zijn herkenbaar door een gestreepte paal (wit/blauw) met een rode afbeelding van een schip erop. De wrakken zelf worden goed bewaard onder de grond of zijn verplaatst. Een aantal palen is voorzien van een QR-code. Door de QR-code te scannen kun je meer informatie vinden over het desbetreffende wrak.

https://mass.cultureelerfgoed.nl/themes/flevoland

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen