Kunstwerk in De Golfslag
In de algemene ruimte van het voormalig verzorgingshuis De Golfslag hangt sinds 2024 opnieuw het aardenwerken kunstwerk van de kunstenaar Joop Puntman.
Dit kunstwerk is bewaard gebleven uit de inmiddels rijke historie van het gebouw.
Wat is het, wat stelt het voor en hoe is het hier gekomen.
Het is een wandplastiek, geboetseerd van chamotte, dat is een gebakken product van klei wat daarna bij hoge temperatuur is geglazuurd.
De kunstenaar heet Joop Puntman en hij heeft het laten bakken bij het Limburgse pottebakkersbedrijf ‘Het Ambacht’ in Haalderen.
Het is weer een typisch Noordoostpolder-drooglegging tafereeltje.
Een man staat met zijn hoge laarzen in de nieuwe poldergrond.
In zijn ene hand trekt hij een visnet omhoog, in zijn andere hand toont hij het koren van het land.
Golven, vissen, een vogel en een schip maken het verhaaltje weer rond: eens zee, nu land.
In 1971, niet lang na de officiële opening van dit bejaardenhuis, ontstond brand.
De bewoners werden ‘s morgens vroeg geëvacueerd. De schade bleef gelukkig beperkt tot de recreatieruimtes op de benedenverdieping, maar voor veel medewerkers en bewoners was het vooral een traumatische ervaring.
De Vereniging van de winkelstraat ‘De Lange Nering’ heeft hun bij de heropening van dit bejaardenhuis dit kunstwerk aangeboden.
Bernard Geurtzen van de was voorzitter van de vereniging.
Geurtzen was een groot liefhebber van de kunst van Joop Puntman. Er hangt nog zo’n kunstwerk in de winkelstraat.
‘De Golfslag’ actueel
Begane grond.
Op de begane grond van dit gebouw zijn 38 appartementen voor ouderen met dementie gerealiseerd.
Naast deze zorgappartementen is een algemene ruimte gecreëerd voor ontmoeting en activiteiten.
Verdieping
Op de verdiepingen van het gebouw zijn 68 reguliere appartementen gerealiseerd in de huursector.
Van deze appartementen zijn, verspreid over de verdiepingen, 24 appartementen bestemd voor ouderen die langer thuis willen wonen.
Deze mensen kunnen een beroep doen op thuiszorg die wordt geboden door Zorggroep Oude en Nieuwe Land.
Historie
Het bejaardenhuis ‘De Golfslag’ is gebouwd in 1971 naar ontwerp van Abe Bonnema.
Brand
Op zondagmorgen 18 april 1971, niet lang na de officiële opening op 3 februari 1971, ontstond er brand op de begane grond van Golfslag.
De bewoners werden ‘s morgens vroeg geëvacueerd. De schade bleef gelukkig beperkt tot het materiële, al dekte de verzekering niet alle schade. Voor veel medewerkers en bewoners was het vooral een traumatische ervaring.
Nadat De Golfslag was hersteld is door door de Vereniging Lange Nering dit kunstwerk geschonken.
Bernard Geurtzen was voorzitter van de vereniging.
De heer Geurtzen was een groot liefhebber van Joop Puntman, die als ontwerper werkzaam was in het Atelier Het Ambacht Haalderen’ (AMHA).
Over de kunstenaar
Joop Puntman
Josephus Theodorus (Joop) Puntman (Bemmel, 20 maart 1934 – Nijmegen, 12 december 2013) was een Nederlandse keramist en beeldhouwer.
Puntman studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. Hij ging vervolgens aan het werk bij Het Ambacht Haalderen. In het atelier werden vanaf de oprichting in 1947 vazen, schalen en koppen en schotels gedraaid. Later kwamen daar muurplastieken bij.
Puntman maakte diverse reliëfs, die veelal werden geplaatst bij scholen. Volgens de database van het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie was hij actief tussen ca. 1949 en 1969, maar hij is ook daarna actief werk blijven produceren tot ongeveer 2005, soms in opdracht, soms persoonlijk werk.
Over ‘Het Ambacht’
‘Het Ambacht‘ werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht als werkgelegenheidsproject voor jongeren die tijdens de oorlogsjaren geen beroepsopleiding hadden kunnen volgen. Doel was het bevorderen van de culturele en maatschappelijke belangen van Haalderen. Met subsidies en een lening van Volksherstel Gelderland, de provincie en de gemeente werd hiervoor een stichting opgericht. Initiatiefnemers waren onder anderen burgemeester Wilhelmus van Elk, pastoor Taeke van der Wey en G. Janssen sr.
Het ambachtscentrum zou meerdere onderdelen krijgen, maar alleen de pottenbakkerij kwam van de grond.
Er waren aanvankelijk vijf pottenbakkers in dienst, die huishoudelijk aardewerk maakten. Piet Kurstjens werkte er vanaf 1947 als instructeur, hij werd later opgevolgd door Peter Hinze.
Na de komst van Joop Puntman werden er ook siervoorwerpen en muurplastieken gemaakt.
Hij was van 1949 tot 1969 als ontwerper aan Het Ambacht verbonden.
Andere medewerkers waren onder anderen Henk van Meurs en Kees Schoppema.
Werk van Het Ambacht is gesigneerd met “Het Ambacht Haalderen” of “AMHA”.
Over Bernard Geurtzen
In tegenstelling tot Prins Bernhard schrijft je Bernard Geurtzen zonder h.
Op 14 oktober 1953 opende Modehuis Geurtzen haar deuren aan de Lange-Nering, hoek Beursstraat. Hier ging een sollicitatie procedure aan vooraf bij de Rijksdienst IJsselmeerpolders. Gelukkig werd Bernard Geurtzen geschikt bevonden en kon hij zich met zijn gezin, zijn vrouw Toos en 7 kinderen vestigen in Emmeloord, waar later nog 2 kinderen geboren zijn.
Het was een groot pand waar op de begane grond de heren – en kinderkleding en een confectie-atelier voor maatpakken waren gelegen.
Een grote marmeren trap leidde naar de eerste etage waar damesstoffen en patronen werden verkocht.
Damesmode mocht nog niet verkocht worden, dat was voorbehouden aan Gilsing, omdat men vond dat er nog niet genoeg mensen in de polder woonden voor twee dameszaken.
Later in 1960 mocht het wel en kwam de damesafdeling erbij op de eerste verdieping. Aan de Beursstraat kant was er kantoorruimte op de 1e verdieping voor Gritter en Meeuwsen op de 2de verdieping, tot zij een eigen kantoorpand kregen. Daarna kwamen deze ruimtes ook bij de zaak.
Bernard Geurtzen was ook voorzitter van de ondernemersvereniging, waar hij zich onder andere inzette om van de Lange Nering een wandelgebied te maken, zoals tegenwoordig heel gewoon is. Maar in die tijd veel weerstand opriep bij de ondernemers in de Lange Nering. De uiteindelijke afsluiting heeft hij niet meer mee kunnen maken. Toen deze manifestatie begon in 1972, werd er in de zaak een opheffingsuitverkoop gehouden, omdat Bernard Geurtzen plotseling overleden was.
PARIJS IN EMMELOORD link in 1969, van 25 juni – 5 juli ,was een ander hoogtepunt, hij wilde laten zien, dat behalve op agrarisch gebied de gemeente Noordoostpolder nog veel meer te bieden had. Als voorzitter van het stichtingsbestuur heeft hij zich enorm ingezet.
bron: https://www.lemirage.nl/tentoonstelling-geurtzen-modezaak/
De familie Geurtzen had warme contacten met ‘Ambacht Haalderen’ en kochten hier vaker kunst en curiosa.
Nog in familiebezit is dit muurplastiek uit 1964. Ook hier herkennen we onmiddellijk de Poldertoren, een Schokbetonschuur, de Schouwburg met het kunstwerk Drie Muzen en de entree van de winkel van Geurtzen. Dit muurplastiek is gesigneerd met “AMHA” (Het Ambacht Haalderen)
Revival
De werken van Joop Puntman staan volop in de belangstelling.
Roelie de Jong is op zoek naar ca. 400 kunstwerken van Joop Puntman.
Zij heeft op Facebook een snel groeiende facebook-groep gestart.
Ook op wikipedia is er een pagina over Joop Puntman
en groeit de lijst met werken gestaag.
Vanzelfsprekend met inbreng van www.emmeloord.info