- Titel: Klokkenstoel
- Plaats: Begraafplaats Luttelgeest
- Materiaal: hout – brons
- Bouw houten klokkenstoel: Houtbouw Lewi
- Geplaatst: 2024
Onder grote belangstelling is vrijdag 3 mei 2024 op de begraafplaats in Luttelgeest de klokkenstoel officieel in gebruik genomen.
Aan Han Tuinhof, timmerman en zoon van bouwbedrijf Lewi, was de eer de klok te laten luiden. Hij heeft, samen met zijn broer Sjoerd en medewerkers, meegeholpen aan ‘alles wat boven de grond staat’.
De bronzen klok van zo’n 500 kilo is afkomstig uit de toren van de St. Jozefkerk in Luttelgeest. Deze kerk werd in 2014 gesloten. Enkele dorpsgenoten namen het voortouw om een eervolle herbestemming voor de klok te vinden. Dat werd de algemene begraafplaats aan de Blankenhammerweg. Er werd een werkgroep gevormd vanuit alle gezindten uit het dorp. Een groep waarin veel bruikbaar talent beschikbaar was, van technisch tekenaar tot bouwvakker en computerdeskundige.
Klokkenstoelen bekeken
In de aanloopfase zijn er klokkenstoelen bekeken in Friesland en Drenthe. Een grote uitdaging was ook het rondkrijgen van de financiering en de vergunningen. De Klokkenstoelen bekeken gemeente Noordoostpolder heeft hierbij geholpen. Zo is er subsidie ontvangen van het Cultuurfonds Flevoland, Fonds Leefbaar Platteland en van de stichting Beheer voormalig bezit kruisgebouwen. Ook de parochie, de gemeente, de ondernemersvereniging en dorpsbelang Luttelgeest hebben hun bijdrage geleverd.
Houtbouw Lewi kreeg de opdracht toebedeeld. Richtlijnen voor de bouw waren; rechtlijnig vanwege het landschap, onderhoudsarm, hufterproof en passend bij het kapelletje dat tegenover de begraafplaats staat. De stoel is gemaakt van Bilinga hardhout.
Dieper graven
De bouw ondervond tegenslag door weersomstandigheden en ook moest er dieper gegraven worden dan verwacht. Dit had te maken met een eerdere ophoging van de begraafplaats. Al met al heeft het project drie jaar geduurd. Op 28 juni 2023 werd de klok met een hoogwerker uit de kerktoren getild. De klok, gemaakt in 1956, ging vóór de plaatsing eerst nog voor een glasparelstraling naar Urk.
Veel klussen zijn gedaan door een groot aantal vrijwilligers en ondernemers uit het dorp en omgeving. Naast het papierwerk was er las- en snijwerk voor een nieuw juk, bomen rooien en opruimen, schoffelen, betonbekisting demonteren, grond afvoeren, zand aanvoeren en gras inzaaien.
Op verzoek geluid
Voor Han Tuinhof het touw pakte om officieel te luiden deed hij oordoppen in. Dat was – en is – nodig wanneer je onder de klokkenstoel staat. Het geluid galmt als vertrouwd over de begraafplaats en vindt zijn weg in de wijde omgeving. Op verzoek wordt de klok geluid bij uitvaarten en andere gelegenheden, zoals de dodenherdenking op 4 mei.
Bron De Noordoostpolder
Fonds Leefbaar Platteland van provincie Flevoland heeft ruim € 28.000 subsidie verstrekt. De andere helft van het benodigde projectbedrag is opgehaald met sponsoring en bijdragen van onder andere ondernemersvereniging Luttelgeest, gemeente Noordoostpolder, Stichting Beheer Voormalig Bezit Kruisvereniging Noordoostpolder (SBBK) en de Emmaüsparochie.