Alle carillons in Flevoland
Een helder totaaloverzicht van alle carillons in Flevoland, overzichtelijk op één pagina.
- Emmeloord heeft het oudste carillon van Flevoland.
In 1959 werd dit instrument in de Poldertoren voor de eerste maal bespeeld. - Twintig jaar later, in 1979 volgde het carillon van Almere Haven.
- Lelystad kreeg in 1980 het derde carillon van Flevoland.
- In 1985 volgden Almere Stad
- en Almere Buiten.
- Zeewolde volgde in 1986 en
- Dronten sloot de rij (tot nu toe) in 1989.
Naast het carillon van de Poldertoren telt Flevoland nog een aantal carillons.
- Dronten
- locatie: Gemeentehuis
- gebouwd in 1988
- ontwerper: André Lehr (Kon. Eijsbouts uit Asten)
- Aantal klokken : 27
- Beiaardier: Frits Reynaert.
- Lelystad
- locatie: Stadhuis Stadhuisplein
- gebouwd in 1980
- ontwerper: André Lehr (Kon. Eijsbouts uit Asten)
- Aantal klokken: 25
- Beiaardier: nvt (elektrisch-automatisch carillon)
- Zeewolde
- locatie: Gemeentehuis
- gebouwd in 1986
- ontwerper: André Lehr (Kon. Eijsbouts uit Asten)
- Aantal klokken: 50
- Beiaardier: Boudewijn Zwart
- Speeltijden: vrijdag van 17 tot 18 uur.
- Almere
- Goede Rede toren
- locatie: Almere Haven
- gebouwd: 1980
- aantal klokken : 50
- Beiaardier: Gerda Peters en Bauke Reitsma
- Speeltijden: woensdag- en vrijdagochtend 11.00 tot 12.00 uur.
- Lichtboogtoren
- Almere Stad
- gebouwd: 1984
- aantal klokken: 50
- beiaardier: Gerda Peters en Bauke Reitsma
- speeltijden: woensdag van 13.00 tot 14.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 12.00 uur.
- De Drieklank
- locatie: Almere Buiten.
- gebouwd: 1984
- aantal klokken: 19
- beiaardier: nvt (automatisch)
- Goede Rede toren
Dronten
Plaats : Gemeentehuis
Het carillon van het raadhuis van Dronten is in 1988 door de klokkengieterij Eijsbouts vervaardigd. De omvang is 27 klokken g2 chromatisch a4. Op het klavier is dit C2 chromatisch d4.
De vaste beiaardier is Frits Reynaert.
In 1986 aanvaardde de Gemeente een gift van de NMB-bank als eerste inleg voor een fonds voor een carillon.
Spoedig volgden initiatieven om tot de oprichting van een carilloncomité te komen.
In 1987 werden door het “Carillon Comité Dronten” aanzienlijke bedragen binnen gehaald. Allerlei acties zijn daarvoor gevoerd. Naast publieksacties werden spontane bijdragen op de geopende bankrekeningen gestort.
De schooljeugd werd massaal ingeschakeld. Ook het bedrijfsleven heeft zijn bijdrage geleverd.
De carillonactie werd gestart met het doel te komen tot een carillon dat automatisch muziek ten gehore zou kunnen brengen; pas toen de actie boven verwachting bleek aan te slaan heeft men het doel verlegd naar een carillon dat ook door een beiaardier met de hand bespeeld zou kunnen worden.
Toen het geld bijeen was, werd het bedrag symbolisch op 2 januari 1988 overgedragen aan de Gemeente met het verzoek het nog te gieten carillon een goede plaats te geven. Men had de gedachte het carillon op het Gemeentehuis te plaatsen.
In 1988 werden bouwkundige voorzieningen getroffen en besprekingen gehouden met de klokkengieter om tot realisering van het project te komen.
De architect van het gemeentehuis, prof. ir. Tauber, verleende belangeloos zijn medewerking.
Klokkengieter Kon. Eijsbouts uit Asten goot de klokken voor het carillon en installeerde het carillon, klavier en automatisch bandspeelwerk in 1988/89 op het gemeentehuis.
Het carillon bestond toen uit 25 klokken op basis g2.
Op 17 februari 1989 werd het carillon officieel in gebruik genomen middels een feestelijk concert door Frits Reynaert.
De melodieën voor het automatisch speelwerk werden ook door Reynaert vervaardigd.
Dagelijks klinkt het carillon automatisch op de hele uren en soms ook op de halve uren.
Bron: www.fritsreynaert.nl
Lelystad
Plaats: Gemeentehuis
In november 2011 is het carillon, het gemeentelijk klokkenspel, officieel in werking gesteld. Het carillon staat na 21 jaar op de plek waar het ooit was bedoeld en speelt dagelijks een melodie.
Cadeau bij vorming gemeente
De geschiedenis van dit carillon gaat terug naar 1978. In dat jaar hebben enkele betrokkenen uit Lelystad het plan opgevat dat het bij de instelling van de gemeente Lelystad gepast zou zijn een geschenk aan te bieden in de vorm van een carillon. Het idee achter het geschenk was dat een eeuwenoud muziekinstrument een culturele bijdrage geeft aan een nieuwe, moderne stad. Om dit te realiseren werd de Stichting Carillon Lelystad opgericht.
Tijdelijk bij theater
De stichtingsbestuursleden zijn geld gaan werven bij bedrijven en in 1980 was er genoeg geld om een carillon bij de klokkengieterij Koninklijk Eijsbouts in Asten te laten maken. De bedoeling was dat het carillon op het toekomstige stadhuis geplaatst zou worden. Daar het stadhuis toen nog gebouwd moest worden, werd het carillon tijdelijk op een kolom van de zogenaamde hoge route op het Agorahof bij het Agora Theater geplaatst. Het werd bediend door een soort ‘orgeldraaiboek’.
Op dak stadhuis
In 2001 werd de verhoogde route bij het theater gesloopt en werd het carillon tijdelijk opgeslagen bij de fa. Eijsbouts. Na het gereedkomen van het vernieuwde stadhuis in 2011 kon eindelijk het carillon op het dak van het stadhuis geplaatst worden, waar het ooit was bedoeld.
Bron: Lelystad.nl
Almere
In Almere kunt u regelmatig klokken horen luiden. De stad heeft namelijk drie kerktorens met carillons (ook wel klokkenspelen of beiaards genoemd): de Goede Redetoren in Almere Haven, de Lichtboogtoren in Almere Stad en de Drieklank in Almere Buiten. Alle drie zijn van de gemeente Almere. Het is in Nederland gebruikelijk dat carillons in eigendom van de gemeente zijn. Dit is namelijk in 1798 door Napoleon bepaald.
Goede Redetoren
Kerkcentrum de Goede Rede is in 1979 gebouwd aan de Kerkgracht in Almere Haven. Het carillon in de toren is op 10 april 1980 in gebruik genomen. Het klokkenspel heeft 50 klokken; de grootste weegt 950 kilo. Wekelijks bespelen de stadsbeiaardiers het carillon.
Ze zijn op woensdag- en vrijdagochtend te horen van 11.00 tot 12.00 uur. Daarnaast spelen ze ook bij bijzondere gelegenheden. Dagelijks klinkt het carillon tussen 9.00 en 21.00 uur ieder kwartier automatisch, met elk (half)uur korte melodieën. De drie zwaarste klokken zijn ook te horen bij kerkdiensten.
Lichtboogtoren
Kerkcentrum De Lichtboog is in 1984 geopend aan de Klokkeluiderstraat in Almere Stad. Een jaar later werd het carillon erin gehangen. Het weegt in totaal 2.700 kilo en heeft 50 klokken. De zwaarste is 450 kg.
Het carillon wordt alleen met de hand bespeeld door de beiaardiers en hoort u verder alleen op het hele uur. De beiaardiers spelen op woensdag van 13.00 tot 14.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 12.00 uur.
De Drieklank
Kerkcentrum De Drieklank is in 1984 gebouwd aan de Chicagostraat in Almere Buiten. In de toren hangt een licht carillon met 19 klokjes. Die zijn niet met de hand bespeelbaar, maar werken automatisch. Ieder halfuur spelen de klokken een korte melodie.
De Almeerse stadsbeiaardiers
Almere heeft twee beiaardiers in dienst: Gerda Peters en Bauke Reitsma. Zij bespelen de carillons ook bij culturele activiteiten. Zoals het Almere Haven Festival, de Goede Rede Concerten, in samenwerking met buurtcentrum Kolkzicht (Almere Stad) of met Corrosia Theater Expo & Film (Almere Haven). Tijdens Open Monumentendag, buurtfeesten of georganiseerde excursies kunnen bezoekers de torens beklimmen en de carillons bekijken.
Stadsbeiaardiers Gerda Peters en Bauke Reitsma
Gerda Peters is aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam afgestudeerd voor orgel- en kerkmuziek. Behalve het staatsexamen piano behaalde ze haar Master of Music in Carillon aan de Nederlandse Beiaardschool (NBS) in Amersfoort (faculteit muziek van de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht). Gerda is stadsbeiaardier van Almere, Beverwijk en Voorburg. Zij vervangt regelmatig collega-beiaardiers en geeft door heel Nederland en in het buitenland concerten. Zie voor meer info haar website: www.gerdapeters.nl
Bauke Reitsma is beiaardier van Almere, Baarn en Weesp. Naast reguliere (markt)bespelingen geeft Bauke concerten in binnen- en buitenland. Bauke volgde zijn beiaardiersopleiding aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Hij werkt ook als organist van het Gemengd Koor in de H. Nicolaaskerk in Eemnes en is vaste organist van de Algemene Begraafplaatsen van Utrecht. Meer over Bauke is te vinden op www.baukereitsma.nl
Bron: www.Almere.nl
meer info : DE BEIAARDEN VAN ALMERE
Zeewolde
Wat zou Zeewolde zijn zonder haar kenmerkende toren? Deze toren staat er niet zomaar: zij herbergt een 50-tal bronzen klokken die dagelijks te horen zijn bij uurslag en wekelijks live bespeeld worden door de beiaardier. Het torentje kan met recht een ‘zingende toren‘ worden genoemd!
Het carillon hoort bij Zeewolde
Toen de eerste paal van het jonge dorp Zeewolde nog maar nauwelijks was geslagen, werd door bewoners al verlangd naar een uniek, eigen carillon.
Het carillon (ofwel de beiaard) is immers onlosmakelijk verbonden met de Lage Landen. Al eeuwenlang is een eigen stadscarillon statussymbool van belangrijke steden. Met een eigen carillon zou het nieuwe Zeewolde dan ook symbolisch een brug slaan van het verleden naar de toekomst en zou het Nederlandse karakter van het dorp extra worden benadrukt.
Op instigatie van Han Lammers, commissaris van de koningin, de burgemeester Harm Bruin-Slot en diverse anderen, werden bij bevolking en bedrijfsleven gelden bijeen gezameld. Het Zeewoldense carillon is zodoende ook werkelijk een ‘volksintrument’, symbolisch eigendom van alle inwoners.
Bij de nieuwbouw van het kerkelijk centrum ‘Open Haven’ werd al direct rekening gehouden met de plaatsing van een carillon. Mede dankzij de inzet van de provinciale en gemeentelijke overheid kon in 1986 het carillon geplaatst worden in het karakteristieke torentje van de Open Haven.
Bijzondere klokken
Het carillon van Zeewolde werd gegoten door de Koninklijke Klokkengieterij Eijsbouts te Asten en bestaat uit in totaal 50 bronzen klokken.
De grootste klok, bastoon es, is evenals de overige basklokken voorzien van een randversiering met paardenmotief, de naam van de gieter en de naam van de sponsor. Op de zijkant van de klok staat bovendien een gedicht dat geschreven is door een inwoonster uit Zeewolde:
Goud glimmend
gloeien klokken
in hun houten hoge huis
weerkaatsen daar de polderzon
stralen die alles verwarmen
Het allerkleinste klokje is voorzien van de naam ‘Jan Verschoor’, erelid van de Vereniging Vrienden van het Carillon Zeewolde. Verschoor is degene die zich van begin af aan altijd heeft ingezet voor de beiaard van Zeewolde, waarvoor hij als dank een eigen klok heeft gekregen.
Bijzonder instrument
Het carillon van Zeewolde blinkt uit in bespeelbaarheid en heeft een heldere, frisse klank. Uniek is de mogelijkheid om het carillon in de kerkzaal te zien en te beluisteren. Daarmee wordt samenspel mogelijk met andere instrumenten, bijv. orgel of piano.
Automatische tijdsaanduiding
Vrijwel elk Nederlands carillon is als het ware ‘getrouwd’ met het uurwerk. In reeds lang vervlogen tijden schaften gemeentebesturen uurwerken aan die, zichtbaar voor de gehele bevolking, hoog in de kerktorens werden opgehangen. Al snel ontstond de behoefte de tijdsaanduiding ook hoorbaar te maken. Op hele en halve uren werd een klok aangeslagen door middel van een automatische speeltrommel. Om de bevolking te waarschuwen dat de uurslag eraan kwam, werd vóór de uurslag een kort melodietje afgespeeld, ‘voorslag’ genoemd.
Ook in Zeewolde klinkt om het halfuur een automatisch afgespeeld melodietje om te attenderen op de (half)uurslag. Deze melodieën worden een aantal keer per jaar vervangen door de beiaardier en aangepast naar het jaargetijde. De klokken worden bij de uurslagen overigens niet meer aangeslagen middels een speeltrommel maar via een geheel nieuw computersysteem dat meer muzikale mogelijkheden biedt.
Levend spel
Omdat een voorslag ondanks de nieuwste computersystemen altijd mechanisch blijft klinken (zonder dynamiek) is er altijd de behoefte gebleven ook ‘levend spel’ te horen. “Live’-spel van de beiaardier maakt het mogelijk muzikaal in te spelen op actuele gebeurtenissen, zoals nationale of plaatselijke feest- en rouwdagen, sportevenementen en weersomstandigheden. Deze live-bespelingen vinden wekelijks plaats en duren een uur. Ze verhogen de sfeer in een stad en zorgen voor vrolijke of toepasselijke achtergrondmuziek tijdens markten, koopavonden en speciale gelegenheden.
Dat het carillon van Zeewolde zeer gewaardeerd wordt door haar bewoners blijkt uit de brede steun die de ‘vereniging vrienden van het carillon Zeewolde’ al jarenlang ontvangt.
Actuele gegevens
Het carillon van Zeewolde wordt wekelijks een uur lang bespeeld op vrijdagmiddag van 17.00 tot 18.00 uur. Wandelt u rond dit tijdstip eens door het centrum, zet u neer op een nabijgelegen terrasje of aan de waterkade van de Haven en geniet eens bewust van Zeewolde’s unieke zingende toren…
Voor verzoeknummers of torenbezoeken: info@carillonzeewolde.nl
Bron: https://www.carillonzeewolde.nl/
Vereniging Vrienden van het Carillon Zeewolde