- Titel: Ontluikende bloem
- Kunstenaar: Jan de Baat
- Materiaal: Beton
- Plaats: Peppellaan
- Geplaats: 1960
Over het kunstwerk
Deze betonnen sculptuur zonder titel van Jan de Baat (en niet Jan Bats) is in 1960 geplaatst bij de vroegere Huishoudschool, nu Emelwerda college.
Ook dit kunstwerk dankt zijn bestaan aan de percentageregeling
In 1996 is het verplaatst van de Wilgenlaan naar Peppellaan.
De ontluikende bloem wil een symbool zijn van de opgroeiende jeugd.
Het stelt een bloem voor die zich door de betonnen bak en grind boven de grond heeft weten te worstelen. Een overwinning.
De polder neemt nu de plaats in van de vroegere Zuiderzee. Maar de natuur in de vorm van deze bloem boort zich daar opnieuw doorheen.
Baat of Bats
In 2002 heeft de Stichting A.D. van Eckfonds het boekje ‘de Kunstroute Noordoostpolder ‘ uitgegeven.
Daarin staat Jan Bats als kunstenaar vermeld.
In weekblad ‘De Noordoostpolder’ werd dit werk in 1960 toegeschreven aan de kunstenaar Jan de Baat.
Jan de Baat is ook de maker van ‘ het springende paard ‘, bij het lyceum.
Beide kunstwerken zijn in 1960 geplaatst, beiden bij de school.
Daarbij is Jan de Bats een volstrekt onbekende kunstenaar die geen enkel ander kunstwerk in de Noordoostpolder heeft staan.
Emmeloord.info en inmiddels ook anderen houden het daarom bij Jan de Baat.
Over de kunstenaar:
Jan de Baat (Standdaarbuiten, 7 april 1921 – Amsterdam, 4 mei 2010) was een Nederlandse beeldhouwer en edelsmid.
De Baat leerde zichzelf na de Tweede Wereldoorlog beeldhouwen, waarbij hij zich liet beïnvloeden door beeldhouwers als Marino Marini, Henry Moore en Ossip Zadkine. De Baat werd eind jaren tachtig hoofddocent beeldhouwen aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.
Hij maakte in opdracht van het gemeentebestuur van de stad Groningen een beeld van het Peerd van Ome Loeks. Het gemeentebestuur was aanvankelijk niet gecharmeerd van het resultaat, maar toch werd het in 1959 geplaatst op het plein voor het Centraal Station en het is sindsdien een beeldbepaler voor Groningen geworden. De Baat heeft zich later gedistantieerd van dit werk, omdat hij het te figuratief vond.
Nationale roem verwierf hij met zijn bevrijdingsmonument Amsterdam dankt zijn Canadezen (1980): de wapperende stalen wimpel oprijzend uit het gazon in de Apollolaan. De Baat heeft zich gespecialiseerd in monumentale kunst, veelal uitgevoerd in roestvast staal of natuursteen. Zijn werk, te typeren als abstract expressionisme, bestaat uit meer dan veertig beelden in de openbare ruimte in Nederland.
De Baat overleed in 2010 op 89-jarige leeftijd.
Bron: wikipedia
..Ontluikende bloem”
Zo nadrukkelijk onze foto deze ontluikende bloem presenteert, zo onopvallend is in feite de plaatsing van dit kunstwerk van de Amsterdamse kunstenaar Jan de Baat. Het staat nl. bij de Bijz. Huishoudschool te Emmeloord, direct voor een drukke vensterwand in het gedeelte dat de beide vleugels van het gebouw verbindt.
Het springende paard, bij het Prof. ter Veen Lyceum is van dezelfde kunstenaar. De plaatsing van dit. kunstwerk is veel gunstiger. De ontluikende bloem wil een symbool zijn. van de opgroeiende jeugd. Misschien vindt dit proces in het verborgene plaats, maar de nadruk valt dan wel op het woord misschien.
In ieder geval zou naar onze smaak een betere plaats voor deze ontluikende bloem moeten worden gezocht.