Water en Land
Water en Land
- Titel: Water en Land
- Kunstenaar: Bertus Halfwerk
- Materiaal: Cortenstaal
- Geplaatst : 2005
Over het kunstwerk
Het meest bijzondere bos van Flevoland is het Waterloopbos, dat een deel is van het Voorsterbos bij Kraggenburg en Marknesse.
Dertig jaar lang deed het Waterloopkundig Laboratorium hier proeven met schaalmodellen van waterwerken. Hier zijn bijvoorbeeld proeven gedaan voor de Deltawerken: in het klein werden de waterstromen nagebootst. Maar ook voor de havens van Rotterdam, Lagos, IJmuiden, Istanbul en Bangkok werd met stuwen, dammen en golfslagmachines de werkelijkheid beproefd.
De modellen werden uiteindelijk overbodig door onder meer de komst van computers.
Ze staan nu als werkloze monumenten in het bos.
Het waterloopkundig laboratorium met een vestiging in de Noordoostpolder en in Delft verdween uit de polder en ging verder in Delft. Natuurmonumenten kocht de grond waarna het bos in 2005 voor publiek werd opgesteld.
Ter gelegenheid van deze gebeurtenis kreeg Bertus Halfwerk, werkzaam bij Natuurmonumenten en wonend in Blankenham, de opdracht voor dit kunstwerk.
Opmerkelijk dat juist in Blankenham, net buiten de polder, ook een kunstwerk staat die de link tussen het oud- en nieuwe land zo treffend accentueert.
Als je aan komt lopen, dan lijk je tegen een scheefgevallen boot te kijken. Als je dichterbij komt en de andere kant ziet, dan zie je dat het kunstwerk daar meer weg heeft van een bushokje of een rustplaats.
Er zit een bankje in het kunstwerk, dat uitnodigt om plaats te nemen en over het water te kijken dat stroomt naar het Vollenhovermeer. Aan de overkant zie je Vollenhove liggen, het oude land.
Het kunstwerk doet denken aan een scheepswrak, maar ook aan een enorme helm en op een andere manier weer aan een gigantische vis, met grote vinnen omhoog. Het doet aan het verleden denken – een roestige graafmachine.
Het werk is gemaakt van Cortenstaal en meet 3,5 x 6 x 3 meter.
Over de kunstenaar
Bertus Halfwerk geboren 1951 in Olst en woont nu in Blankenham. In veel van zijn objecten verwerkt hij verhalen uit zijn jeugd.
Thema’s in zijn werk zijn geschiedenis en natuur. Halfwerk is vooral gebiologeerd door verweerde materialen.
bron: Cunst (DIGITAAL TIJDSCHRIFT VOOR CULTUUR, KUNST EN LANDSCHAP FLEVOLAND 2 / 2012)
Op een steenworp afstand ligt de oude wind- en stroomgoot.
Op 22 mei 1957 werd de Wind- en Stroomgoot officieel in gebruik genomen in aanwezigheid van de bestuursleden van de Stichting. Het eerste project dat in de Windgoot werd onderzocht was een model van een schuif voor de Haringvlietsluizen