Urk

Sionkerk

Geref. Gemeenten

Eigen website : http://www.ggurk.nl/

Urk_Sionskerk_006

Algemene gegevens
Naam kerk:Sionkerk
Genootschap:Geref. Gemeenten
Provincie:Flevoland
Gemeente:Urk
Plaats:Urk
Adres:De Noord 7
Postcode:8321BA
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname:1993
Architect:Beijnum, W.M. van (Amerongen)
Huidige bestemming:kerk
Monument status:Geen

Het orgel

Het orgel is gebouwd door Jos H. Vermeulen in 1925 voor de Psychiatrisch Ziekenhuis Sancta Maria van de congregaties van Zusters van Liefde van Gent te Noordwijk. Het orgel is door Klaas Kapitein overgeplaatst op Urk in 1993.

Urk_Sion-kerk_2010

Foto: Mbumakalender, 2010 – Wisgerhof

Het orgel van deze kerk is oorspronkelijk gebouwd voor het Psychiatrisch Ziekenhuis Sancta Maria van de congregatie van Zusters van de Liefde uit Gent, te Noordwijk, door de orgelbouwer Vermeulen te Amsterdam. Na de sluiting van dit ziekenhuis is het orgel in 1993 in de toen net opgeleverde kerk geplaatst door Klaas Kapitein te Urk. Bij deze gelegenheid zijn de oorspronkelijke de bazuinbekers van het pedaal omgeruild met die van het Van Leeuwen orgel van de Eben-Haëzerkerk ter plaatse. (Zie hiervoor ook de beschrijving van het orgel van de Eben-Haëzerkerk.)

bron: https://www.orgelsopurk.nl/

Het orgel heeft de volgende dispositie:

Manuaal I:Manuaal II:Pedaal:Speelhulpen:
Bourdon 16′ dVioolprestant 8′Subbas 16′Koppel Manuaal I – Manuaal II
Prestant 8′Holpijp 8′Octaafbas 8′Koppel Pedaal – Manuaal I
Fluit dolce 8′Celeste 8′Gedekt 8′Koppel Pedaal – Manuaal II
Roerfluit 4′Fluit 4′Koraalbas 4′Tremulant Manuaal II
Octaaf 4′Gamba 4′Fagot 16′
Octaaf 2′Nasard 2 2/3′
Mixtuur IIITerts 1 3/5′
Echotrompet 8′Woudfluit 2′
Cornet IIIKromhoorn 8′


Systeem: Elektro-Pneumatisch

Scheepje

Scheepje-Sionkerk-Urk

wikilogoBron : Reliwiki

Reliwiki is de belangrijkste Nederlandse database op het gebied van religieus erfgoed in Nederland en wordt mede mogelijk gemaakt door BOEi, Donatus Verzekeringen en Stichting Vrienden van BOEi.

8 antwoorden
 1. De gevallene engel
  De gevallene engel zegt:

  Hoi,

  Ik hoop dat de overheid de Sionkerk hard gaat aanpakken vanwege de zeer onverantwoorde en middeleeuws aandoende actie van zondag jl, dat voorganger Snoek incl kerkbestuur 350 mensen in hun kerk hebben binnengelaten.

  Schande!

  En NL maar in een lockdown zitten, behalve voorganger Snoek die meent met de bijbel in zijn rechterhand boven de wet te staan.

  Dit vb geeft aan hoezeer de orthodoxe, extremistische, kerk weer eens z’n eigen koers vaart.

  Ik ‘bid’ dat zij tot ‘rede’ komen!

  Een bezorgde burger

  Beantwoorden
 2. Johannes
  Johannes zegt:

  De burgerlijke ongehoorzaamheid op Urk neemt zeer ernstige vormen aan. Het wordt zelfs een gevaar voor omliggende gemeentes in NO – en Flevo- polder. Het is nu tijd om het bestuur van de Sion gemeente de oren te wassen en dat gaan we ook doen. Een bezoek aan de eindverantwoordelijk is onoverkomelijk.

  Beantwoorden
 3. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Geachte broeders en zusters,

  N.a.v. het gebeuren van gisteren 28-3-2021 en de volledige opening van de kerk wil ik graag het volgende met u delen. We waren geschokt over hetgeen is gebeurd. Ik wist eigenlijk niet wat te doen. Jezus zelf zegende namelijk Zijn discipelen met de opdracht om zijn Woord te verkondigen in de wereld. Tijdens het Bijbellezen aan tafel met ons gezin moesten we het volgende Bijbelgedeelte lezen. Ik kan niet anders om dit gedeelte met u te delen. Ik bid dat uw ogen open zullen worden tijdens het lezen van dit gedeelte. Namelijk 1 petrus 2:9:17. Wellicht dat uw besluit van het volledig openhouden van de kerk hiermee wordt herzien. We dragen u op in gebed en bidden u veel wijsheid en nederigheid toe zoals Christus ons heeft geleerd.

  Broederlijke groet van een medechristen.

  Beantwoorden
 4. henk huiskamp
  henk huiskamp zegt:

  Goedenavond,
  Als datgene wat Dhr.Snoek heeft geuit het argument van het kekrbestuur is, moeten jullie je ogen uit je kop schamen.
  SS toestanden. Ik twijfel aan jullie verstandelijke vermogens.
  Ik klaag jullie aan voor moord, als er door jullie toedoen coronadoden vallen indien men door kerkgangers besmet worden.
  Vreselijk wat een hypocriet gedoe. Zijn het geen extreme rellen dan is het wel dat ongehoorde gedrag van jullie kerkgangers de gemoederen bezig houden.
  Bah schaam jullie diep heel diep.

  Beantwoorden
 5. Paula Polak
  Paula Polak zegt:

  Schandalig het vergelijk met de SS. Schokkend voor overlevenden en nabestaanden. Verder: omwille van je naaste zou je geen kerkdiensten moeten houden. Jezelf niet hoger achten dan de ander, dus: je aan dezelfde beperking houden die voor iedereen geldt. Daarmee is niet alleen de naaste gediend .

  Beantwoorden
 6. Eric
  Eric zegt:

  Het is gewoon schofterig wat er in urk gebeurt.het is met de gezondheid van de medemens spelen . Onder het mom de heer roept ons en beschermt ons .als jullie corona krijgen gaan jullie zeker geen gebruik maken van ziekenhuis . Immers op zondag mag er niet gewerkt worden .maar daarvoor kunnen jullie de heer bellen of mailen . Wij houden ons aan de de regels em jullie niet ik ga er vanuit dat jullie geen gebruik gaan maken van ic bedden di

  Beantwoorden
  • Eric
   Eric zegt:

   De herders worden geroepen mishandelen mensen die hun werk doen om nederland te laten zien dat er medemensen zijn die maling aam de medemens hebben vervolgens worden er klapen uitgedeeld door de herders . Herders gaan het huis van de heer in en zitten vervolgens met e
   eem glad gestreken smoel op de eerste rij om vergeving te vragen. Conclusie net zo’n tuig als die relschoppets met die corona rellen

   Beantwoorden

Plaats een reactie (naam E-mail en Site niet verplicht)

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *