Dinah-Might-pad-Schokland.jpg

Het Dinah Might pad,

Het eerste wat u wellicht opvalt is de naam van dit idyllisch schelpenpaadje met knotwilgen.
Het naam en het ontstaan is een mooi verhaal.

Het begon met  de Amerikaanse B-17 bommenwerper ‘Dinah Might’ die op 10 februari 1944 neerkwam langs wat later de Vliegtuigweg is gaan heten.
De voltallige bemanning overleefde destijds de noodlanding. Drie van de tien waren er daarvoor al met een parachute uitgesprongen.
De co-piloot was zo zwaar gewond, dat de Duitsers hem terug naar Amerika stuurden.
De anderen werden weggevoerd in krijgsgevangenschap.
Na vijftien maanden van ontberingen, werden ze in mei 1945 door het Tweede Britse Leger bevrijd.


Nieuwsgierige polderbewoners

Het vliegtuigwrak heeft nog tot 1948 in de Noordoostpolder gelegen. Er kwamen in de vier jaar dat het toestel op die plek heeft gelegen zoveel nieuwsgierige polderbewoners uit de richting Emmeloord langs de kavelsloot naar het vliegtuigwrak kijken, dat er een pad is ontstaan.
In een polderlandschap dat op de tekentafel met potlood en liniaal ‘kaarsrecht’ is gestileerd, met wegen op regelmatige (3,2 km)  afstand van elkaar en tochten en vaarten die loodrecht kruisend een Mondriaan landschap vormde.
Dit eigenwijze pad is er na 1948 altijd gebleven maar het heeft nooit een naam gekregen.
Het is nu een schelpenpad dat de Nagelerweg, iets ten zuiden van Emmeloord, verbindt met de Vliegtuigweg, iets ten noorden van Schokland.

Dinah-Might - Dinah-Might-bord.jpgZuiderringweg

De Vliegtuigweg dankt zijn naam aan dit toestel, maar ook aan de Amerikaanse B-24 bommenwerper van piloot Joe Buland die vlakbij de haven van Oud Emmeloord, bij de noordpunt van Schokland neerstortte. Drie van de tien bemanningsleden verloren daarbij hun leven. De Vliegtuigweg zou oorspronkelijk Zuiderringweg heten.

Bemanningslid keert nog één keer terug

In mei 2009 bezocht de toen 84-jarige John Mosteller, één van de twee toen nog in leven zijnde bemanningsleden, voor het eerst sinds 1944 de locatie waar de ‘Dinah Might’ was neergestort.
Hij deed dit op uitnodiging van de familie Ter Voert, die hun boerderij naar het vliegtuig hadden vernoemd.
Mosteller had de eer de naam te mogen onthullen.

Op vrijdag 30 oktober 2015 is het naamloze pad heropend met de nieuwe naam :  Dinah Mightpad.