De naam is een stille herinnering aan de razzia die de Duitse bezetters op 17 november 1944 uitvoerden in de toenmalige Noordoostpolderrand. Ook is het een ode aan alle pioniers uit die tijd die zo ontzettend veel werk veelal in handkracht hebben uitgevoerd bij de aanleg van de Noordoostpolder.
Van west naar oost
Het fietspad dat nu ‘Razziapad’ gaat heten, loopt van de oude haven van Kuinre aan de Hopweg naar het hart van het Burchtbos, waar het aansluit op het Anton Remijnsepad, genoemd naar polderpionier Anton Remijnse.
Het Razziapad loopt van west naar oost. Hiervoor is op verzoek van Janke de Roos gekozen omdat de gevangengenomen pioniers in 1944 ook van west naar oost werden weggevoerd.
Nederlands Onderduikers Paradijs
Op 17 november 1944 namen de Duitse bezetters ongeveer 500 mannen gevangen bij een grootscheepse razzia in de polder, die toen ook bekend stond onder de bijnaam Nederlands Onderduikers Paradijs. De mannen werden te voet naar Meppel vervoerd en daar met treinen naar Duitsland gebracht om er te werken in de oorlogsindustrie.
Het werd een meerdaagse reis en onder erbarmelijke omstandigheden werden de gevangen genomen mannen ‘s nachts opgesloten in gebouwen in Vollenhove.
Parallel met huidige tijd
De naam van het pad is een statement naar de samenleving omdat het nog maar 70 jaar geleden is dat er een bezetter actief was in ons eigen land en velen op de vlucht moesten om hun leven te redden. Een parallel met de huidige tijd, waarin velen, die op de vlucht zijn voor geweld in hun eigen land, bij ons een veilig heenkomen zoeken.
Namen dragen bij aan veiligheid
In het Kuinderbos hebben de meeste fietspaden inmiddels een naam gekregen. Zo heeft de reclassering, die de boswachter wekelijks cliënten levert die meewerken bij het beheer van bos en natuur, de naam ‘Rechte pad’ bedacht.
De fietspaden met naam dragen ook bij aan veiligheid, aldus boswachter Harco Bergman. ‘Afgelopen zomer viel er een fietser en doordat het betreffende fietspad een naam had kon er snel hulp worden geboden’.