Nieuw-Apostolische Kerk Emmeloord

Nieuw gebouw 2016

Het oude pand van de Nieuw-Apostolische Kerk in Emmeloord aan De Dolomieten 2, stamde uit de jaren 80 en was sterk verouderd.
Korfker Architecten heeft een nieuw kerkgebouw ontworpen op de plek van het bestaande gebouw.

Architect Gerben ter Horst die bij Korfker Architecten in Emmeloord werkt en priester is in Zwolle heeft het kerkgebouw ontworpen.

Op zondag 20 maart werd er de eerste kerkdienst gehouden.

Een gebouw dat uitblinkt in duurzaamheid. Doordat het gebouw zeer goed is geïsoleerd en wordt verwarmd met een warmtepomp gebruikt het nauwelijks energie. De benodigde elektriciteit wordt opgewekt met zonnepanelen.


logo-deNoordoostpolder

De ruim vijftig leden tellende kerkgemeenschap is blij met het nieuwe onderkomen. Het oude schoolgebouw aan de Dolemieten 2 voldeed niet meer aan de eisen van de tijd en renoveren was niet lonend voor het uit de jaren 80 daterende gebouw, vertelt priester Edwin Cazemier. Architect Gerben ter Horst die bij Korfker Architecten in Emmeloord werkt en priester is in Zwolle heeft het kerkgebouw ontworpen. Op de hoek van de Dolemieten en Skandinavielaan is een modern gebouw verrezen dat er qua stijl uitspringt ten opzichte van de woningen rondom. ,,Het valt iets meer op, maar het is ook weer niet overdadig. Het past beslist in de woonwijk”, benadrukt Ter Horst. Het gebouw is energiezuinig met zonnepanelen en een warmtepomp. Warmte is een beetje het kernwoord, rondom de nieuwbouw. ,,Als kerkelijke gemeente willen we graag warmte uitstralen en die uitstraling moet het nieuwe kerkgebouw ook hebben.” Het gebouw is bewust niet te modern. Er zijn veel ramen, maar dat wil nog niet zeggen dat er veel inkijk is. ,,We willen een open kerk zijn, maar hechten ook aan de privacy. De gemeente zit niet te kijk.” Het interieur straalt vooral licht uit. Naast de vele ramen, is gekozen voor houten vloeren, lichte muren en de kerkzaal is gevuld met vijftig stoelen.” Boven in het gebouw is de consistorie ondergebracht en er is naast de kerkzaal een vergaderruimte, die ook gebruikt wordt voor het jeugdwerk en de zondagschool. Naast de kerk is een parkeerplaats die plaats kan bieden aan tien auto’s. Dan is er ook nog een grasveldje op het perceel. Dat biedt eventueel mogelijkheden tot uitbreiding, maar dat is voorlopig niet aan de orde, zegt Cazemier met een glimlach. Al zal de kerk volgend jaar beslist te klein zijn als de gemeenschap haar 40-jarig bestaan viert in de polder. ,,Dat feest houden we gewoon in de Nieuw Jeruzalemkerk”, merkt Cazemier op. Daar kerkte de gemeenschap de laatste maanden ook al, omdat ze vanwege de bouw tijdelijk dakloos was. Wat de kosten betreft, die hoeft de kleine gemeente zelf niet op te hoesten. ,,Wij offeren uiteraard wel, maar de kerkbouw wordt centraal geregeld door de landelijke Nieuw Apostolische Kerk.” De openingsdienst op 20 maart is alleen voor genodigden. Er komen echter open dagen om iedereen de mogelijkheid te bieden binnen een kijkje te nemen. (Tekst Cees Walinga)

Voorheen een rk kleuterschool

De Ruimte

Naam kerk: De Ruimte
Adres: De Dolomieten 2
Jaar ingebruikname: 1992
Het houten gebouw was een RK kleuterschool
Huidige bestemming: Gesloopt

In de media Uit Flevopost.nl, 15 juni 2015
De Nieuw-Apostolische Kerk in Emmeloord krijgt een nieuw, duurzaam onderkomen. Maandag is het contract getekend voor de nieuwbouw. Hetebrij Bouw uit Wolvega gaat de nieuwe kerk bouwen, op basis van een ontwerp van Korfker Architecten uit Emmeloord. Het gebouw wordt eind dit jaar opgeleverd.

2000

2010

Embleem

Nak_logo

Aan de topgevel is het typische kerksymbool bevestigd: een kruis in het water met stralen rondom.

Het embleem van de kerk portretteert een witte Latijns kruis , zwevend boven de gestileerde golven op een blauwe achtergrond. De zon komt op aan de horizon van die golven, gesymboliseerd door 10 stralen. Er is geen definitieve interpretatie van de betekenis ervan. Volgens Peter Johanning, woordvoerder van de kerk, kunnen de verschillende elementen worden geïnterpreteerd als kruisiging van Jezus Christus (cross), Heilig Doopsel (water) en als Heilige Verzegeling (zon), verwijzend naar de drie sacramenten van de kerk. Zonsopgang of zonsondergang in het embleem kan ook worden beschouwd als de onmiddellijke wederkomst van Christus . De eerste officiële embleem werd gemaakt door Stamapostel Schmidt in 1968 en nog steeds te vinden op veel kerkgebouwen. Het werd veranderd in een meer moderne uitstraling door Stamapostel Richard Fehr in 1995.

Bron: https://nl.qwe.wiki/

De Nieuw-Apostolische Kerk is een orthodox chiliastisch kerkgenootschap, dat in Duitsland ontstaan is door scheuring in 1878 uit de Allgemeine Christliche Apostolische Mission (ACAM) en in Nederland door het schisma met de Hersteld Apostolische Zendingkerk van 1897, met name ten gevolge van de invoering van het zogenaamde ‘Nieuwe Licht’ van apostel Krebs. Tussen 1897 en 1961 gebruikte men de naam Hersteld Apostolische Zendinggemeente in de Eenheid der Apostelen (HAZEA).

0 antwoorden

Plaats een reactie (naam E-mail en Site niet verplicht)

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *