Nagele

Rooms Katholiek

St. Isidoruskerk

buiten gebruik

Nagele-RK-Kerk.jpg

St. Isidoruskerk – buiten gebruik gesteld in 2013

Door fusies kwam de rooms-katholieke kerk leeg te staan in de jaren negentig.
In dit gebouw opende Museum Nagele in 1998 haar deuren

ALGEMENE GEGEVENS
Naam object:
Genootschap:
Provincie:Flevoland
Gemeente:Noordoostpolder
Plaats:Nagele
Adres:Ring 23
Postcode:
Inventarisatienummer:01430
Jaar ingebruikname:
Architect:Taen en Nix
Huidige bestemming:Museum Nagele
Monument status:geen

De voorm. R.K. St.-Isidoruskerk (Ring 21) is een moderne kerk met tussen de kerkruimte en het lagere bouwdeel met vergaderruimte een in beton en baksteen uitgevoerde open toren. Deze in 1960-’62 naar ontwerp van Th.J. Taen en Th.C. Nix gebouwde kerk is sinds 1998 in gebruik als Museum Nagele, een documentatiecentrum over het ontstaan en de architectuur van Nagele. Het Vermeulen-orgel dateert uit 1962.

Sinds 1998 is het gebouw in gebruik als Museum Nagele. De inrichting voor het museum is ontworpen door DaF-architecten. In dit ontwerp zijn kerkbanken, kandelaars en andere kerkelijke attributen hergebruikt.

Ploeger - Relief-museum.jpg

De Ploeger – Museum Nagele

  • Titel: De Ploeger
  • Kunstenaar: Frank Nix
  • Plaats: De Ring
  • Materiaal: Keramiek
  • Geplaatst: 1963

Een mooi voorbeeld dat in Nagele goed bewaard is gebleven is het wandkunstwerk ‘de Ploeger’ dat aan de muur bij de ingang van de voormalige rooms-katholieke St. Isidoruskerk (nu Museum Nagele) is bevestigd.
Het is ontworpen door Frank Nix, schilder en beeldhouwer.
Het is een voorstelling van Isidorus van Madrid, de patroonheilige van de boeren, landbouwers en tuinders.
Heel toepasselijk in een dorp dat voor landarbeiders is gebouwd.
Isidorus van Madrid staat symbool voor hard werken, wijsheid, een sterk geloof en naastenliefde en spreekt velen tot de verbeelding vanwege zijn eenvoudige en vrome levensloop.

Isidorus van Madrid (Madrid, c. 1070-15 mei 1130) ook wel Isidoor genoemd, is de beschermheilige van de boeren.
Zijn feestdag is 15 mei. Isidorus werd heilig verklaard op 12 maart 1622 door paus Gregorius XV.

Ploeger - De-Ploeger.jpg

Over Frank Nix

Frank Nix werd geboren en groeide op in Nederlands-Indië.
Hij ontving zijn opleiding als kunstenaar aan de Hogeschool voor Wetenschap en Kunst Sint-Lucas in Gent.
In 1963 ging Nix wonen in Bleskensgraaf in de Zuid-Hollandse Alblasserwaard.
Gezien zijn internering in een jappenkamp werd hij in 1971 gekozen voor het ontwerp van het Monument Japanse vrouwenkampen.
Het monument werd in 1985 herplaatst in park Bronbeek in Arnhem en onthuld door prinses Juliana.
In 1975 ontwierp hij met de collega’s Guido Eckhardt en Joost van Santen het monument Vrouwen van Ravensbrück op het Museumplein in Amsterdam.

De kunstenaar overleed in 2008, na een kort ziekbed, in Bleskensgraaf.

bron en info : wikipedia en foto Mark Ahsmann

De St. Isodoriuskerk in Nagele bestaat uit verschillende blokken.
De kerkzaal is het grootste blok. Het verschil tussen de grote betongevel van de kerkzaal en de kleinere bouwblokken leidt tot dualiteit.
De pastorie heeft door de raamverdeling een eigen ritme.
Het glazen ingangsportaal bevindt zich in de voorgevel van de kerk. Het dak van de kerkzaal sluit niet aan op de muur. Er tussenin zit een glasstrook.
De rechter zijgevel bestaat uit banden van twee verschillende kleuren stenen. Het dak van het ingangsportaal steekt ver uit en vormt zo een afdak. Het liturgisch centrum in de kerkzaal is een brede strook in het midden van de breedte-as. Het nadeel hiervan is, dat de kerkgangers gescheiden worden in twee groepen.
Aan weerszijden ervan zijn banken, met de kijkrichting loodrecht den worden in twee groepen. De zware betonbalken en kolommen geleden de ruimte goed. De kerktoren, die 15 meter hoog is, bestaat uit een betonnen constructie van twee peilers met bovenop een dwarsbalk, rustend op het portaal en het bijgebouw tegen de kerkzaal aan. De gevels van de pastorie zijn van geel genuanceerde baksteen, de gevels van de kerkzaal van roodbruine, grijze en rode baksteen, de vensters en deuren van hout, het dak is bedekt met bitumen.

De architecten Th. Taen en T. Nix uit Utrecht ontwierpen rooms-katholieke kerken in Amsterdam-Osdorp, Bakkum, Doornenburg, Roosendaal, Nijmegen, ‘s-Gravenhage, Schiedam en Amersfoort.
Nix ontwierp ook het dorp Tollebeek, rooms-katholieke kerken in Schiedam en ‘s-Gravenhage, winkelcentra in Rotterdam en ‘s-Gravenhage, het
stadhuis van Cuyck en een Grieks-orthodoxe kerk in Rotterdam. Nix is beïnvloed door het Nieuwe Bouwen. Alleen de Grieks-orthodoxe kerk is geheel in Byzantijnse stijl gebouwd. Taen ontwierp onder meer een lyceum in Haarlem en een in Geleen.

Nagele

Hoewel Nagele een klein dorp is heeft het wel vier kerkgebouwen.  Dit heeft te maken met de verzuiling in de jaren vijftig. Iedere geloofsrichting moest een eigen plek en een eigen kerk krijgen. Daar werd streng op toegezien.

In de jaren vijftig had iedere geloofsrichting in Nederland zijn eigen politieke partijen, vakbonden, kranten, omroepverenigingen, scholen, ziekenhuizen en zorginstellingen. De Directie van de Wieringermeer, verantwoordelijk voor de inrichting van de Noordoostpolder, hield hier rekening mee. De bevolking van de polder moest bestaan voor een derde uit rooms-katholieken, een derde uit protestanten en een derde met een vrijzinnige of onkerkelijke achtergrond.

Deze verzuiling is mooi zichtbaar in de centrale ruimte van Nagele. In de zuidwesthoek staan de rooms-katholieke kerk en school. In de noordwesthoek die van de gereformeerde kerk en die van de hervormde kerk in de zuidoosthoek.

  1. Architecten Jo van den Broek en Jaap Bakema ontwierpen de gereformeerde kerk (1959-1960). Deze kleine ‘betonnen kathedraal’ is een toonbeeld van modernistische architectuur en een rijksmonument.
  2. De hervormde kerk (1959-1960) kreeg ook een modern gebouw.
  3. Het ligt naast De Akker(1959-1960), een klein sober vierkant gebouw dat gebouwd werd voor de gereformeerde kerk vrijgemaakt. Architect Wouter van de Kuilen ontwierp beide gebouwen.
  4. De rooms-katholieke parochie koos voor traditionele architecten, namelijk Taen en Nix. Dit bureau slaagde erin om passend bij Nagele een moderne en toch ook decoratieve vormgeving voor de St. Isidoruskerk te realiseren.

Door fusies kwam de rooms-katholieke kerk leeg te staan in de jaren negentig. In dit gebouw opende Museum Nagele in 1998 haar deuren. Dankzij de inzet van vrijwilligers werden de kerkbanken omgevormd tot een leestafel, een balie en vitrines. Op het voormalige altaar kwam een videoruimte. Hier is het nu mogelijk de film Een nieuw dorp op nieuw land van cineast Louis van Gasteren te bekijken.

0 antwoorden

Plaats een reactie (naam E-mail en Site niet verplicht)

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *