Muzisch Centrum

Muzisch Centrum Emmeloord

Nu

Het Muzisch Centrum is een onderdeel van het ‘Cultuurbedrijf Noordoostpolder’

Hieronder vallen:

  • Muzisch Centrum
  • Theater ‘t Voorhuys
  • Museum Schokland
  • Kunstuitleen Emmeloord
  • Eut de Kunst Urk

Toen

Het Muzisch Centrum is in 1975 geopend.
Het was één van de eerste instellingen in Nederland waar een geïntegreerd pakket kunstzinnige vorming werd aangeboden.

Het Muzisch Centrum telde vanaf de start in 1975 drie afdelingen:

  1. afdeling muziekschool
    1. algemene muzikale vorming
    2. instrumentaal onderwijs
  2. afdeling ballet
  3. creatieve vorming

Gegevens

  • Plaats Harmen Visserplein 2
  • Architect: H.J. Elbrink van de Dienst Publieke Werken Noordoostpolder
  • Aannemer: Bouwbedrijf H. Moes uit Zwolle
  • Aanbesteding: 16 aug. 1973
  • Eerste paal 2 okt 1973
  • Hoogste punt 3 mei 1974 (na 149 werkdagen)
  • Eerste oplevering 24 dec 1974 (na 298 werkdagen)
  • Verhuizing 18 december 1974
  • ingebruikneming 2 januari 1975
  • Officiële opening: 24 april 1975
  • Onderaannemers:
    • Stukadoorswerk Fa. Nijland ’t Harde
    • Schilderwerk Fa. Lenis te Steenwijk
    • Sanitair Fa. Fenterink uit Zwolle
    • Verwarming Fa. Cogas uit Emmeloord
    • Verlichting Fa. E.T.B. uit Emmeloord
    • Vloerbedekking Gebr. De Ruiter uit Meppel
    • Vitrages en gordijnen Wooncentrum Gerard Werink uit Emmeloord
    • Zonwering Aluminium Zonweringsfabriek Wommels
    • Bestrating Fa. Timmer uit Dordrecht
    • Meubilering Kembo Roden en Marco Veendam
  • Inhoud 10545 m3
  • Aannemerssom bouwkundig gedeelte ƒ 1.536.800,-
  • Technische installaties ƒ 376.250,-
  • Totale kosten excl. inrichting ƒ 2.650.000,-

Voorloper van het Muzisch Centrum

De muziekschool

Onderstaande tekst is via ‘OCR herkenning’ omgezet naar de computer.
Dit kan mogelijk wat fouten geven.

Ideeën omtrent een georganiseerde aanpak van muziekonderwijs ontstonden al in de tijd dat de Noordoostpolder nog geen gemeente maar een ‘Openbaar Lichaam’ genoemd werd.

  • 1954 De Heer Kieviet, organist van de N.H. Kerk Nagelerstraat informeert bij de Landdrost Smeding naar de mogelijkheden om tot een door de overheid geleide aanpak van het muziekonderwijs te komen.
  • 1960 De heer B. v.d. Zwaag en de heer F. Polter informeren in het voorjaar bij de toenmalige rijksinspecteur, dr. J. Daniskas, omtrent de mogelijkheden op dit terrein.
  • 1961 In september stelt de Culturele Raad Noordoostpolder aan landdrost de heer P. Minderhoud voor tot oprichting van een muziekschool over te gaan.
  • 1961 In december. daaraanvolgend wordt bij de huidige inspecteur muzikale vorming toentertijd nog werkzaam als directeur van het Zwols Muziek lyceum, de heer Dankmeyer, advies ingewonnen betreffende huisvesting, opleidingsmogelijkheden en de daaraan verbonden begrotingsfacetten van een muziekschool.
  • 1962 Op 8 februari volgt dan een definitief voorstel aan de poldercommissie voor algemene belangen tot oprichting van een muziek- school te komen.
  • 1962 Op 28 februari daaraanvolgend wordt dit voorstel door de betreffende poldercommissie aanvaard. In de zomer van 1962 is de Noordoostpolder inmiddels een zelfstandige gemeente geworden.
  • 1962 In december daaraanvolgend start de heer J. M. Krouwels met de voorbereidende werkzaamheden, die moeten leiden tot een definitief tot stand komen van een muziekschool. Voorlopig krijgt hij een huisvesting toegewezen in het Prof. ter Veenlyceum. In dezelfde maand wordt door burgemeester F. M. Panthaleon baron van Eck het Curatorium van de muziekschool geïnstalleerd. De eerst curatoriumleden zijn de dames E. M. W. Borm-Luykx, N. Geerts-Dankert uit Emmeloord, mevr. F. C. Rijken-Kerst uit Mark- nesse, en mevr. B. J. de Vrieze-van Wingen uit Nagele, alsmede de heren F. A. van Vulpen, P. Buter en H. Held uit Emmeloord en de heer R. Prins uit Luttelgeest. Wethouder Polter fungeert aanvankelijk als voorzitter, doch wordt na korte tijd i.v.m. een nieuwe indeling van wethouders- zetels opgevolgd door wethouder B. J. Blikman, t.w. op 21 januari 1963. De heer A. N. Winkel, wordt belast met het secretariaatwerk.
    De voormalige Kon. Juliana-school wordt verbouwd om een goede start van het muziek- schoolwerk in de Noordoostpolder te krijgen. Een aantal lokalen worden gehalveerd, waardoor kan worden begonnen in 9 lokalen.In die voorbereidingsperiode worden gesprekken gevoerd met alle hoofden van het lager onderwijs in de polder.

    Gezocht wordt tevens naar geschikte lokaliteiten in de betreffende scholen voor het opzetten van dependances t.b.v. de algemene muzikale vorming aan de lagere schooljeugd, en t.b.v. eventuele korpsopleidingen.

    Kontakten worden opgenomen met de fanfarekorpsen. Gezocht wordt naar onderwijzers, die bereid en bevoegd zijn de eerste al- gemeen muzikale beginselen aan kinderen te leren.

    Juist in die periode doet zich de bijzondere gunstige situatie voor dat de interesse onder de onderwijzers voor een goede algemene muzikale vorming zeer groot is. De huidige directeur van het Gehrels-instituut, de heer Johan Rotman, toentertijd nog consulent voor de noordelijke provincies van dit instituut, geeft in die tijd een goed lopende cursus voor onderwijzers in Emmeloord.

    Menige hier nog werkzame onderwijzer zal zich met het enorme enthousiasme en de inventieve stijl van lesgeven van dhr. Rotman herinneren.

    Reeds zijn in die periode enkele musici op particuliere basis werkzaam in Emmeloord.

    Hiertoe behoorden o.a. de heren Frans Szabò en Piet Boekel. Franz Szabò had een uitgebreide piano- lespraktijk, Piet Boekel was de heer Kieviet opgevolgd als cantor- organist aan de N.H. Kerk en had daarnaast eveneens een grote lespraktijk. Beide musici gingen een verbintenis aan met de gemeentelijke muziekschool. Hun leerlingen zouden in den vervolgde aan de muziekschool hun lessen krijgen.

    De Emmeloordse kunstschilder Libbe Venema maakte een ontwerp voor de prospectus voor de muziekschool.


Friesche Koerier 1962

De landdrost van de Noordoostpolder heeft de Poldercommissie voorgesteld uitvoering te geven aan het voornemen om in Emmeloord een muziekschool te stichten. De school, die naar verwacht wordt door 300 leerlingen zal worden bezocht, welk aantal in de toekomst zal kunnen uitgroeien tot 500, wordt voorlopig ondergebracht in de noodschool aan de Moerasandijviestraat.

Daartoe zal het gebouw een restauratie moeten ondergaan, waarmee naar schatting ƒ 50.000 gemoeid is. Bovendien is voor de de eerste inrichting van de school ƒ 20.000 nodig. Het is nog niet bekend wanneer de school met de lessen zal beginnen.


Tot directeur van de in oprichting zijnde muziekschool in  de Noordoostpolder is per 1 januari 1963. benoemd de heer J. J. Krauwels, organist- Pianist en koordirigent te Haarlem.

De heer Krauwels is in het bezit van het diploma C 2 van het conservatorium in Amsterdam; het staatsdiploma piano B en het diploma cum laude in de vakken orgel- en koordirectie van de r.k. kerkmuziekschool in Utrecht. Hij is thans nog verbonden aan de Anthoniuskerk te Haarlem.

Hij treedt ook dikwijls op als orgelsolist en in pianorecitals in Haarlem en Amsterdam, verder voor de radio.

De nieuwe directeur (31 jaar) is ongehuwd. Dinsdagavond zal de burgemeester van de Noordoostpolder in de raadzaal het curatorium van de muziekschool installeren. De leden zullen bij die gelegenheid met de heer Krauwels kennis kunnen maken.

What’s in a name

Vanaf de bouw kreeg de muziekschool de naam: Muzisch Centrum.

Na de fusie in 2015 van de verschillende onderdelen – Muzisch Centrum, Theater ’t Voorhuys, Museum Schokland en Kunstuitleen Emmeloord – ging het kunstencentrum verder onder de naam Cultuurbedrijf Noordoostpolder. Het dubbele gebruik van de naam zorgt echter al jaren voor onduidelijkheid en verwarring in de communicatie.

Daarom is in 2023 teruggekeerd naar de oude vertrouwde naam voor het kunstencentrum: Muzisch Centrum. De naam Cultuurbedrijf Noordoostpolder blijft behouden voor de overkoepelende stichting.

Uit onderzoek in 2022 is gebleken dat de meeste inwoners van de gemeente Noordoostpolder het kunstencentrum vooral kennen als Muzisch Centrum. Zo’n 76 procent van de ondervraagde personen bleek deze naam nog steeds te gebruiken.

Muzisch Centrum is een naam die goed past bij de activiteiten van het kunstencentrum. Muzisch is afgeleid van muze, wat kunstzinnig, artistiek en creatief betekent. Het kunstencentrum wil een plek zijn waar alle inwoners van Noordoostpolder hun creatieve en kunstzinnige talenten kunnen ontwikkelen. Iedereen is welkom op de vertrouwde locatie aan het Harmen Visserplein.

De drie muzen

In 2024 is opnieuw (eerder in 2006) het plan ‘Cultuurhuisvesting Emmeloord’ ter tafel gekomen om te onderzoeken of Het Muzisch Centrum en de Bibliotheek naar het centrumplein De Deel kunnen  verhuizen.

In het onderzoeksrapport van bbn  adviseurs viel mijn oog op een leuk plaatje;

De drie muzen, het kunstwerk dat jaren geleden naar de achterkant van het theater is verbannen, staat op deze foto weer op de entree van het theater. Een breed gedragen en gekoesterde wens van veel Emmeloorders.

Directeur

  • sinds 1 april 2019: Marcel Jansen
  • van 2015 tot tot 2019 Peter de Haan.

Orgel

link

Directeur

Leeuwarder Courant
01-05-1976

Jan Draijer directeur Muzisch Centrum te Emmeloord
EMMELOORD — Tot directeur van het Muzisch Centrum te Emmeloord is de heer Jan Draijer uit Borne benoemd. De heer Draijer is 33 jaar en geboren in Molkwerum. Hij werkte tussen 1960 en 1971 onder meer als leraar aan de muziekschool in Koudum en de protestants christelijke school in Workum. De laatste vijf jaar was hij directeur van de muziekschool in Borne.

Gevoel voor schoonheid is geboortekapitaal (1975)

Wat beoogt het muzisch centrum met haar opleidingen?

In het kort en zeer in het algemeen kan dit worden omschreven als volgt:

Het doel van de lessen, die in het in het muzisch centrum plaatsvinden is steeds de leerlingen in contact brengen met de schoonheid, die in hemzelf en in het leven besloten ligt.

Men kan wel zeggen, dat gevoel voor schoonheid behoort tot het geboortekapitaal van elke mens. Het spreekt van- zelf, dat in het huidige tijdsgewricht met zijn sterke tendensen tot intellectualis- me, materialisme, automatisme en culturele passiviteit (radio, T.V.. jukebox etc.) de noodzaak tot culturele vorming algemene erkenning verdient. Ons tijds- beeld leert ons bovendien, dat de mens steeds meer vrije tijd gaat krijgen. Het is dus evenzeer vanzelfsprekend, dat aan een zinvolle besteding van vrije tijd grote waarde moet worden toegekend. Een goede culturele vorming is hiertoe een belangrijke bijdrage.

OZO – Ziekenomroep

TNO in Delft heeft de ontwerpers wat de akoestiek en de geluidsisolatie betreft geadviseerd. Na lang zoeken werd uitgedokterd dat er vloeren van 29 en muren van 33 centimeter moesten komen. Adviesbureau Bervoets uit Breda, dat zich bezig moest houden met de vraag hoe de verwarming het best kon worden aangebracht, kreeg als gegeven mee, dat er op kritieke punten nergens buizen door de muren mochten. Ook dit bureau heeft die puzzel tenslotte zo weten op te lossen, dat aan de gestelde eisen kon worden voldaan.

De akoestiek in de geluidscel van de Overijsselse Ziekenomroep,  want die heeft ook een plaatsje in het gebouw | gekregen – komt zelfs overeen met die van de NOS, zo weten de ontwerpers niet zonder trots te verteller.

De OZO, die negen jaar geleden in een huiskamer van start ging, is nu tot een haast professionele omroep uitgegroeid. De nieuwe studio in het muziek- centrum kreeg een verbinding met zowel het ziekenhuis als het bejaarden- centrum „Golfslag”, die met elkaars programma’s kunnen meeluisteren.

OZO, Deze radio omroep is in 1966 opgericht als ziekenomroep voor de patiënten in het ziekenhuis van Emmeloord en zendt tegenwoordig online muziek en programma’s uit voor de zieken en ouderen in de Noordoostpolder. link: https://ozonop.nl/

Bron: ‘Plus’, informatieblad van de Gemeente Noordoostpolder 4e jaargang nummer 2

en grote dank aan Rob Bredewout