- Titel: muurreliëf
- Kunstenaar: Nicolaas Wijnberg
- Materiaal: cement
- Geplaatst : 1957
De Amsterdamse architect J. Dunnebier ontwierp in 1957 voor bierbrouwerij Oranjeboom de café-restaurants te Bant, Espel, Tollebeek en Nagele (1961-’62)
Café-restaurant ‘De Ducdalf’ (Keggehof 23-25), is een traditionalistisch vormgegeven pand met twee-laagse woning en een aangrenzende langgerekte gemeenschapszaal.
Op de zijgevel van deze gemeenschapszaal is dit muurreliëf aangebracht.
Natuurlijk is een ducdalf uitgebeeld.
(bron: Monumenten in Nederland. Flevoland(2006)–Chris Kolman, Ronald Stenvert)
Espel heeft de lijn met ducdalfs doorgevoerd,
zoals ook te zien is bij het kunstwerk ‘Vlucht meeuwen’ van Jan Kip.
Ducdalf of dukdalf
Een dukdalf is een in het vaarwater staande zware paal of constructie waar vaartuigen aan vastgelegd kunnen worden.
De term komt waarschijnlijk van Duc d’ Albe, de Franse naam van de Hertog van Alva.
De Hertog stond bekend om zijn zwarte kleding met witte kraag.
Dezelfde kleuren als de palen, die normaal zwart geteerd werden en onder de top een witte band droegen,
Wellicht gooiden de watergeuzen hun trossen om de meerpalen waarbij ze zich verbeeldden dat ze de strop om de nek van de hertog gooiden.
Nicolaas Wijnberg
Nicolaas Wijnberg was de zoon van een Amsterdamse meestersteendrukker. Zijn eerste tekenlessen kreeg hij van onder meer Ger Gerrits en Jos Rovers. Op de avondacademie bleek al snel zijn grote talent, maar hij sloeg de uitnodiging van Henri Campendonck af om op de dagacademie te komen. In 1942 vertrok Nicolaas Wijnberg met de beeldhouwer Teun Roosenburg naar Kasteel Oost te Eysden bij Maastricht. In de oorlog was dit een plek waar Wijnberg en andere daar ondergedoken kunstenaars konden blijven werken.
De Realisten
In 1947 vormde Nicolaas Wijnberg met vrienden ‘De Realisten’, een groep kunstenaars die zich toelegde op figuratieve kunst en zich afzette tegen de abstracte kunst van Cobra en Vrije Beelden. De groep organiseerde zelf een eerste tentoonstelling bij kunsthandel Frans Buffa in Amsterdam. In 1951 werd in het Stedelijk Museum te Amsterdam werk van onder meer Wijnberg getoond op de expositie ‘Realisten uit zeven landen’. Nog tot in de zeventiger jaren zijn door ‘De Realisten’ evenementen georganiseerd.
Oeuvre
De volledige kunstzinnige loopbaan van Nicolaas Wijnberg beschrijven is buitengewoon complex. Zijn hele leven was hij scheppend bezig. Naast werk aan diverse publicaties als zowel auteur als redacteur werkte hij mee aan een groot aantal theatervoorstellingen. Primair was Nicolaas Wijnberg echter schilder en tekenaar. Hij ontwikkelde een persoonlijke expressionistische stijl met surrealistische, erotische en poëtische tendensen. In 2000 kreeg hij de prestigieuze oeuvre-prijs van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst. De liefde voor de schilderkunst en haar historie is terug te zien in de grote hoeveelheid schilderijen, grafiek en tekeningen die Nicolaas Wijnberg in zijn leven gemaakt heeft.
bron: http://nicolaaswijnberg.nl