Emmeloord telt twee moskeeën

De Turkse Yunus Emre Moskee

Nadat het politiekorps in 2010 was gereorganiseerd bleek het pand aan het Harmen Visserplein te groot.
Een deel kon worden afgestoten en is sinds 2012 in gebruik door de Yunus Emre Moskee. (rechts van het politiebureau)

De Islamitische Stichting Emmeloord waarbij zo’n 250 mensen van vijftig gezinnen zijn aangesloten, heeft het gekocht.

Daarvoor hadden de moslims een jaartje een moskee aan de Gildenweg op bedrijventerrein Nagelerweg, maar de wens was toch een plekje in het centrum van Emmeloord. En weer daarvoor hadden ze niets. Voor moskeebezoek was de Turkse gemeenschap aangewezen op Lelystad of Kampen.

“Veiliger dan hier kun je het niet krijgen”, zegt Ismaïl Ozcan van de Islamitische Stichting. “Hier verwacht ik niets geen vandalisme.” Maar belangrijker: de Yunus Emre Camii, zoals de moskee heet, wil de positieve kant van het geloof laten zien. “En we proberen de jeugd van de straat te houden. We gaan van alles organiseren, van zaalvoetbal tot films kijken”, aldus Ozcan.
De moskee zonder minaret is eigenlijk een multifunctioneel centrum. Op de bovenverdieping de mooi ingerichte gebedsruimte, beneden zalen voor educatieve en culturele activiteiten. Bijvoorbeeld voor een jongerensoos, koranlessen en cursussen voor vrouwen. En in de ontvangsthal staat een poolbiljart.

Een beurtje met een hogedrukspuit zou geen kwaad kunnen. (november 2022)


Wie was Yunus Emre

Yunus Emre (1240-1321) was een van de belangrijkste mystieke soefi-dichters van Turkije. Hij is een prominent figuur binnen het Alevitisme en Bektashisme.[1] Hij heeft een grote invloed gehad op de Turkse literatuur. Ook was hij een prominent filosoof. Hij was een mysticus en dichter die in het Turks zijn mystieke ervaringen dicht bij het volk bracht. Zijn pad van het derwisj zijn zou zijn begonnen bij een persoonlijke ontmoeting met de alevitische heilige Hadji Bektasj Veli, die hem naar Tapduk Emre stuurde (een van de khaliefa’s van Hadji Bektasj Veli en de murshid van Yunus Emre).

Bron : wikipedia

De Marokaanse Assalaam Moskee

Gebouwd in September 2013 door aannemer Van Egmond bouw b.v. uit Ens.
Het ontwerp is van ingenieursbureau Boes + Kok uit Vollenhove.

Eigenaar van de moskee is de stichting Islamitisch Marokkaanse Gemeenschap in Emmeloord

De polyester koepel is gemaakt door het bedrijf Polycel in Panningen en heeft een doorsnede van 5,5 meter. Het gevaarte weegt ruim 700 kilogram.
Met het plaatsen van de koepel is aannemer Van Egmond bouw b.v. uit Ens klaar met de werkzaamheden aan de nieuwbouw van het gebedshuis.

Voor 2013 gebruikten ze een schoolgebouw aan het Skaggerak in Emmeloord als gebedsruimte.