De Moriakerk

Begin 2006 is Architektenburo Roos en Ros BV BNI BNA uit Oud-Beijerland gevraagd door de bouwcommissie een schetsontwerp te maken voor een geheel nieuw kerkgebouw aan de Espelerlaan. De architektenselectie vond plaats middels een prijsvraag. Uit de ingediende inzendingen koos de bouwcommissie unaniem het ontwerp van Architektenburo Roos en Ros.

De hoofdvorm van het kerkgebouw bestaat uit een vierkante hoge kerkzaal met aan twee kanten lagere bijgebouwen die voorzien zijn van naar binnen aflopende schuine daken. Aan de Espelerlaanzijde wordt de kerkzaal beëindigd door een 22 meter hoge toren. De nok van het dak van de kerkzaal ligt diagonaal, begint op 15 meter hoogte en verloopt in hoogte vanaf de toren richting de ingang naar zo’n 12 meter. De bijgebouwen zijn een stuk lager uitgevoerd om ze ‘los’ te maken van de kerkzaal. Het gehele kerkgebouw inclusief de toren is opgetrokken in een rode baksteen. Het dak van de kerkzaal is afgewerkt met betonpannen in een strakke vormgeving. In het oog springende elementen zijn de RVS vergaarbakken die het hemelwater van de kerkzaal opvangen. Aan de zuidzijde van het gebouw is de consistorie als een ovaal element toegevoegd aan het ontwerp.

Vanaf de hoofdingang loopt een centrale as in één lijn naar de kansel met het Woord. De kansel is opgesteld in het hoogste deel van de kerkzaal onder de toren. Boven de kansel is het orgel gepositioneerd. Dit orgel is overgeplaatst uit de bestaande kerk. De kerkzaal biedt op de begane grond plaats aan zo’n 600 kerkgangers. Achterin de kerkzaal is een galerij aangebracht die in de toekomst na inrichten plaats kan bieden aan zo’n 180 kerkgangers. Middels een tweetal panelenwanden is het mogelijk de grote centrale hal gedeeltelijk bij de kerkte betrekken.

De kerkzaal bestaat uit prefabbetonnen binnenwanden afgewerkt met spuitwerk. De licht aflopende vloer van de kerkzaal is afgewerkt met keramische tegels. De dakconstructie bestaat uit dekkend geschilderde houten spanten. De kerkzaal is tevens voorzien van hoge verticale raamstroken waarbij het metselwerk naar buiten is gevouwen. In één van deze ramen is het uit de oude kerk afkomstige glas-in-loodraam opnieuw geïntegreerd. Aan de centrale hal liggen de sanitaire voorzieningen, garderobes, een ruime keuken met uitgiftevoorziening, alsmede een ruimte voor de koster. Opvallend element in de centrale hal is het hoge plafond (onder de galerij) en de hoge vide voor daglichtinval. Het gebouw beschikt over een viertal ruime zalen die eveneens onderling gekoppeld kunnen worden. Aan het eind van de gang in zuidelijke richting ligt de consistorie op een rustige plek voorzien van eigen garderobe, entree en pantry.

Tevens is aan deze zijde de opbaarruimte gepositioneerd zodat gescheiden gebruik van het gebouw mogelijk is.

Het gehele gebouw is voorzien van vloerverwarming en vloerkoeling waarbij de warmte en koudeopwekking plaats vindt middels een warmtepomp met bronsysteem. Verder is de kerk voorzien van een ventilatiesysteem met mechanische toe- en afvoer.

Gegevens

Totaal bruto vloeroppervlak 1.725 m2 Start bouw 10 april 2008 Oplevering 29 mei 2009 Architect Architektenburo Roos en Ros BV – Oud-Beijerland Hoofdaannemer Knol Bouw BV – Hasselt Installateur Kooiker Installatie BV – Staphorst lnstallatieadvies SIE – Waarder

Bron en met dank : https://reliwiki.nl

Moriakerk4.jpg

Orgel Moria Kerk

 • Kerk: Moria Kerk (Gereformeerde Gemeente)
 • Adres:  Reestdal 25, 8302 JW, Emmeloord
 • website kerk: www.gergememmeloord.nl
 • Gebouwd:  1884
 • Orgelbouwer: Jan van Gelder
 • Gebouwd door: Jan van Gelder (1884)

 • Jaar Orgelbouwer Activiteit
  1884 Jan van Gelder nieuwbouw
  1901 Jacobus Johannus van den Bijlaardt uitbreiding
  1913 firma A. Standaart uitbreiding
  1960 Cornelis Verweys overplaatsing
  1977 Slooff Orgelbouw B.V. restauratie en uitbreiding
  2001 A. Nijsse & Zonen overplaatsing
  • Na de verkoop van de Noorderkerk in Alphen aan den Rijn aan de Christelijke Gereformeerde Kerk, nam de Gereformeerde Kerk haar Van Oeckelen-orgel mee naar de nieuwe Salvatorikerk. Het kerkgebouw kreeg de nieuwe naam Jeruzalemkerk. De Christelijke Gereformeerden kochten het Van Gelder-binnenwerk van het orgel van de Oude Kerk in Zwijndrecht en lieten dit opbouwen in hun kerk. Het front bleef achter in Zwijndrecht.
  • Het orgel was in 1884 geleverd aan de Oude Kerk te Zwijndrecht, waar het op 24 augustus 1884 officieel in gebruik werd genomen. Van den Bijlaardt breidde de dispositie in 1901 met een een Viool Prestant 8′ (vanaf c), een Viola di Gamba 8′ (vanaf c) en een Aeoline 8′ op het Bovenwerk. Op het Hoofdwerk waren nog drie stemmen niet geplaatst. De firma Standaart plaatste deze in 1913: een Mixtuur, een Cornet en een Trompet 8′. In 1959 besloot men een groter orgel te laten maken in de bestaande kas. Dit werd geleverd door de firma Verweys.
  • De firma Verweys bouwde het oude binnenwerk op in de Jeruzalemkerk te Alphen aan den Rijn. Hierbij werd de dispositie gewijzigd en er kwam een vrij pedaal op een electrisch unit-lade. Op 4 juni 1960 is het orgel in Alphen in gebruik genomen met een bespeling door Feike Asma. De firma Slooff restaureerde het instrument in 1977. Slooff voegde drie nieuwe registers toe aan de dispositie, gemaakt door Van Dam en afkomstig uit het afgebroken orgel van de Leidense Oosterkerk. Toen de Christelijke Gereformeerde Kerk de Noorderkerk in 1996 verliet, was het orgel niet meer nodig. Het werd gedemonteerd en opgeslagen.
  • In 1997 kocht de Gereformeerde Gemeente te Emmeloord het instrument. De firma Nijsse kreeg de opdracht voor de restauratie en plaatsing in het toenmalige gebouw van de Moriakerk aan de Meldestraat 2. Het pedaal van Verweys werd verwijderd en in plaats hiervan maakte Nijsse een zelfstandig pedaal met drie stemmen op een mechanische windlade. Verder werd de orgelkas gereconstrueerd door een exacte kopie te maken van de originele Van Gelder-kas in Zwijndrecht. De intonatie werd gedaan aan de hand van andere Van Gelder-orgels. Op 8 december 2001 kon het orgel weer officieel in gebruik worden genomen. In 2008/2009 is een geheel nieuw kerkgebouw gebouwd, ontworpen door Roos & Ros uit Oud-Beijerland. Het gebouw aan het Reestdal werd op 2 september 2009 in gebruik genomen. Het orgel is vrijwel zonder wijzigingen overgeplaatst. De Octaaf 2′ van het Bovenwerk en de Picolo 2′ van het Hoofdwerk zijn van plaats verwisseld. Verder is de orgelkas geschilderd. Het orgel stond ook gestemd op a’ = 432 Hz, en dat is nu gewijzigd naar 440 Hz.

Moria Kerk Emmeloord

Luidklok voor kerkgebouw Gereformeerde Gemeente Emmeloord

Emmeloord – Zaterdagmorgen is er een luidklok geplaatst in de toren van het nieuwe kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente aan het Reestdal. Het is een gebruikte klok die een nieuwe bestemming heeft gekregen en zo voor omsmelten is behoed.

‘Nog voordat de bouw van de kerk begon werd de voorzitter van de bouwcommissie al benaderd door het Nederlandse ‘klokkenluidergilde’ te Utrecht met de vraag of er een luidklok in de nieuwe kerk moest komen’, vertelt de scriba van de Gereformeerde Gemeente van Emmeloord dhr. P.A. Louwerse. De heer Rung van het klokkenluidergilde bood zijn diensten en kennis aan om er voor te zorgen dat er weer een ‘oude’ luidklok uit een voormalig kerkgebouw zijn functie herkrijgt en voor omsmelten werd behoed. De bouwcommissie en de kerkenraad werden in contact gebracht met de firma Daelmans uit Helmond waar een uit 1967 stammende en in Asten gegoten luidklok lag, die afkomstig was uit de Gereformeerde Kerk van Krommenie. Op fraaie wijze is de naam van de klokkengieter, het jaartal (1967) en het opschrift: ‘Te Deum Laudamus’ (Wij prijzen U, O God) op de klok aangebracht. De 405 kilo wegende luidklok was nog in zeer goede staat en past volgens de heren Rung en Daelmans ook wat betreft klankkleur, (een Bes) zwaarte en draagkracht perfect tussen de bestaande luidklokken in Emmeloord. Beide heren hebben volgens Louwerse een ‘klik met klokken’ want zij konden vervolgens precies vertellen welke klokken met bijbehorende klank zich in de plaatselijke kerken van Emmeloord bevinden. Na een grondige renovatie door de firma Daelmans werd de klok zaterdag, met behulp van twee kranen, bemand door vrijwilligers uit de kerkelijke gemeente, in de toren geplaatst. Volgens de koster van de kerk dhr. A. Zandijk zal de luidklok vanaf aanstaande zondag de mensen oproepen om naar de kerk te komen. De wijze en tijd van het luiden zal worden aangepast aan het luidregiem van de kerken in de naaste omgeving. Met het plaatsen van de klok in de toren heeft het kerkgebouw een nog betere uitstraling gekregen.

0 antwoorden

Plaats een reactie (naam E-mail en Site niet verplicht)

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *