Urk

Maranathakerk

Christelijke Gereformeerde Kerk

Urk_Chr.Gereformeerd_Maranathakerk

Algemene gegevens
Naam kerk: Maranathakerk
Genootschap: Christelijke Gereformeerde Kerk
Provincie: Flevoland
Gemeente: Urk
Plaats: Urk
Adres: Pyramideweg 66
Postcode: 8321CG
Jaar ingebruikname: 1978
Architect: Smits, E. (Dokkum)
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis
Moderne kerk.

Het orgel

Urk_Maranathakerk_001
Het orgel is gebouwd door Valckx & Van Kouteren in 1928 voor de Gereformeerde kerk in Haren (Gr).

In 1977 is het orgel verhuisd naar de Maranathakerk op Urk. Het orgel is uitgebreid met een derde klavier in 1982.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 31 oktober 2006.
De christelijke gereformeerde Maranathagemeente in Urk heeft een vierde predikant beroepen. Het is ds. A. C. Uitslag uit Kerkwerve. De Maranathagemeente wordt momenteel gediend door ds. J. Westerink, ds. R. Kok en ds. H. Polinder. Ook emeritus predikant ds. J. Brons doet nog kerkelijk werk.

De gemeente wil een nieuwe kerk bouwen. Momenteel zijn er drie christelijke gereformeerde gemeenten in Urk, de Eben-Haëzergemeente, de Maranathagemeente en de Ichthusgemeente. Zij komen op meerdere locaties samen. De Maranathagemeente heeft momenteel al drie locaties waar de diensten worden gehouden: de Maranathakerk, waar elke zondag zo’n 700 tot 800 mensen samenkomen; de Schuilplaats, met een ongeveer even groot aantal kerkgangers; en de aula van de Pieter Zandt Scholengemeenschap, waar zo’n 550 mensen de diensten bijwonen. Ter vervanging van de locatie in de Pieter Zandt moet er een nieuwe kerk komen met 700 zitplaatsen. Die wordt gebouwd in de nieuwe Zeewijk.

Volgens scriba W. de Vries is het een groeigemeente. De afgelopen jaren is het aantal bezoekers van de diensten in de Pieter Zandt ongeveer verdubbeld. In de nieuwe kerk wordt een galerij gebouwd, waar zo nodig plaats gemaakt kan worden voor 200 mensen. De kerk wordt zo gebouwd dat verenigingslokalen bij de kerk kunnen worden getrokken. De verwachting is dat rond april 2007 de eerste paal de grond in kan. In 2008 moet de kerk gereed zijn.

wikilogoBron : Reliwiki

Reliwiki is de belangrijkste Nederlandse database op het gebied van religieus erfgoed in Nederland en wordt mede mogelijk gemaakt door BOEi, Donatus Verzekeringen en Stichting Vrienden van BOEi.
0 antwoorden

Plaats een reactie (naam E-mail en Site niet verplicht)

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *