Luttelgeest

Gereformeerd

buiten gebruik

Luttelgeest-Ger-Kerk.jpg

Sportstraat 2 – Buiten gebruik 1994, nu woning/galerie “Luttel”
De 1e Gereformeerde kerk in Noordoostpolder

GESCHIEDENIS

Buiten gebruik 1994, nu woning/galerie “Luttel”

ALGEMENE GEGEVENS
Naam kerk:
Genootschap: Gereformeerde Kerken in Nederland
Provincie: Flevoland
Gemeente: Noordoostpolder
Plaats: Luttelgeest
Adres: Sportstraat 2
Postcode: 8315AM
Inventarisatienummer: 00096
Jaar ingebruikname: 1954
Architect: Zee, J.H. van der
Huidige bestemming: woonhuis, keramiekgalerie
Monument status: geen

De Gereformeerde Kerk in Luttelgeest wordt tot de Delftse School gerekend. Het kerkgebouw heeft een hoog, vrij steil oplopend zadeldak.
De ingang is te vinden in de zijgevel van de kerkzaal.
In de voorgevel zitten een roosvenster en drie kleine vensters, de eerste hoog en de anderen laag.
In de zijgevel zitten twee grote, naar voren springende ramen met een verticale geleding.
De kerkzaal vormt een hoek met het bijgebouw, dat ook een zadeldak heeft.
Voor de kerk staat een open, vrijstaande klokkentoren met een a-symmetrisch zadeldak van groen koper.
De gevels van het gebouw zijn van geelgrijze baksteen, de vensters en deuren van hout en de daken van blauwe pannen.
Het gebouw is excentrisch gelegen en markeert het einde van een lang, brink-achtig plein.
Architect J.H. van der Zee uit Bussum ontwierp kerken in Rutten, Huizen, Amsterdam, Leidschendam en Apeldoorn.
Verder ontwierp hij een bejaardencentrum in Amsterdam-West, een overslagbedrijf in de Amsterdamse Westhaven en drie kleuterscholen en een HBS in Amsterdam.
In 1961 ontwierp hij de eerste televisie-studio van Nederland.

Bron: Kerkopbouw en kerkbouw in de IJsselmeerpolders.


De drie kerken van het dorp Luttelgeest, waarvan het aantal inwoners oorspronkelijk gepland was op 2.000 inwoners, maar dat in 1985 nog slechts
666 inwoners telde. De gereformeerde en hervormde kerk hebben beide een losstaande klokkentoren als belangrijkste herkenningsteken voor de religieuze functies van de gebouwen. De kerken werden tussen 1954 en 1957 gebouwd en vertegenwoordigen elk een andere bouwstijl.

De katholieke kerk refereert in haar totale opzet aan de architectuur uit de middeleeuwen. De gereformeerde kerk kan tot de Delftse School gerekend worden, terwijl de hervormde kerk een duidelijke representant is van de wederopbouwarchitectuur.

Bron Architectuur en stedenbouw in Flevoland

Torenspits

Luttelgeest-gereformeerd

een gereformeerde kerk met een haan.

Appartementen

logo-deNoordoostpolder Jaap Oost en Fokke de Heus van ODH Vastgoedontwikkeling BV uit Urk hebben de voormalige gereformeerde kerk in Luttelgeest met pastorie en achterliggende bouwkavels aan de Lange Brink gekocht. Het totale kavel is 2500 m2.
De kerk was al meerdere jaren buiten gebruik en deed dienst als galerie. Oost en De Heus willen in samenspraak met de gemeente NOP en dorpsbelang Luttelgeest een plan ontwikkelen, waarbij het uitgangspunt is om het kerkgebouw te behouden. In de kerk zouden dan appartementen komen, de pastorie wordt gerestaureerd en op het achterliggende kavel komt woningbouw.

H2W architecten uit Urk maken het ontwerp dat past binnen het dorp en Sloterwijk en Heinen makelaars uit Emmeloord regelen de verkoop. De projectontwikkelaars hopen dat ze over een jaar met de bouw kunnen starten. In Luttelgeest wordt binnenkort ook begonnen met de bouw van appartementen in de voormalige rooms katholieke kerk.

‘Gereformeerde kerk in Luttelgeest moet plat voor woningbouw’

Omroep Flevoland Zaterdag 5 maart 2022

algemeen - omroep-flevoland.pngDe gereformeerde kerk in Luttelgeest is geen onderdeel van het DNA in het dorp en kan gesloopt worden. Dat zei voorzitter Mariët Rommens van Dorpsbelang Luttelgeest in de gezamenlijke live-uitzending van het Weekendcafé van RTV 527 en Omroep Flevoland.

“Het slopen van de kerk die al 25 jaar geleden werd afgedankt levert een prima plek voor het bouwen van woningen. Dat is wat we in Luttelgeest willen, maar de gemeente luistert niet naar ons,” aldus Rommens. De kerk werd vorig jaar gekocht door een projectontwikkelaar. In het gebouw komen appartementen en penthouses, op het naastgelegen stuk grond verrijzen zes tot acht twee-onder-een-kapwoningen.

In de uitzending riepen jongeren en ouderen de politiek en de gemeente op om het voortouw te nemen op de woningmarkt. Thea van Geleuken van de stichting in oprichting Wonen en Senioren: “We willen dat de gemeente aanjager wordt van de verschillende initiatieven die zowel jongeren als ouderen hebben om iets te doen aan het woningentekort.”

Van Geleuken kreeg steun van leden van Jongeren19nu. Alle deelnemers aan de discussie in het weekendcafé riepen de politiek in Noordoostpolder op om de regie te nemen in de woningmarkt en beter naar de wensen van de inwoners te luisteren.

0 antwoorden

Plaats een reactie (naam E-mail en Site niet verplicht)

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *