Lelijkstad
Toen de Noordoostpolder op de tekentafel lag, net voor de Tweede Wereldoorlog, waren in Nederland twee architectuurstromingen actueel.
We stonden eigenlijk op een kantelpunt:
- Het traditionalisme
Plattelandsarchitectuur. Huizen van baksteen met rode dakpannen. Niet zo spannend. Maar een groot voorvechter was Granpré Molière, hoogleraar in Delft. Een stroming binnen dit traditionalisme was de Delftse School.
De Noordoostpolder, Nagele uitgezonderd, is consequent gebouwd volgens deze behoudende stijl.
- Het nieuwe bouwen
is een verzamelnaam voor verschillende moderne bouwstijlen en radicale vernieuwingen. Veel glas, staal en beton. Lelystad.
Emmeloord was daar nog niet aan toe. De keuze viel dus op het traditionele bouwen.
Jammer ?
In zekere zin misschien wel.
In Lelystad hebben ze wel de stap gezet naar het moderne bouwen.
Vol verwachting stroomden in 1967 duizenden polderpioniers naar de nieuwe stad,
Wat het toonbeeld van de moderne stedenbouw moest worden werd een broedplaats voor architecten en creatieve geesten.
Ze experimenteerden erop los.
En dat heeft niet zo goed uitgepakt.
Daar is de Noordoostpolder voor behoed !
De eerste pannenkoek mislukt altijd.
Lelystad vreest lawaai F35
De bevolking van Lelystad heeft zich jarenlang verzet tegen de komst van een vliegveld.
Aanvankelijk met succes. Protest leek te lonen…
Saillant dat Lelystad Airport nu een tweede leven krijgt als vliegbasis voor de F-35.
Van de regen in de drup.
Als de straaljagers in de toekomst ook vanaf het vliegveld in Flevoland gaan vliegen, heeft dat volgens onderzoek van Defensie ‘significant de minste negatieve geluidseffecten op woningen’.
Want dat de F35 lawaai maakt, is bekend.
Reactie van de gemeente Lelystad
De mogelijke komst van de jachtvliegtuigen is alléén mogelijk als Lelystad Airport opengaat voor vakantievluchten. Dat is de reactie van de gemeente Lelystad.
Dus zowel de F35’s als charters van en naar Spanje.
Lelystad wordt een paradijs voor vliegtuigspotters.
Foto F-35 (JSF)
door Frank Crebas.
Linksbovenin is Nagele te zien.
Het toestel kruist net de Havenweg. (Nagele richting het zuiden Schokkerhaven)
Bron: facebook
Deze foto van de F-16’s boven Emmeloord is gemaakt door Frank Crebas Aviation Photography
Lelijkstad
Lelystad, ook wel Lelijkstad genoemd, kan ook niet ontbreken uit deze lijst met vreselijkste plekken. Lelystad heeft vrijwel niets te bieden. Alhoewel menig Lelystedeling daar anders over denkt. Echter zal het een locatie zijn waar je, over het algemeen, niet zomaar komt als toerist. Er is geen fraaie binnenstad en daarnaast wordt er vrij weinig gedaan aan het algemeen onderhoud van panden. Daarnaast heeft Lelystad ook geen rijke historie, waardoor er weinig te zien valt in de hoofdstad van de provincie Flevoland.
https://www.trending.nl/entertainment/de-8-vreselijkste-plekken-van-nl
15 oktober 2024
Een maand lang was de Pointer pop-up redactie aanwezig in het stadshart van Lelystad. In een winkelpand naast de ingang van het gemeentehuis konden Lelystedelingen kwesties aandragen en dat deden ze in grote getalen. Maar liefst 80 tips kreeg het team te verwerken: van verdwenen afvalbakken en overlast van jongeren op fat bikes in het stadshart, tot de krappe woningmarkt en een gebrek aan OV.
Opvallend is het aantal bezoekers dat ons op het hart drukt om vooral niet negatief te berichten over Lelystad, het is een stedelijk trauma dat de stad ‘lelijkstad’ wordt genoemd. Maar na dit voorbehoud volgt vaak een reeks klachten over het stadsbestuur: plannen die niet worden uitgevoerd, een binnenstad waar maar geen leven in te blazen valt. “Nee, Lelystad is een mooie stad om te wonen, met veel groen en water; maar er is weinig sociale cohesie,” zegt een van de bezoekers van de pop-up redactie.
De stad is verkeerd gebouwd
Wat ook regelmatig ter sprake komt is dat de stad versnipperd is. Wijken met rijke bewoners in grote huizen met veel groen en water, staan pal naast wijken die verpauperd zijn en waar de armoede duidelijk zichtbaar is. Toch is er weinig sociale cohesie.
De stad heeft grote woningbouwambities, er moeten de komende jaren veertigduizend huizen bij komen. Kunnen de ervaringen van de afgelopen jaren een les zijn voor de toekomst? In het tweede deel van de uitzending op 19 oktober spraken we hierover we met deskundigen en Lelystedelingen.
meer op de website van KRO-NCRV Pointer >>>>>
Wat vind Google van Lelystad?
Is Lelystad: een architectonisch mislukt project?
Dat is een complexe vraag waar geen eenduidig antwoord op bestaat. De architectuur van Lelystad wordt vaak gezien als een voorbeeld van de brutalistische stijl van de jaren ’60 en ’70. Deze stijl is niet bij iedereen even populair.
Argumenten voor:
- Brutalistische stijl: De ruwe, betonnen uitstraling past niet in het smaakbeeld van iedereen.
- Grote open ruimtes: Hoewel bedoeld om een gevoel van ruimtelijkheid te creëren, kunnen deze soms kil aanvoelen.
- Weinig groen: In de oorspronkelijke plannen was er minder nadruk op groen, wat de leefbaarheid kan verminderen.
Argumenten tegen:
- Pionierswerk: Lelystad was een grootschalig experiment in stedenbouw en heeft veel geleerd over het bouwen van nieuwe steden.
- Verandering: De stad is in de loop der jaren flink veranderd en er zijn veel nieuwe, moderne gebouwen bij gekomen.
- Potentie: Lelystad heeft een unieke ligging en veel potentie voor de toekomst.
Conclusie:
Of Lelystad een architectonisch mislukt project is, is een kwestie van smaak en perspectief. Het is belangrijk om te erkennen dat architectuur subjectief is en dat wat voor de één een mislukking is, voor de ander een succes kan zijn.
Wil je meer weten over een specifiek aspect van de architectuur in Lelystad?
Er kan er maar één de lelijkste van Nederland zijn en dat is Lelystad.
noordhollandsdagblad.nl
Velsen eindigt als tweede in de Twitterverkiezing
Lelystad en Velsen gingen enkele dagen geleden samen de finale in. Andere steden die waren genomineerd voor de #lelijkstestadvanNederland en die zij achter zich lieten, waren Helmond, Zoetermeer, Alphen aan den Rijn, Almelo, Hoofddorp en Den Helder.
https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20230128_72177589
Lelystad, volgens velen de lelijkste stad van Nederland.
BNNVARA
De stad ontving zelfs prijzen voor de afzichtelijke gebouwen die er staan. Toen de stad in de jaren zestig vanuit de voormalige Zuiderzee werd ingepolderd vormde het een broedplaats voor architecten en creatieve geesten. Ze experimenteerden erop los. Een dergelijke opeenstapeling van moderne architectuur vind je dan ook nergens anders dan op dit nieuwste stuk Nederland. Zo hebben Van Berkel en andere architecten hier onder andere eigenzinnige gebouwen op hun naam staan.
BNNVARA https://www.bnnvara.nl/3opreis/lelystad
Treurgids’ toont lelijkste plekken in Nederland: ‘Imperfectie is aantrekkelijk’
RTL Nieuws
Ben je op zoek naar “aandoenlijke treurnis” en “één grote aaneenschakeling van mislukte projecten”? Dan moet je volgens de schrijver in Lelystad zijn. Ook hoog op het lijstje ‘lelijkste plekken’ staan Roosendaal, Den Helder, Delfzijl en Heerlen.
Vandaag is-ie officieel gelanceerd: het boek Treurtips, met daarin de treurigste plekken die Nederland te bieden heeft. Het is gemaakt door Mark van Wonderen, groot liefhebber van – zoals hij het zelf noemt – ‘aandoenlijke treurnis’.
“Het centrum van Lelystad is één grote aaneenschakeling van mislukte projecten.”
Maar voor wie echt gruwelijk wil genieten moet toch echt naar Lelystad
Maandag verschijnt een wel heel bijzondere reisgids, namelijk die met de lelijkste plaatsen van Nederland. Auteur Mark van Wonderen verzamelde in Treurtips afgeleefde winkelcentra, spuug-lelijke gebouwen en gedrochten van woonwijken. Volgens de schrijver zijn ze om te janken… zo mooi. Van vergane glorie tot aandoenlijke treurnis. Het is allemaal weerzinwekkend wonderschoon volgens Mark. Onder andere IJmuiden, Beverwijk en Heerlen krijgen er genadeloos van langs in zijn boek.
Lelijkstad
Maar voor wie echt gruwelijk wil genieten moet volgens Mark toch echt naar Lelystad. En dat doet een beetje pijn bij Ger Koreman die juist dol is op zijn stad en Lelystad graag in een positief daglicht wil zetten. ”Elke stad heeft zijn ‘lelijkheden’, dus Lelystad ook. Dat betekent niet gelijk dat het een lelijke stad is. De stad is ruim opgezet, groen, en een smeltkroes van mensen uit het hele land”, vertelt Ger.
https://www.hartvannederland.nl/nieuws/gids-treurtips-nederland
In deze 7 steden wonen de lelijkste mensen van Nederland!
In Flevoland wonen de minst tevreden mensen van Nederland. Het accent van mensen in Lelystad is volgens onderzoek het lelijkst van Nederland.
Lelystad is ‘zielloos weggestopt experiment in de polder’
Bron: Omroep Flevoland
“Een zielloos, in de polder weggestopt experiment dat in het ruim vijftigjarige bestaan uitgroeide van een lelijk eendje tot een lelijke eend.” Zo omschrijft journalist Mark van Wonderen Lelystad in zijn boek Treurtips. Dit tot onsteltenis van veel Lelystedelingen.
Van Wonderen reageert in de studio van Omroep Flevoland: “Ik heb het met de beste bedoeling geschreven, want ik hou gewoon van treurige plekken.” Terwijl over elke centimeter in Flevoland bestemmingsplannen worden geschreven heeft Van Wonderen toch een aardige lijst bij elkaar gekregen met plekken die er gewoon niet uit zien. Volgens de journalist zit er achter imperfectie een verhaal en dat zorgt ervoor dat lelijke plekken leven. Die moet je volgens hem koesteren en ook deels omarmen.
In zijn boek doet hij Almere, Lelystad en de Noordoostpolder aan. Maar Van Wonderen is onverbiddelijk: “Lelystad is toch ongeveer het treurigste wat er is.” Toch ziet hij dat als iets positiefs want hij raadt iedereen aan om naar Lelystad te gaan om deze treurige plekken te bekijken. Hij heeft daar zelfs een wandelroute inclusief muzieklijst voor ontwikkelt. “De route is zelfs toegankelijk voor scootmobielen, want daar zag ik er zoveel van rijden toen ik in Lelystad was.”
Lelystad vol met asocialen en uitkeringstrekkers
Van Wonderen neemt ook geen blad voor de mond over het tot stand komen van Lelystad. Zo legt hij haarfijn uit dat Lelystad niet voldeed aan de verwachtingen en werd ingehaald door Almere. Van Wonderen schrijft: “De mensen die nog wel naar Lelystad kwamen, waren Amsterdammers waar Amsterdam graag vanaf wilde: asocialen en uitkeringstrekkers.”
Het Agoratheater werd in 2010 nog genomineerd voor lelijkste gebouw van Nederland.
De satellietdorpen van de Noordoostpolder
Van Wonderen was erg gecharmeerd van de Noordoostpolder. Hij heeft de racefiets gepakt en is vanuit Emmeloord alle kernen langsgefietst. In zijn boek noemt hij dat satellietdorpen. “Alle plekken zijn hetzelfde, ze hebben allemaal een kerk, een school en daarmee is het klaar. De jaren 50 druipt er vanaf.”