Kubische fossielen
Kubische fossielen
- Kunstenaar : Sjoerd Buisman
- Plaats : Harmen Visserplein
voor het Gemeentehuis - Materiaal : Beton
- Geplaatst : 1992
- kosten: € 90.000,-
Uitleg kunstwerk
Een knop van een plant is het uitgangspunt voor dit beeld.
Vanuit het straatvlak rijst een knop op die nog moet ontwaken.
In de grond vind je de fossiele knop, de oervorm terug, als tegenovergestelde van het bovengrondse deel.
Normaal zijn bloemknoppen organisch en rond van vorm. Sjoerd Buisman heeft ze hoekig en recht gemaakt.
Met liniaal en rekenwerk. Wat wel overeind is gebleven is de spiraalvorm.
Een fossiel is een in de aarde aangetroffen versteend dier, plant of een versteende afdruk daarvan.
In de voormalige Zuiderzeebodem worden veel fossielen gevonden. Vaak versteende schelpen.
Wie er van afstand naar kijkt, ziet wel een object op het plein, maar niet z´n evenbeeld in het plein.
Beide passen in elkaar, het is alleen even puzzelen op welke manier.
Kunstwerk bij gemeentehuis Emmeloord verdwijnt

Het werk bestaat uit een rechthoekige traps oplopende spiraal, met daarnaast een gelijkvormig gat in de grond. Het werd in 1992 geplaatst. Om het te laten voldoen aan de veiligheidseisen die nu gelden voor objecten in de openbare ruimte, moeten beide delen van het kunstwerk worden aangepast. De kunstenaar vindt zijn werk daarmee te veel wordt veranderd en gaat er niet mee akkoord.
Het kunstwerk kan volgens het college niet naar een andere plek worden verplaatst, waardoor verwijderen de enige optie zou zijn. “Bij het maken van de afweging mooi of veilig kiezen we voor het laatste”, stelt wethouder Toon van Steen.
Over de kunstenaar
Sjoerd Buisman (Gorinchem, 23 maart 1948) is een Nederlandse beeldhouwer en conceptueel kunstenaar.
Buisman volgde een opleiding aan de Academie voor beeldende kunsten in Rotterdam (1965-1967) en bij Ateliers ’63 in Haarlem.
Vanaf 1974 tot 1984 was Buisman als docent werkzaam; aan de academie in Rotterdam (1974-1981), aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving in ‘s-Hertogenbosch (1978-1981) en Arnhem (1982-1984).
Sjoerd Buisman (Gorinchem, 1948) bestudeert de wijze waarop bomen en planten groeien. Bovendien experimenteert hij ermee – door een knoop te leggen in een tak van een knotwilg of een pompoen in te snoeren met een leren riem.
De manier waarop de natuur reageert op de interventies die Buisman doet, leert hem over de wetten en wetmatigheden die eraan ten grondslag liggen. Hij is onder de indruk van de wijze waarop de natuur zich aanpast aan de ingrepen die de mens doet en de vormentaal die dat oplevert.
In zijn manipulaties laat Buisman bomen onder een bepaalde hoek groeien of hangt hij planten ondersteboven. Hij legt zijn wil op aan de natuur, maar is zich eveneens bewust van het feit dat deze op een dag weer de overhand zal krijgen. Groei en tijd gaan hand en hand. De groeisculptuur Dennenwal (1985) in Het Nationale Park De Hoge Veluwe is daar een goed voorbeeld van. Buisman plaatst de bomen onder een hoek van 45 graden waardoor de stam een knik maakt, maar na verloop van tijd groeien de bomen toch weer recht omhoog.
De spiraal is een terugkerend element in het oeuvre van Buisman. Een vorm die eveneens aanwezig is in zijn fascinatie voor ‘phyllotaxis’ en ‘ouroboros’. Phyllotaxis is de groeiwijze waarbij bladeren of takken rondom een kern gegroepeerd zijn zoals bij bleekselderij het geval is. Ouroboros is een Grieks woord en betekent staart-eter. Het is een symbool voor het circulaire, het verbeeldt de eeuwige cirkel.
Buisman studeerde aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam (1965-1967) en aan De Ateliers (1968-1970). Werk van Buisman werd getoond in onder andere CODA Museum (Apeldoorn), Galerie Ramakers (Den Haag) en Arti et Amicitiae (Amsterdam).
bron : hollandsemeesters.info
Natuur als inspiratiebron
Buisman volgt in zijn werk de verschijnselen uit de natuur. In zijn beginperiode gebruikte hij vooral materialen uit de natuur zelf, zoals aardappelen, planten en bomen. Hij bestudeerde botanische vergroeiingen bij zijn reizen over de wereld en maakte talloze foto’s en tekeningen om deze processen vast te leggen. Hij was actief bezig met Land art. Door de levende materialen in allerlei richtingen te sturen groeiden, letterlijk, zijn kunstwerken.
Begin jaren zeventig maakte hij Plastische gebeurtenissen in de natuur, een serie multimediale werken waarin hij met fotoseries en tekst het groeiproces van planten heeft vastgelegd.
Vanaf begin jaren tachtig maakt Buisman zijn Phyllotaxis-beelden. Phyllotaxis is de studie van bladstanden, waarbij men kijkt hoe bladeren rond een stam of tak zijn gegroepeerd. Buisman gebruikte de spiralende bladstand van bijvoorbeeld een palm en bleekselderij. Hij maakte deze beelden in hout, brons, staal en beton. In 1999 maakte hij het werk Phyllotaxis Irrsee voor het land art-project Mondsee Land Art in Mondsee.
In 2003 kreeg Buisman de A. Roland Holst-Penning toegekend voor zijn gehele oeuvre.
Likje verf.
In augustus 2003 werd dit werk sinds de oprichting voor de derde keer van een nieuw verfje voorzien. Daarbij zijn de kleuren aangehouden die de maker Sjoerd Buisman er destijds aan toekende: geel en grijs.
In een raadscommissie-vergadering werd nog geopperd het kunstwerk, dat een tulp verbeeld, van een fleurige kleur te voorzien.
Het is duidelijk dat dit niet zomaar kan, de kunstenaar bepaalt de kleur !
In 2018 heeft het werk opnieuw een verfje gekregen. Toch stiekem ietsje anders ?
In de volksmond stond dit werk vroeger ook bekend als “het gat van Joukje”
Joukje van den Berg-Otter was indertijd de wethouder.
Omroep Flevoland Beeldspraak. Wekelijks programma waarin verschillende kunstwerken in de openbare ruimte worden bezocht.
Deze keer: ‘Kubische Fossielen’ van Sjoerd Buisman in Emmeloord.
Plaats een reactie (naam E-mail en Site niet verplicht)
Meepraten?Draag gerust bij!