- Titel: Gevelkunst Koningin Julianaschool
- Plaats: Moerasandijviestraat
- Kunstenaar: Willem Kaars
- Materiaal: Steen
- Geplaatst: 1960
De eerste lagere school van Emmeloord ging van start in een zgn. paardenschuur. Zie foto links. Een noodgebouw.
De Duitse bezetter gaf namelijk geen toestemming tot het bouwen van een school.
Een paardenschuur mocht wel, dus werd het een school in de vorm van een paardenschuur.
Op de hoek Hoefbladstraat – Moerasdijviestraat werd eind jaren ’50 gestart met de bouw van een permanent, stenen schoolgebouw. Na voltooiing verhuisde De Witte school naar dit nieuwe gebouw.
Het huidige gebouw werd in 1960 betrokken en in verband met de komst van het basisonderwijs, in 1984 aangepast.
In 2011 is de Koningin Julianaschool verhuisd, nu wordt het gebouw bezet door De Optimist.
Het gebouw geeft een verwaarloosde indruk.
Zoals bij veel overheidsgebouwen mocht er dankzij de ‘percentageregeling beeldende kunst’ 1 of 1,5 % van de bouwsom besteed worden aan kunst.
Aan de voorkant van de school koos men, door dezelfde kunstenaar, voor een figuratieve steentjes-mozaïek van ‘spelende kinderen’
Aan de zijkant, verscholen achter een wildgroei van bomen, is met een beetje moeite nog dit kunstwerk te spotten. Net als het steentjes-mozaïek een voorstelling van spelende kinderen.
Echtpaar Kaars:
Op 81-jarige leeftijd is in de vroege zaterdagochtend (7 december 2002) in haar slaap overleden kunstschilderes Sary Heykoop. Bijna 50 jaar lang legde ze met haar ontelbare strand-, duin- en haventaferelen momenten van Terschelling vast. Met haar verliest het eiland een van de weinige kunstenaars, die ook over de eilandgrenzen heen bekend zijn. Pas nog werd een deel van haar werk tentoongesteld in Den Haag. Sary Heykoop werd geboren in Rotterdam en leerde aan de Haagse kunstacademie Wim Kaars kennen, met wie ze na het bombardement op Rotterdam, waarbij ze haar naaste familie verloor, ging samenwonen en later trouwde. Na jaren ‘zwerven’, zoals ze het zelf altijd omschreef, kwam er in het begin van de jaren ’50 de kans om als jeugdherbergouders in Den Oever op Wieringen aan de slag te gaan. Na de watersnoodramp in 1953, die ook voor het herbergje in Den Oever grote gevolgen had, verhuisde het stel naar Terschelling om voor de NJHC de toen nog veel kleinere jeugdherberg Hanskedune op de Dellewal bij West te beheren. Tevens beheerden zij tot midden jaren ’80 het ‘Kunstwinkeltje’ vlak naast de bibliotheek. Ondanks een buitengewoon eenvoudige inrichting werden hier kunst- en designvoorwerpen van niveau verkocht. Ontelbare prenten van elke stijl, handbeschil-derde stoffen en sjaals, wandkleden, foto’s en ansichtkaarten van eigen makelij vonden zo gewillig een eigenaar. Tussen alle drukte door bleef het stel reizen. Haar kleurrijke en vaak ook humoristische tekeningen en aquarellen van hun belevenissen op de door haar zo geliefde Griekse Cyclades bijvoorbeeld kenschetsen haar kijk op het leven: grote waardering voor eenvoud en het vast houden van authenticiteit en gezelligheid. Talrijke illustraties heeft Sary Heykoop voor kinderboeken verzorgd. Ook maakte ze werk voor openbare gebouwen en scholen. Met de dood van haar man in de zomer van 2001 verloor zij haar dierbaarste kameraad. Ondanks haar slopende ziekte van Parkinson bleef ze in haar atelier aan huis, het witte kubusblok tussen het internaat van de zeevaartschool en de NJHC-herberg, tot op hoge leeftijd scheppend bezig.