Urk

Jachin Boaz

Oud Geref. Gemeenten in Nederland

Boaz

Algemene gegevens
Naam kerk:Jachin Boaz
Genootschap:Oud Geref. Gemeenten in Nederland
Provincie:Flevoland
Gemeente:Urk
Plaats:Urk
Adres:Singel 10
Postcode:8321GT
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname:1960
Architect:Helmink, H.J.
Huidige bestemming:kerk
Monument status:Geen

Geschiedenis
Gebouwd als Christelijke Gereformeerde Kerk. Uitbreiding gebouw in 2006.

De naam

De naam van de kerk, Jachin Boaz, is genoemd naar de twee koperen pilaren van de tempel van Salomo. Het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Genemuiden heet Jachin en Boazkerk.

2018 De kerk mag uitbreiden, aan de voorzijde van de pastorie wordt een nieuwe vleugel voor het kerkgebouw aangebracht. Er komen zo 400 extra plaatsen bij, en nieuwe vergaderzalen. Nu biedt het gebouw plaats aan 1200 kerkgangers. Het is een van de grootste kerken van dit kerkverband.


De Jachin Boazkerk is een kerkgebouw van de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland aan de Singel op Urk, in 1960 gebouwd naar een ontwerp van architect A.W. Helmink. De kerk heeft 1.180 zitplaatsen en is daarmee naar zitplaatsen gemeten de tweede kerk van dit kerkverband na de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel. De bakstenen zaalkerk heeft een ruim 25 meter hoge toren.

In 1960 besloot de Christelijk gereformeerde kerk (die kerkten in de Eben-Haëzerkerk) een nieuwe kerk te bouwen. Bij het gereed komen van de kerk traden 42 leden uit de plaatselijke Christelijk Gereformeerde gemeente. In 1962 werd een beroep uitgebracht op ds. E. du Marchie van Voorthuysen. Deze wilde wel naar Urk komen, maar stelde als voorwaarde dat de gemeente dan moest toetreden tot de Oud Gereformeerde Gemeenten. Dit is ook gebeurd. De afgescheiden gemeenteleden keerden later terug naar de Eben-Haëzerkerk en noemden zich vrij oud gereformeerde gemeente. De tweede predikant van de gemeente was ds. M. van de Ketterij die in 1978 naar de Jachin-Boazkerk kwam. Hij was predikant geweest binnen de Gereformeerde Gemeenten in Nederland, maar was daar afgezet. Een deel van de gemeente kon zich niet vinden in de komst van deze omstreden predikant. Zij gingen afzonderlijke diensten beleggen, waarop in 1979 een Gereformeerde Gemeente in Nederland (Menorahkerk) geïnstitueerd werd.

In 2005 bleek het kerkgebouw van de Jachin-Boaz kerk te klein voor de (toen) 900 leden van de gemeente en werd het gebouw met een vleugel uitgebreid. In de nieuwe vleugel zijn 300 extra zitplaatsen aangebracht, waarvan ruim 100 op een galerij. In 2012 is de toren van de kerk ingrijpend gerestaureerd.

In 2019 is besloten de kerk opnieuw uit te breiden met 400 zitplaatsen. De kerk blijkt de klein voor de groeiende gemeente.

De kerk maakt gebruik van een elektronisch Johannus-orgel.


Gevallen haantje

De toren had vroeger een haantje, zo deelt scriba H. Kaptein mee. Maar nadat het haantje eraf gevallen is, is een scheepje geplaatst, een zeilbotter. Kaptein veronderstelt dat deze toren de enige is met een scheepje. In het kerkgebouw hangt ook een schip, boven de kerkgangers, maar dat is minder bijzonder in Urk.

Orgel

Origineel heeft er vanaf 1960 een pijporgel gestaan in de kerk. Deze is later vervangen door een elektronisch Johannus orgel. De luidsprekers bevonden zich achter het schijnfront.


Oud gereformeerde gemeente koopt orgel uit rk kerk

logo-Flevoland
Zondag 24 april 2016 
De Jachin Boazkerk op Urk wordt de nieuwe eigenaar van een historisch orgel uit Haaksbergen. Het Vollebregt-orgel uit 1859 heeft daar jarenlang dienst gedaan in de rooms-katholieke Lourdeskerk, die de deuren moest sluiten door een teruglopend aantal kerkgangers.

Het bestuur en organisten van de oud gereformeerde Jachin Boazkerk zijn erg enthousiast over het pijporgel. Voordat het instrument zijn plek kan krijgen op Urk, moet het naar de werkplaats van een orgelbouwer voor renovatie en onderhoud.

De Urkers kopen het Vollebregt-orgel voor de uitbreiding van hun kerk en ter vervanging van het elektronisch Johannus-orgel. Wat er voor het immense instrument betaald is willen beide partijen niet zeggen.

boaz-1

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 14 februari 2006.
Het kerkgebouw van de oud gereformeerde gemeente in Nederland te Urk wordt uitgebreid. Er wordt een nieuwe vleugel aan de kerk gebouwd om extra zitplaatsen te creëren. De kerkenraad heeft besloten tegelijkertijd met de verbouwing een nieuw verwarmingssysteem aan te leggen. Het is de bedoeling dat de gehele kerk voorzien wordt van vloerverwarming. Het kerkgebouw van de Urker gemeente, dat dateert uit 1960, wordt te klein voor de 900 leden. De laatste jaren is de gemeente gegroeid. In de nieuwe vleugel zullen 300 zitplaatsen komen, waarvan ruim 100 op een galerij. De scriba verwacht dat de nieuwe vleugel in april in gebruik genomen kan worden. Gedurende de verbouwing kunnen de zondagse kerkdiensten gewoon doorgaan. De nieuwbouw wordt uitgevoerd door aannemersbedrijf Post uit Urk.

Uit: Reformatorisch Dagblad, 25 april 2016
De oud gereformeerde gemeente in Nederland in Urk heeft het plan het historische Vollebregtorgel uit de rooms-katholieke Lourdeskerk in Haaksbergen aan te kopen. Dat meldt Omroep Flevoland. In de Jachin Boazkerk in Urk, die in 1960 werd gebouwd en in 2005 werd uitgebreid tot bijna 1200 zitplaatsen, werd altijd bij een elektronisch Johannesorgel gezongen. De kerk gaat nu opnieuw uitbreiden en in dat verband kijkt de gemeente uit naar een ander orgel. De kerk heeft nu het oog laten vallen op het drieklaviers orgel (38 stemmen) uit de rooms-katholieke Lourdeskerk in Haaksbergen. Dat instrument werd in 1859 gebouwd voor de Maria Hemelvaartkerk in Leiden. In 1941 kwam het in de hervormde kerk van Wassenaar terecht. Bij die gelegenheid werd het omgebouwd tot een drieklaviers pneumatisch instrument. In 1967 plaatste Jos H. Vermeulen het orgel over naar Haaksbergen. Daarbij werd de dispositie gewijzigd en de tractuur elektropneumatisch gemaakt. De originele kas is verdwenen, wel zijn de originele frontpijpen aanwezig en gebruikt in het huidige open front.

Kerk gebouwd in 1960 als Oud Gereformeerde Gemeente in Ned. (OGGN)
De Jachin Boazkerk sloot zich in 1960 aan bij de Christelijk Gereformeerde kerk.
In 1966 heeft men zich aangesloten bij de Oud Gereformeerde Gemeente.
In 1967 viel dit kerkverband uit elkaar.
In 2012 zijn het exterieur en de toren gerestaureerd. Er is ook een nieuwe windwijzer geplaatst. Het is geen haan maar een zeilbotter.
Het orgel is in 2019 boven de preekstoel geplaatst.
De kerk mag uitbreiden: aan de voorzijde van de pastorie wordt een nieuwe vleugel voor het kerkgebouw aangebracht. Daardoor komen er 400 extra zitplaatsen en nieuwe vergaderzalen beschikbaar. Nu biedt het gebouw plaats aan 1200 kerkgangers en daarbij een van de grootste kerkgebouwen van dit kerkverband. Excellent Bouw zal de werkzaamheden begin 2019 starten.

wikilogoBron : Reliwiki

Reliwiki is de belangrijkste Nederlandse database op het gebied van religieus erfgoed in Nederland en wordt mede mogelijk gemaakt door BOEi, Donatus Verzekeringen en Stichting Vrienden van BOEi.
0 antwoorden

Plaats een reactie (naam E-mail en Site niet verplicht)

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *