Urk

Immanuëlkerk

Christelijke Gereformeerde Kerk

800px-Urk_-_Imanuelkerk_-_2012_-014

Algemene gegevens
Naam kerk: Immanuëlkerk
Genootschap: Christelijke Gereformeerde Kerk
Provincie: Flevoland
Gemeente: Urk
Plaats: Urk
Adres: Nagel 43
Postcode: 8321RG
Inventarisatienummer: 19730
Jaar ingebruikname: 2009
Architect: Beijnum, W.M. van (Amerongen)
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Imposante “refodome” met toren. Bij ingebruikname werd dit de derde Christelijke Gereformeerde Kerk in Urk.

Het orgel

Het orgel is in 1965 gebouwd voor de kloosterkerk van het klooster Brakkenstein te Nijmegen door de firma Verschueren te Heythuysen als een twee-klaviers mechanisch orgel met Hoofdwerk, Rugwerk en Pedaal. Aanvankelijk is alleen het Hoofdwerk en het Pedaal geplaatst. Het Rugwerk, dat tijdens de bouw al was voorbereid, is in een later stadium bijgeplaatst.

Sindsdien heeft het instrument de volgende dispositie:

Hoofdwerk

Rugwerk

Pedaal

Prestant 8’

Bourdon 8’

Prestant 16’

Gemshoorn af c0 8’

Prestant 4’

Subbas 16’

Roerfluit 8’

Roerfluit 4’

Octaaf 8’

Octaaf 4’

Vlakfluit 2’

Gedekt 8’

Quintadeen 4’

Larigot 1 1/3’

Superoctaaf 4’

Superoctaaf 2’

Siflet 1’

Mixtuur 3 st

Sesquialter 2 st.

Scherp 3-4 st.

Bazuin 16’

Mixtuur 4-5-6 st

Dulciaan 8’

Schalmei 4’

Dulciaan 16’

Trompet 8’

Koppels:
Hoofdwerk-Rugwerk
Pedaal-Hoofdwerk
Pedaal-Rugwerk

Het instrument is destijds geadviseerd door Katholieke Klokken en OrgelRaad en werd toen gezien als één van de paradepaarden van deze K.K.O.R.
De kas is gemaakt van Irokoteak en is vrijwel onbeschadigd.
In de achterwand is gebruik gemaakt van panelen van een zachtere houtsoort.
Deze panelen zijn aangetast door houtworm en dienen vernieuwd te worden.

De klaviatuur kan afgesloten worden met twee deuren.
De klavieren zijn voorzien van ivoorbeleg, de boventoetsen zijn van ebben.
De knoppen zijn van wit kunststof met ingegraveerde tekst volgens de Verschueren huisstijl.
De Prestant 16’ van het Pedaal is uitgevoerd in rood koper, het overige metalen pijpwerk is van orgelmetaal.

OVERPLAATSING NAAR URK EN WIJZIGINGEN

Het instrument zal worden overgeplaatst en de dispositie zal op een aantal plaatsen worden aangepast en uitgebreid. Dit is nodig om het orgel als volwaardig begeleidingsorgel te kunnen laten functioneren in een Protestantse kerk.
Het instrument krijgt dan de volgende dispositie:

Hoofdwerk

Rugwerk

Pedaal

Prestant 16’

Prestant 8’

Prestant 16’

Prestant 8’

Bourdon 8’

Subbas 16’

Cornet 5 st.

Octaaf 4’

Octaaf 8’

Roerfluit 8’

Roerfluit 4

Gedekt 8’

Octaaf 4’

Nasard 2 2/3’

Superoctaaf 4’

Open Fluit 4’

Vlakfluit 2’

Mixtuur 3 st.

Quint 2 2/3’

Siflet 1’

Bazuin 16’

Superoctaaf 2’

Sesquialter 2 st.

Trompet 8’

Mixtuur 4-5-6st.

Scherp 3-4 st.

Dulciaan 16’

Dulciaan 8’

Trompet 8’

Koppels:
Hoofdwerk-Rugwerk
Pedaal-Hoofdwerk
Pedaal-Rugwerk

Tremulant op het Rugwerk

Kas
De huidige kas van het orgel is vrij strak vormgegeven.
Deze zal worden aangepast en worden voorzien van lijstwerk zodat het instrument een gewenste klassiekere uitstraling krijgt.
Om de Prestant 16 van het Hoofdwerk onder te kunnen brengen wordt er een spitse middentoren aangebracht Hierdoor krijgt ook het frontaanzicht betere proporties.
De beide pedaaltorens moeten zakken, voor de huidige opstelling is er onvoldoende hoogte beschikbaar.
De Rugwerkkas zal in overeenstemming worden gebracht met de Hoofdwerkkas. Dit betekent dat er ook bij het Rugwerk een spitse middentoren wordt aangebracht waarvan de frontpijpen worden aangesloten als Prestant 8’. Ook hier wordt de kas van lijstwerk en lofwerk voorzien.

Frontpijpen
De huidige frontpijpen in de pedaaltorens zijn uitgevoerd in roodkoper, de overige frontpijpen zijn van orgelmetaal. Deze zullen worden gehandhaafd.
Voor de middentoren en de zijvelden worden nieuwe frontpijpen gemaakt van orgelmetaal in de zelfde factuur als de bestaande.
Een aantal vrijgekomen frontpijpen van het Hoofdwerk wordt gebruikt voor de nieuwe middentoren van het Rugwerk zodat hier kleurverschil wordt voorkomen.
Voor de Prestant 16’ worden de grootste pijpen uitgevoerd als gedekte houten pijpen, die opgesteld staan in de orgelkas.

Hoofdwerk
Het Hoofdwerk wordt uitgebreid met een Prestant 16’.
Hiervoor zal een nieuwe middentoren gemaakt worden waarin zeven pijpen worden opgesteld, indien mogelijk, vanaf F groot.
De grootste pijpen worden afgevoerd naar de Pedaaltorens en uitgevoerd als gedekte houten pijpen.
Vanaf c0 staan de pijpen opgesteld op de lade, uitgevoerd in orgelmetaal, evenals de zeven frontpijpen.
De voortzetting van dit register zal op de stok van de huidige Prestant 8’geplaatst worden.
De huidige Prestant 8’wordt geplaatst op de stok van de Gemshoorn 8’.
De kleine frontpijpen die vrijkomen zullen worden voorzien van nieuwe voeten en op de lade worden geplaatst.
De Gemshoorn 8’ komt te vervallen. Het pijpwerk van dit register wordt, als de ruimte en de mensuur het toelaat, als Open Fluit 4’ geplaatst op het Hoofdwerk. De Open Fluit verhuist dan naar het Rugwerk en vervangt de Quintadeen 4’.
De Sesquialter 2 st. wordt verplaatst naar het Rugwerk en komt daar op een kantsleep te staan.
Op de stok van de Sesquialter komt een Quint 2 2/3‘ te staan.
Aan de voorzijde van de lade wordt een kantsleep aangebracht voor de Cornet 5 sterk, die op een bank komt te staan tegen het front.
De pijpen worden met wind gevoed door middel van conducten.

Rugwerk
De Larigot 1 1/3’ wordt gewijzigd in een Nasard 2 2/3’.
De bestaande pijpen worden opgeschoven en aangevuld met nieuwe pijpen of indien mogelijk door bestaand materiaal.
De Sesquialter van het Hoofdwerk wordt door middel van een kantsleep toegevoegd aan het Rugwerk.
Het Rugwerk wordt uitgebreid met een Prestant 8’ zodat het reugwerk een achtvoets basis krijgt.
De grootste pijpen worden uitgevoerd als gedekte Quintadeen-pijpen. De overige pijpen staan, indien mogelijk vanaf F, in het front van de nieuwe middentoren en deels op de kantsleep.
Verder wordt het Rugwerk van een tremulant voorzien.
Om voldoende ruimte te creëren voor de uitbreiding van de lade met een tweetal kantslepen zal de Rugwerkkas aan de frontzijde worden verdiept.

Pedaal
De Schalmey 4’ van het Pedaal wordt verwijderd. Hiervoor in de plaats komt een nieuwe Trompet 8’ met Franse kelen en bekers.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 25 maart 2008.
De christelijke gereformeerde kerk Maranatha te Urk krijgt een derde kerkgebouw. De eerste paal voor de nieuwe Immanuëlkerk gaat op 5 april de grond in. Naar verwachting zal de bouw (door het Urker bouwbedrijf L. Post en zonen) volgend jaar maart/april gereed zijn.

Urk-Maranatha, dat inmiddels zo’n 3340 leden telt, beschikt op dit moment over twee gebouwen: de Maranathakerk en De Schuilplaats. „Een jaar of vijf, zes geleden waren we hier uitgegroeid”, zegt ds. H. Polinder, een van de drie predikanten van de gemeente. „Een deel van de gemeente heeft toen onderdak gevonden in de aula van de Pieter Zandt, die een afdeling heeft op Urk.”

Ook de aula van de Pieter Zandt werd echter te klein, en sinds een jaar wordt er gebruikgemaakt van sporthal De Vlechttuinen. Hier komen zondags 450 à 500 gemeenteleden samen.

De nieuwe Immanuëlkerk, een ontwerp van architectenbureau Van Beijnum, gaat een kleine 1000 zitplaatsen tellen: 700 op de begane grond, ongeveer 250 op de galerij. „Maar waarschijnlijk komen de banken op de galerij er voorlopig nog niet”, aldus ds. Polinder. „Het wordt een kerk op de groei.”

Het nieuwe bedehuis -het vijfde christelijke gereformeerde kerkgebouw in het vissersdorp- komt te staan aan de Nagel, in de nieuwe Polderwijk. Hier wonen veel jonge gezinnen.

Het gebouw zal alles bij elkaar ruim 4 miljoen euro gaan kosten. Daarbij zijn zeven „behoorlijke zalen” inbegrepen; de Maranathagemeente kampt met een nijpend gebrek aan ruimtes voor het houden van catechisaties en vergaderingen. Ook wordt een (bestaand) pijporgel aangeschaft.

De verkoop van een perceel grond bij een van de kerkgebouwen leverde, aldus ds. Polinder, een klein startkapitaal op. Verder worden allerhande acties belegd en verstrekken gemeenteleden renteloze leningen.

Urk-Maranatha kwam in 1976 met zo’n 1100 leden over uit de Gereformeerde Kerken in Nederland. Op dit moment zijn drie predikanten aan de gemeente verbonden: ds. Polinder, ds. R. Kok en ds. J. Westerink. De laatste hoopt dit najaar met emeritaat te gaan.

Twee jaar geleden stelde de gemeente een vierde predikantsplaats in, waarvoor intussen al verschillende enkele beroepen zijn uitgebracht. Emeritus predikant ds. J. Brons verzorgt een deel van het pastorale werk in de gemeente.

Urk kent verder de christelijke gereformeerde Eben-Haëzerkerk, met twee kerkgebouwen (de Eben-Haëzerkerk en de Pniëlkerk); en -sinds 2005- de Ichthuskerkgemeente, die bijeenkomt in het Berechja College.

Uit Reformatorisch Dagblad, 24 november 2009.
De christelijke gereformeerde kerk Maranatha in Urk opent zaterdag haar derde kerkgebouw: de Immanuëlkerk. De gemeente beschikt al over twee gebouwen: de Maranathakerk en De Schuilplaats.

De commissie van beheer draagt zaterdag om 15.00 uur de Immanuëlkerk over aan de kerkenraad. Zondag vindt de eerste kerkdienst plaats.

De Immanuëlkerk aan de Nagel is ontworpen door architect Van Beijnum en biedt plaats aan bijna 1000 personen: 700 in de kerkzaal en ongeveer 250 op de galerij. Ook beschikt de kerk over zeven zalen voor het houden van catechisaties en vergaderingen.

Tijdens de nieuwbouw, die ongeveer 4 miljoen euro kostte, kwam de gemeente samen in de aula van de Pieter Zandt Scholengemeenschap (vanaf 2003) en in sporthal De Vlechttuinen (vanaf 2007).

Urk-Maranatha kwam in 1976 met zo’n 1100 leden over uit de Gereformeerde Kerken in Nederland. Op dit moment zijn drie predikanten aan de gemeente verbonden: ds. H. Polinder, ds. R. Kok en ds. H. Korving. Ds. M.J. Kater verzorgt een deel van het pastorale werk in de gemeente.

De gemeente telde per 1 januari 2009 3368 leden.

wikilogoBron : Reliwiki

Reliwiki is de belangrijkste Nederlandse database op het gebied van religieus erfgoed in Nederland en wordt mede mogelijk gemaakt door BOEi, Donatus Verzekeringen en Stichting Vrienden van BOEi.

Preekstoel

De preekstoel van de Immanuëlkerk in Urk heeft de vorm van een diamant. De kansel is ontworpen en gebouwd door Meindert Visser. Met de diamantvorm wil Visser zeggen dat het licht van boven op het Woord moet vallen en dat dat licht dan verder de kerk en de wereld in moet stralen. Visser heeft een winter over de bouw van de preekstoel gedaan.
Het motief van de diamant komt terug in de katheder, de doopvont, de psalmborden en het rek voor de collectezakken. Visser had graag houtsnijwerk op de kansel aangebracht, maar dat bleek niet te passen bij de strakke, moderne stijl waarin architectenbureau Van Beijnum de kerk ontwierp.
De Immanuëlkerk is het derde kerkgebouw van de christelijke gereformeerde kerk Maranatha in Urk. Het gebouw, dat in november 2009 in gebruik werd genomen, biedt plaats aan bijna duizend personen.

Bron: digibron.nl

Immanuëlkerk Urk

De christelijke gereformeerde kerk Maranatha te Urk krijgt een derde kerkgebouw. De eerste paal voor de nieuwe Immanuëlkerk gaat op 5 april de grond in. Naar verwachting zal de bouw (door het Urker bouwbedrijf L. Post en zonen) volgend jaar maart/april gereed zijn.

Maranatha, dat inmiddels zo’n 3340 leden telt, beschikt op dit moment over twee gebouwen: de Maranathakerk en De Schuilplaats. “Een jaar of vijf, zes geleden waren we hier uitgegroeid”, zegt ds. H. Polinder, een van de drie predikanten van de gemeente. “Een deel van de gemeente heeft toen onderdak gevonden in de aula van de Pieter Zandt, die een afdeling heeft op Urk.”

Ook de aula van de Pieter Zandt werd echter te klein, en sinds een jaar wordt er gebruikgemaakt van sporthal De Vlechttuinen. Hier komen zondags 450 à 500 gemeenteleden samen.

De nieuwe Immanuëlkerk, een ontwerp van architectenbureau Van Beijnum, gaat een kleine 1000 zitplaatsen tellen: 700 op de begane grond, ongeveer 250 op de galerij. “Maar waarschijnlijk komen de banken op de galerij er voorlopig nog niet”, aldus ds. Polinder. “Het wordt een kerk op de groei.”

Het nieuwe bedehuis -het vijfde christelijke gereformeerde kerkgebouw in het vissersdorp- komt te staan aan de Nagel, in de nieuwe Polderwijk. Hier wonen veel jonge gezinnen.

Het gebouw zal alles bij elkaar ruim 4 miljoen euro gaan kosten. Daarbij zijn zeven “behoorlijke zalen” inbegrepen; de Maranathagemeente kampt met een nijpend gebrek aan ruimtes voor het houden van catechisaties en vergaderingen. Ook wordt een (bestaand) pijporgel aangeschaft.

De verkoop van een perceel grond bij een van de kerkgebouwen leverde, aldus ds. Polinder, een klein startkapitaal op. Verder worden allerhande acties belegd en verstrekken gemeenteleden renteloze leningen.

Urk-Maranatha kwam in 1976 met zo’n 1100 leden over uit de Gereformeerde Kerken in Nederland. Op dit moment zijn drie predikanten aan de gemeente verbonden: ds. Polinder, ds. R. Kok en ds. J. Westerink. De laatste hoopt dit najaar met emeritaat te gaan. Twee jaar geleden stelde de gemeente een vierde predikantsplaats in, waarvoor intussen al verschillende enkele beroepen zijn uitgebracht. Emeritus predikant ds. J. Brons verzorgt een deel van het pastorale werk in de gemeente.

Urk kent verder de christelijke gereformeerde Eben-Haëzerkerk, met twee kerkgebouwen (de Eben-Haëzerkerk en de Pniëlkerk); en -sinds 2005- de Ichthuskerkgemeente, die bijeenkomt in het Berechja College.

Cgk/Ngk Zoetermeer

De Nederlands gereformeerde/christelijke gereformeerde samenwerkingsgemeente De Lichtzijde in Zoetermeer opent morgen in een nieuw deelplan van de Vinex-wijk Oosterheem het missionair ontmoetingscentrum Perron 28. Naar het voorbeeld van het reeds bestaande Perron 61 (een project van de hervormde Ichthuskerk) zullen in Perron 28 wekelijks activiteiten worden georganiseerd voor buurtbewoners, zo meldde het christelijke gereformeerde orgaan De Wekker vorige week.

Begonnen wordt met een kinderclub en een tienerkookclub. Na de zomervakantie zullen de activiteiten geleidelijk worden uitgebreid. Voor het project wordt subsidie ontvangen van deputaten evangelisatie en de gemeente Zoetermeer. Perron 28 is gevestigd aan Maasstroom 28 in Zoetermeer.

De Wekker berichtte verder dat De Lichtzijde de afgelopen dagen gestart is met “missionaire samenkomsten” in de Vinex-wijk Oosterheem. In de organisatie hiervan werkt de gemeente nauw samen met de hervormde Ichthuskerk.

De zogenaamde Perronmeetings worden gehouden in gebouw Het Oostpunt en zijn gericht op mensen die “zoeken naar rust en bezinning, iets willen ontdekken van God en andere wijkbewoners willen ontmoeten.” Voorlopig worden de Perronmeetings eenmaal in de veertien dagen gehouden op zondagmorgen om 11.15 uur. Het doel van de Perronmeetings is “dat onder Gods zegen en op Zíjn tijd in Oosterheem een nieuwe christelijke gemeenschap ontstaat. Deze gemeenschap zal nauw betrokken zijn op de wijk en een sterk pastoraal karakter hebben.”

De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

0 antwoorden

Plaats een reactie (naam E-mail en Site niet verplicht)

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *