Ingezonden brief De Noordoostpolder jaargang 1 nummer 4
Zij, die dit lazen in de laatste uitgave van „De Duikhoek”, werden plotseling fel herinnerd aan den dag, waarop de polder in rep en roer was. De noodkreet: „De Duitschers!” klonk als een doodsklok over den polder en deed ieder besluiten, een duikhoek op te zoeken en zoo te trachten uit hun handen
te blijven.
Nog zie ik voor mij, hoe dien avond te voren arbeiders met dekens enz. beladen, den polder introkken, om althans den nacht veilig tusschen het koren door te brengen, ‘s Morgens, toen men meende, dat alles veilig was, kwamen ze weer te voorschijn. Helaas rukte te Vollenhove juist de Kriegsmarine binnen, met al de gevolgen van toen.
Jongens in doodsangst, de handen omhoog, moesten aanschouwen, hoe Henk werd neergeknald. Zij konden hem toen niet helpen, maar één gedachte hield hen staande en die was: eens komt onze tijd!
Nu is die tijd gekomen. Maar is het drama gewroken?
De Duitschers zijn verslagen. Maar zij, die de directe oorzaak van de razzia was, de firma die hét weermachtswerk te Maastricht had aangenomen en de arbeiders opriep onder de leus: hooge loonen, goede voeding enz., die firma kunnen wij toch gerust aansprakelijk stellen voor de twee razzia’s die volgden, toen haast geen arbeider verkoos om voor de weermacht te gaan werken. Onder de arbeiders was de woede tegen die firma geweldig groot.
De eene firmant, een N.S.B.-er, zal wel opgepakt zijn, maar de andere firmant vierde — met de ellende van velen en den dood van Henk Bolt op den achtergrond — het groote bevrijdingsfeest in den Noordoostpolder.
Henk, jij kon zeggen: „Het betert weer”, maar ik kan het helaas niet verder brengen dan tot „Het kan verkeeren”.
OORLOGSMONUMENT
Torenplein, ‘t Zandt, Groningen
Het oorlogsmonument herinnert de inwoners van ‘t Zandt aan de medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.
Hindrik Bolt 1922-1944
Henk Bolt
Oorlogsslachtoffer
Is 22 jaar geworden
Geboren op 25 juni 1922 te ‘t Zandt
Overleden op 9 augustus 1944 te Noordoostpolder
bron: https://oorlogsgravenstichting.nl
N.H. begraafplaats te Zeerijp
Vak/rij/nummer A 7 4
Plaats een reactie (naam E-mail en Site niet verplicht)
Meepraten?Draag gerust bij!