Dit gedicht hier op de muur is een haiku.
Wat is een Haiku.
Het is Japans. Een haiku is een kort, niet-rijmend gedicht.
De basis is een zintuiglijke ervaring van de dichter.
Een tweede regel van een haiku is het aantal lettergrepen per regel: 5 – 7 – 5
De Noordoostpolder is gebouwd volgend de architectuurstijl ‘de Delftse school’. Lekker traditioneel, Granpré Molière.
Maar bij de bouw van het laatste dorp Nagele, heeft men dat losgelaten. Nagele mocht gebouwd worden volgens het ‘Nieuwe Bouwen’.
De architecten van Nagele (De Acht) waren enthousiast van kunstenaars die vierkante vlakken schilderden met rechte lijnen. Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld. Een groep kunstenaars die ‘de Stijl’ werd genoemd.
Jan Loman, de maker van deze haiku, was erg aangeraakt door ‘De Stijl’. Daarom heeft hij deze tegel op eigen kosten gemaakt en aangeboden.
- Titel: Haiku steen
- Kunstenaar: Jan Loman
- Plaats: Museum Nagele, buitengevel
- Materiaal: graniet
- Geplaatst: 2005
Deze steen met haiku bevindt zich in de buitenmuur van Museum Nagele.
Op deze steen staat een gedicht in de vorm van een ‘haiku’.
nagele
een figuratie
op ingeklonken golfslag
naar de stijl geprent
Loman
Wat is een haiku
Een haiku is een kort, niet-rijmend gedicht. De basis van een haiku is de zintuiglijke ervaring van de dichter.
Een haiku bestaat vaak uit drie regels van 5, 7 en 5 lettergrepen. De haiku is een van oorsprong Japanse dichtvorm.
Over de kunstenaar
Op deze foto ziet u Jan Loman in 2005 bij de haiku (dichtvorm) die hij speciaal voor Nagele schreef.
Jan Loman was dichter, fotograaf, beeldend kunstenaar en vormgever.
Het meest bekend is Loman door zijn grafisch werk, o.a. het logo ‘Wees wijs met de Waddenzee’.
Loman werd in 1918 geboren in de Friese stad Bolsward. Hij groeide op in Gorredijk. Op aandrang van zijn vader studeerde hij geodesie in Delft, hoewel hij zelf liever de opleiding tot beeldend kunstenaar in Amsterdam zou hebben gevolgd. Loman ging na zijn opleiding werken bij het kadaster. Na de Tweede Wereldoorlog ging hij als oorlogsvrijwilliger naar het toenmalige Nederlands-Indië, waar hij zijn vrouw leerde kennen. Na de capitulatie van Japan nam hij zijn werk als geodeet weer op en was in die functie enkele jaren werkzaam in Indië. Hij keerde in 1949 terug naar Nederland waar hij weer bij het kadaster ging werken, uiteindelijk als hoofdingenieur. Daarnaast bleef hij zijn eerste liefde trouw en ontwikkelde hij zich ook als beeldend kunstenaar. Hij was zowel beeldhouwer, als graficus en schilder. Hij was onder meer werkzaam in Indonesië, het Groningse Haren, Arnhem en in Beetsterzwaag. Hij sloot zich aan bij de Groninger kunstenaarsgroep Nu, waarvan hij ook nog een tijd voorzitter is geweest. Van zijn hand is het gestileerde embleem van de Waddenvereniging. Ook van diverse andere milieuorganisaties ontwierp hij het logo.
In 1999 schonk hij een beeld aan zijn woonplaats Beetsterzwaag, dat werd geplaatst voor het voormalige gebouw van het kantongerecht aldaar.
Naast beeldend kunstenaar was Loman ook dichter. Hij schreef bij voorkeur haiku’s. In diverse plaatsen in Noord-Nederland zijn haiku’s van zijn hand in steen vastgelegd. Zijn beeldende kunst en dichtwerk wordt gekenmerkt door een strakke ordening. Loman had een voorliefde voor Schiermonnikoog en voor de Noorse fjordenkust. Hij schilderde een vierluik getiteld Schiermonnikoog. In april 2004 onthulde de oud-minister van Verkeer en Waterstaat, Henk Zeevalking, een door Loman geschreven haiku, die werd aangebracht bij de vuurtoren van Schiermonnikoog:
“op eigen wijze
deelt het kustlicht de nacht in
zolang het opvalt.”
Haiku’s van zijn hand in het Noors en in het Nederlands zijn ook te vinden op een granieten steen bij het baken in de Kobbeduinen. Een soortgelijke steen is te zien in het Noorse Nesvag, dat op dezelfde lengtegraad als Schiermonnikoog is gelegen. Op de steen in Nesvag staan eveneens beide haiku’s maar dan in het Nederlands en in het Noors, zodat van elke haiku een Noorse en een Nederlandse versie bestaat.[2]
Loman overleed in november 2006 in zijn woonplaats Beetsterzwaag op 88-jarige leeftijd.
bron: wikipedia
Plaats een reactie (naam E-mail en Site niet verplicht)
Meepraten?Draag gerust bij!