- Titel: Energio
- Kunstenaar: Roelofs & van Reede
- Plaats: Schapenpad Espel
- Materiaal: Roestvrij staal
- Geplaatst: 1987
Dit kunstwerk is verwijderd
Het kunstwerk was opeens weg. Dat merk je pas als je er weer eens langs fietst. Andere websites lezen het hier.
Ik heb navraag gedaan bij de energiemaatschappij IJsselmij.
Hun antwoord :
Dit kunstwerk is onherstelbaar beschadigd geraakt tijdens werkzaamheden – niet gerelateerd aan het kunstwerk. Het energiebedrijf Innogy heeft het kunstwerk verwijderd. Het bestaat dus niet meer.
Spijtig.De kunstenaar is niet geïnformeerd.
Over het kunstwerk
Vlakbij de toegang tot het windmolenpark staat dit kunstwerk. Het is daar geplaatst ter gelegenheid van de ingebruikneming van het windpark in 1987 en gefinancierd door de IJsselmij.
Energio is een ode aan de windmolen, zowel in de klassieke als in de moderne gedaante. Het beeld bestaat uit dertien stalen palen die scheef in de grond gezet zijn.
Ze staan in de vorm van en Y opgesteld, waarmee Roelofs en Van Reede verwijzen naar de contour van een moderne molenwiek van het type zoals dat in het windpark in de Noordoostpolder gebruikt wordt; de plattegrond geeft de ware grootte van zo’n molenwiek aan.
De kruislingse stand van de palen heeft betrekking op de vorm van klassieke molenwieken.
Door de geleidelijke hoekverschuiving moeten de palen bij het passeren de indruk van draaiende wieken geven.
Om dit effect te versterken zijn er bovenin de palen lichtstroken aangebracht. Zo worden wind en energie met elkaar verbonden.
Het object heeft een dubbele relatie met windenergie: niet alleen omdat de vorm op windmolens geïnspireerd is, maar ook omdat het overvloedig gebruik van lichtornamenten de indruk wekt dat de hiervoor gebruikte energie niets kost.
En zolang de wind gratis over de Noordoostpolder waait is dat eigenlijk ook een beetje waar.
(uit: Een kunstreis door Flevoland van Han Lörzing )
Over de kunstenaar
Rinus Roelofs werd in 1954 geboren in Steen.
In het beeldende werk van Rinus Roelofs vormt structuur een hoofdelement. Het gaat hierbij om structuur zoals die om ons heen te zien is, gegroeid of gemaakt, maar ook om de patronen die vanuit de wiskunde tot stand zijn gekomen. Door verschillende structuren met elkaar in verband te brengen, komt de kunstenaar tot spectaculaire verwevingen, transformaties en metamorfosen. Een deel van de ontwerpen van Rinus Roelofs roept associaties op met het werk van M.C. Escher, maar dan op driedimensionale wijze. In het ontwerpproces bedient de kunstenaar zich als onderzoeker en vernieuwer van de nieuwste computertechnieken. Het kunstwerk met daarin verwerkt een dubbellopende möbiusband is hiervan een treffend voorbeeld: zonder hulp van de computer had het kunstwerk niet ontworpen en uitgevoerd kunnen worden.
Een belangrijk onderdeel in het werk van Rinus Roelofs zijn de zelfdragende constructies zoals staven-structuren, meerlagenschuifconstructies en schijvenbollen die ieder voor zich volstrekt zelfdragend zijn. De door de kunstenaar toegepaste koppelregels voor stapeling van staafelementen tot zelfdragende koepelconstructies zijn uniek te noemen. Leonardo da Vinci is de enige kunstenaar tot nu toe die, zij het in de eerste fase van onderzoek, aandacht heeft besteed aan deze stapeltechniek. In het kader van Schaal en Maat zijn twee zelfdragende koepelconstructies, tezamen ongeveer 125 boomstammen, door Rinus Roelofs ontworpen en opgebouwd.
bron rinusroelofs.nl