Urk

Elim

Hersteld Hervormde Kerk

Urk_Elimkerk_006

Algemene gegevens
Naam kerk:Elim
Genootschap:Hersteld Hervormde Kerk
Provincie:Flevoland
Gemeente:Urk
Plaats:Urk
Adres:Wijk 8-50a
Postcode:8321EK
Inventarisatienummer:01445
Jaar ingebruikname:
Architect:
Huidige bestemming:kerk
Monument status:geen

In het rijk geschakeerde kerkelijke landschap van Urk neemt ze een bijzondere plek in: de Elimkerk, ‘et boendjen’ in de volksmond. Of als je het officieel wilt zeggen: de Hervormde Gemeente in hersteld verband. Een gemeente met een duidelijke eigen identiteit.

Geschiedenis

In Hervormde evangelisatie Elim. Voor en na verbouw.

800px-01445_Urk_vm._Ned._Herv._Elim_nu_Hersteld_Hervormde_Kerk_Wijk_8-50a_NOP.

Urk_Elim-1

Orgel

Men maakt gebruik van een elektronisch Eminent orgel, type DCS – 370c, voorzien van schijnfront.

800px-Urk_Elimkerk_001

In de media

Uit Urkerland.nl, 30 juli 2010.

Elimkerk smeedt plannen voor uitbreiding

De Hersteld Hervormde Elimkerk wil het liefst dit jaar nog het kerkgebouw aan Wijk 8 uitbreiden. Bij de gemeente is inmiddels gevraagd om een bouwvergunning.

,,We hebben te maken met een groot gebrek aan ruimte”, zegt Geert Koffeman, die de klus namens de kerkenraad coördineert. ,,Het aantal gemeenteleden groeit de laatste jaren gestaag. Aan de ene kant doordat er kinderen geboren worden, maar ook door de komst van enkele nieuwe gezinnen. Dat komt misschien ook doordat we een eigen dominee hebben.”

Door de groei zit het tijdens de diensten vol in het kerkje. ,,De nieuwbouw moet zorgen voor ongeveer 110 extra zitplaatsen.” Verder heeft de gemeente dringend behoefte aan vergadercapaciteit. ,,Iedereen moet nu terecht in één klein zaaltje en dat is te weinig. We willen er extra ruimte bij voor catechisatie, clubs en verenigingen.”

Alles de vergunning er komt willen de gemeenteleden na de zomer aan de slag gaan. Wanneer dat werk achter de rug is, wacht nog het opknappen van de nabijgelegen pastorie. De voormalige woning van dominee Posthumus werd gekocht van de Gereformeerde Kerk. Een deel van de pastorietuin zal gebruikt worden om de uitbreiding van de kerk mogelijk te maken.

Uit Reformatorisch Dagblad, 9 november 2010.

De hersteld hervormde gemeente Elim te Urk mag uitbreiden. Donderdag heeft wethouder G. Post jr. aan prof. dr. W.J. op ’t Hof, predikant van de gemeente, een zogenoemde omgevingsvergunning ten behoeve van Elim uitgereikt.

Op 1 oktober trad de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (WABO) in werking. Deze integreert zo’n 25 vergunningen, ontheffingen en meldingen tot één omgevingsvergunning – voor bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu.

Elim had een omgevingsvergunning aangevraagd voor „het uitbreiden van de kerkzaal, het slopen van een muur en het gebruik van gronden of bouwwerken die in strijd zijn met het geldende bestemmingsplan ”Kom Urk, 1e algehele herziening””, zo meldde de gemeente Urk vorige week. Volgens de gemeente is het „in Urk en wellicht in heel Flevoland” de eerste omgevingsvergunning die werd verleend.

wikilogoBron : Reliwiki

Reliwiki is de belangrijkste Nederlandse database op het gebied van religieus erfgoed in Nederland en wordt mede mogelijk gemaakt door BOEi, Donatus Verzekeringen en Stichting Vrienden van BOEi.
0 antwoorden

Plaats een reactie (naam E-mail en Site niet verplicht)

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *