Urk

De Poort

PKN Gereformeerde Kerk

De_poort_dag_van_oplevering_-_panoramio_2

Algemene gegevens
Naam kerk: De Poort
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Flevoland
Gemeente: Urk
Plaats: Urk
Adres: Lange Dam 51
Postcode: 8321XS
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 2013
Architect: H2W Architecten (Hendrik Hagedoorn Weerstand)
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Ds. H. Veenstra legde op 16 april 1974 de eerste steen voor de “oude” Poort, gebouwd naar een ontwerp van Architectenbureau H. Van Hunnik en J. Lambrechts te Rotterdam. In 1987 wordt de kerk verbouwd , het liturgisch centrum vernieuwd en de stoelen in het verlaagde deel vervangen door banken. In de poort was een elektronisch Heyligers-orgel geplaatst. Twintig jaar later blijkt de kerk te klein, is er gebrek aan zaalruimte, en verkeert het gebouw in slechte staat van onderhoud.

In 2010 wordt besloten tot nieuwbouw, en krijgt architect Hendrik Hagedoorn Weerstand opdracht een nieuwe Poort te ontwerpen.  Het moest een multifunctioneel gebouw worden, waarbij ontmoeting een sleutelwoord was.
Deze “nieuwe” Poort is 29 september 2013 officieel in gebruik genomen. In het kerkelijk centrum vinden alle wekelijkse activiteiten van de gemeente plaats, er zijn daarom veel verschillende ruimtes, een moderne keuken, een huiskamer, en een grote centrale hal, waar men elkaar ontmoeten kan.

Cijfers:
Zalen 11
Zitplaatsen 937
Hoogte toren 29,375 meter
Hoogte Kerk 18,124 meter

Klokken

In de toren hangen drie klokken, die zijn overgenomen van de voormalige Sint-Norbertuskerk in Horst. De klokken dateren van 1964 en heten: “Jozef, Maria, en Norbertus”.

wikilogoBron : Reliwiki

Reliwiki is de belangrijkste Nederlandse database op het gebied van religieus erfgoed in Nederland en wordt mede mogelijk gemaakt door BOEi, Donatus Verzekeringen en Stichting Vrienden van BOEi.

Scheepje

Het scheepsmodel, een Botter, dat in de Poort boven de preekstoel hangt, is gemaakt door Jan Koffeman

poort-botter-150x150-1

Orgel:

Op dit moment staat in de Poort een elektronisch Monarke Orgel. Vanaf oktober 2019 is de orgelcommissie actief op zoek naar een geschikt pijporgel voor de Poort.

0 antwoorden

Plaats een reactie (naam E-mail en Site niet verplicht)

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *