Jeugdsoos De Klos
Voormalig AMRO Bank gebouw
Oorsprong van het gebouw: De Amro Bank Emmeloord begon met een noodgebouw aan de Meldestraat. Daarna heeft het in 1966 een semipermanent, maar houten gebouw gezet aan de Meldestraat.
Er werkten 75 personen op het kantoor.
Men was al meteen bezig met de plannen voor een nieuw gebouw aan de Balkan.
Verkocht aan de gemeente
In 1968 is dit gebouw overgenomen door de gemeente Noordoostpolder en is het ingezet als centrum voor jeugdwerk, ook wel bekend als De Klos.
De gemeente heeft het houten gebouw, met een oppervlakte van ca 977 m2 gekocht voor ƒ 20.000,-
De gemeente verkocht aan de AMRO-bank een terrein aan de Balkan voor ƒ175.000.
Vanuit het Harmen Visserplein
Het begon in de jaren zestig oorspronkelijk als ‘jeugdsoos’. Eigenlijk in 1966 toen een groepje jongeren een gebouwtje wilde om zelf activiteiten te organiseren.
Eerst aan het Harmen Vissersplein, maar in augustus 1968 – midden in de ‘flower power’ tijd – werd verhuisd naar de Meldestraat, als onderdeel van stichting Clubhuiswerk. Hier werden onder meer pop- en filmavonden georganiseerd, later ook middagen voor scholieren.
De Klos draaide zelfstandig en had zijn eigen regels, maar stond onder controle van ‘De Bolder’, het latere Paspartoe, het nu huidige Carrefour.
Opening De klos 9 November 1968
Wethouder B. J. Bukman en jeugdambtenaar K. Peters hebben zaterdag 9 november 1968 in Emmeloord al fietsend de nieuwe jeugdsoos „De klos” geopend. Onder lulde toejuichingen van de NOP-jeugd reden zij op een tandem door een papieren deur die toegang gaf tot de soosruimte.
De heer Blikman droeg daarna het jeugdgebouw over aan de voorzitter van „De Klos”, Jan Rabs. De nieuwe jeugdsoos is ondergebracht in een deel van de houten gebouwen aan de Meidestraat, waarin voorheen het AMRO-centrum was gevestigd.
Naast de Jeugdsoos wordt het gebouw ook gebruikt voor het ITO-onderwijs en binnenkort als Jeugdhonk. Het oude jeugdsoos-gebouw aan het Harmen Visserplein, dat nooit erg heeft gefloreerd, moest onlangs wijken voor het nieuwe politiebureau. Met behulp van de gemeente heeft de jeugd dagen (en nachten) besteed om van het gebouw aan de Meidestraat iets aantrekkelijks en eigens te maken. In de eigenlijke soosruimte is een bar (waar niet-alcoholhoudende dranken worden geschonken), een dansvloer en een aantal gezellige zitjes. Uiteraard is er een van zilverpapier glanzende ruimte voor een orkest; rietmatten en een geheel eigen sfeer.
Tussen de 200 en 250 jongeren wijdden zaterdagavond het gebouw in; de Rhytm and Bluesgroep „Art. 461″ uit Wolvega genoot de eer van de NOPjeugd om als eerste orkest te mogen optreden. De groep slaagde er in er een voortreffelijke, bijzonder gewaardeerde avond van te maken. De groep speelde in een heel nieuwe formatie. Rinse Postma uit Steenwijk bespeelde het orgel en verzorgde de zang; Theo van Dam uit Heerenveen was de bassist, terwijl Rob Kooy uit Wolvega solo-gitaar speelde. Leider Johny Esles nam (ook) zang, dwarsfluit en mondharmonica voor zijn rekening, terwijl de drums in de vertrouwde handen van Jan Woudberg waren.
De soos was onderdeel van de stichting Clubhuiswerk
De naam (verwarring)
Friese Koerier 2-12-1968
Aan de Meidestraat In Emmeloord is zaterdag het eerste clubhuis in de Noordoostpolder officieel geopend. Dat gebeurde door wethouder B. J. Bukman en de 7-jarige Yke Feike Bosma (zie foto). Yke kreeg de eer toebedeeld doordat hjj de naam voor het clubhuis bedacht: „De Bolder”. Hij mocht de naam zelf met een viltstift boven de ingang tekenen. Het clubhuis is gevestigd in het houten gebouw, dat voorheen werd gebruikt door de AMRO-Bank. Een en ander is tot stand gekomen door samenwerking van hervormde, rooms-katholieke en gereformeerden kerk. Humanitas en de gemeente. Als leider is aangesteld de heer L. E. Drnlman.
Kraakpand
In 1972 wilde het niet goed lopende ‘De Bolder’ De Klos inlijven. Dit mislukte omdat De Klos zelfstandig wilde blijven. Er volgde een gedwongen sluiting. Maar de groep vrijwilligers bleef bestaan en in het volgende jaar, kraakte zo’n honderd mensen het gebouw. Dit leverde een huurcontract op met de gemeente. De Klos werd een zelfstandige stichting. Het aantrekkelijke van De Klos voor bezoekers is altijd het eigen beheer. Nadat op 6 januari 1980 het pand in vlammen opging, zorgde de gemeente in 1981 voor een ‘tijdelijk’ pand aan de Meldestraat.
Brand
Op 6 januari 1980
De 18-jarige Max H. uit Emmeloord is omgekomen bij een brand, die hij had gesticht in de jeugdsoos Klos in Emmeloord. Het slachtoffer had samen met een 21-jarige vriend de soos in brand gestoken, uit onvrede met het feit dat in het gebouw drugs werden gebruikt. De jongens staken de gordijnen en ander brandbaar materiaal aan. Het vuur verspreidde zich zo snel, dat Max zich niet meer in veiligheid kon brengen. De soos werd in de as gelegd. Rond de jaarwisseling waren er schermutselingen geweest in verband met drugs.
In 1981 werd een nieuw en ‘tijdelijk’ pand neergezet :
‘Nieuwe pand’ gaat verdwijnen
Het college van B&W heeft december 2024 besloten dat poppodium De Klos, al meer dan 50 jaar een culturele ontmoetingsplek, verhuist vanwege woningbouw op de huidige locatie aan de Meldestraat. Het college benadrukt het belang van De Klos als culturele broedplaats en werkt samen met het bestuur om een nieuwe locatie te vinden die voldoet aan de behoeften van het podium en haar bezoekers.
De Klos speelt een unieke rol in het culturele leven van de Noordoostpolder door lokaal talent een platform te bieden en jongeren een plek voor creativiteit en ontwikkeling. Voorzitter Danielle Hekkenberg-de Vet noemt het vertrek spannend, maar waardeert de steun van de gemeente en vrijwilligers. De zoektocht naar een geschikte nieuwe locatie gaat de komende tijd door.