Urk

De Ark

PKN Hervormde gemeente Urk

Urk_de_ark

Algemene gegevens
Naam kerk: De Ark
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Urk
Provincie: Flevoland
Gemeente: Urk
Plaats: Urk
Adres: Vlechttuinen 4
Postcode: 8322BA
Jaar ingebruikname: 2007
Architect: Beijnum, W.M. van (Amerongen)
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Op 22 december 2007 werd de Ark in gebruik genomen. Zaterdag 16 september 2006 is de eerste paal geslagen. Hij is gebouwd naar ontwerp van Van Beijnum uit Amerongen. Er is bewust gekozen voor een kerk met toren. Deze torent dan ook, als baken in zee, boven de woonwijk uit, zoals het Kerkje aan Zee dit doet over de voormalige Zuiderzee. Beide kerken zijn in gebruik bij de Hervormde Gemeente op Urk.

De kerk heeft beneden 1100 zitplaatsen en nog 300 op de galerij. (59-08)

Verving oudere kerk aan de Lange Dam 2, die nu gebruikt wordt door de Hersteld Hervormde Gemeente.

Urk_de_Ark_007a

Het orgel

Men maakt gebruik van een elektronisch orgel van het merk Allen. Achter het schijnfront staan de luidsprekers.

Urk_de_Ark_005

In een notendop

Het Kerkje aan de Zee is in 1786 gebouwd. Het is echter niet het eerste kerkgebouw op het eiland Urk. Van de bouw van de eerste kerk is niets bekend, wel weten we dat die niet op de plaats stond waar het huidige kerkje staat.

De kerk van het dorp Espelo stond midden op de bank voor de kust van Urk die bekend staat als de Vormt. Het was de laatste jaren alleen wadend door zee of per bootje bereikbaar omdat de zee steeds meer terrein won waardoor de kerk op een klein eilandje kwam te staan. Oude zeekaarten geven naast het eiland Urk een heel klein eilandje aan. Echter de Allerheiligenvloed in 1572 zorgde ervoor dat de kerk en toren instorten.

De heerlijkheid Urk en Emmeloord was in 1600 eigendom van vrouwe Barbara van Essensteijn, verwant aan het Utrechtse geslacht Zoudenbalch. Vrouwe Barbara droeg zorg dat er op Urk weer een kerk gebouwd werd op “de berg”, waar ondertussen de eilanders waren gaan wonen. Uit dankbaarheid werd door de eilanders een beeld geplaatst van vrouwe Barbara. Deze kerk hield het echter niet zo lang vol. In 1711 stortte het dak in, zodat Urk weer in een bouwvallige kerk kwam te zitten. Er werd in 1781 een grote houten schuur gebouwd, waarin gekerkt kon worden en school gehouden kon worden.

Het zou echter tot 1786 duren voordat het Kerkje aan de Zee herbouwd werd, voor een bedrag van nog geen 15.000 gulden (! 6.807). Het kerkje is in de jaren 1988/1989 voor het laatst gerestaureerd. Toen is ook het orgel vervangen door een Van Dam orgel (bouwjaar 1906) afkomstig uit de Hervormde kerk in Munnikeburen. Boven de hoofdingang van het kerkje zit nog steeds een gedenksteen als blijk van de vroegere band met de stad Amsterdam.

De Ark

De Hervormde Gemeente Urk begon haar bestaan in het Kerkje aan de Zee.

Ongeveer 30 jaar geleden werd het kerkgebouw “de Ark” aan de Lange Dam gebouwd wegens sterke groei van de gemeente. Het Kerkje deed hierna alleen nog dienst voor bijzondere diensten, met name trouwdiensten.

Enkele jaren geleden werd ook “de Ark” te klein en werd er voor een tijdelijke oplossing gekozen: kerkdiensten in de Ark en in het Kerkje.

Nadat gemeenteleden op diverse gemeenteavonden hadden aangegeven dat men weer graag in één gebouw wilden kerken werd gekozen voor nieuwbouw. Het kerkgebouw aan de Lange Dam werd verkocht aan een ander kerkgenootschap. De preekstoel en de naam van het kerkgebouw “de Ark” gingen mee. Op 22 december 2007 was het eindelijk zover. Het nieuwe gebouw werd in gebruik genomen, op een indrukwekkende wijze en in een overvolle kerk.

De kerktoren torent, als baken in zee, boven de woonwijk uit, zoals het Kerkje aan Zee dit doet over de voormalige Zuiderzee.

De Hervormde Gemeente Urk verwacht dat de groei de komende jaren zal doorzetten. Daarom is de kerk gebouwd op de groei. Beneden zijn er 1.100 zitplaatsen en op de galerij is plek voor 300 kerkgangers. De kerk heeft, naast de kerkzaal, negen zalen voor het verenigingswerk.

Ook is er gedacht aan de predikant(en), namelijk een Domineeskamer.

Kerkzegel

Het kerkzegel is ontworpen door onze broeder Henk Kapitein (oud-scriba).

De uitleg van het kerkzegel is als volgt:

  • De Latijnse tekst “Qui dedit in mari viam” in de omranding komt uit Jesaja 43:16a en staat voor “Die maakte in de zee een weg.”
  • De achthoekige omranding staat voor een nieuw begin. God is opnieuw begonnen met ons door Zijn Zoon, net als de acht die gered waren van de zondvloed toen God opnieuw wilde beginnen.
  • De duif is de uitgestorte Geest Gods over ons allen.
  • De regenboog is symbool van Gods trouw aan Zijn beloften
  • De visjes zijn Ichtusvissen, maar stellen ook de gemeenteleden voor, leden van Christus Kerk.
  • De Bijbel is de grond waarop ons scheepje rust. Door de twee draagstangen is deze Bijbel Het levende Woord van God als Ark des Verbonds geworden. Christus is het levende woord wat onder ons heeft gewoond, vandaar de Alfa en de Omega.
  • Paars is de kleur van de hoop en de verwachting, de Hoop in Christus en de verwachting van onze Eeuwige Heerlijkheid omsluit alles.
  • Blauw is de kleur van de Geest vandaar de blauwe zee en de blauwe lucht, alles is vervuld met Zijn Geest.
  • De naam en lijfspreuk van onze gemeente staan op een bruin fond, dezelfde kleur als de Bijbel, dat is onze enige grond.

Preekstoel

foto: kerkfotografie.nl

Scheepje 1

Model van een vissersschip, type: schuit (= schokker),   staand spant­model (eiken), l.o.s. 80 cm, 1974.Het model, dat een Noordzeeschokker voorstelt, is gebouwd door Jan Koffeman te Urk en draagt het registratienummer UK 150. Dit nummer is gekozen om tweeërlei redenen: het is een verwijzing naar de laatste psalm  en tevens het registratienummer van de schuit van een oom van een kerkvoogd. Op het achterschot onder de hennebalk staat: “Wat is de zee toch groot, o God, en mijn schip is zo klein”. Deze woorden zijn ontleend aan het Hospitaal-Kerkschip De Hoop. Het model is op 11 november 1974 op een speciaal daarvoor gemaakt  plateau voor het orgel geplaatst; de kerk werd ingewijd op 14 december 1974.

foto: kerkfotografie.nl

Scheepje 2

De-Ark-scheepje-2-kerkfotografie

Turfpraam  gebouwd  door J. Spithorst in 1912.

Scheepje 3

De-Ark-scheepje-3-kerkfotografie

Teunis van Atje, een kotter, de UK 145 van de gebr. Pasterkamp.

Teunis-van-Atje

bron : www.shipspotting.com/gallery/photo.php?lid=2889522

wikilogoBron : Reliwiki

Reliwiki is de belangrijkste Nederlandse database op het gebied van religieus erfgoed in Nederland en wordt mede mogelijk gemaakt door BOEi, Donatus Verzekeringen en Stichting Vrienden van BOEi.

Bron foto’s : Kerkfotografie Nederland

0 antwoorden

Plaats een reactie (naam E-mail en Site niet verplicht)

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *