Creil

Rooms Katholiek

het Salicoon

buiten gebruik

creil-saalicon.jpg

het Salicoon

Graaf Florislaan 51 –  in 1991 samengevoegd met Rutten en Bant. Gebouw is nu een dienstencentrum.

De Geloofsgemeenschap de Goede Herder is onderdeel van de Emmaüsparochie.

In 1954 wordt de H. Nicolaas parochie van Creil gesticht. Door het teruglopend kerkbezoek en het afnemend aantal pastores worden in 1991 de parochies Bant, Creil en Rutten samengevoegd. Dat wordt parochie De Goede Herder. De katholieke kerk in Creil wordt in 2001 gesloten. Sindsdien is de Servatiuskerk in Rutten de ontmoetingsplaats. Eind 2004 word het kerkgebouw in Creil verbouwd tot een dienstencentrum, het Saalicon (afgeleid van Nicolaas). Vanaf 1 januari 2015 gaan de vier parochies die de Noordoostpolder toen nog telde samen verder als één parochie: de Emmaüsparochie. Sinds de fusie worden de voormalige parochies aangeduid met ‘geloofsgemeenschap’.

Het pastoraal team van de Emmaüsparochie bestaat uit pastoor Victor Maagd, pastor Wiebe Mulder en pastor Magda Schilder-Reijrink. Pastor Wiebe Mulder is als eerste aanspreekbaar voor de Goede Herder Geloofsgemeenschap.

Elke zondag is er een kerkdienst in Rutten. De aanvangstijd wisselt. Op de website van de parochie (www.emmausparochie.net) staan de aanvangstijden van de vieringen. De kerkdienst wordt voorgegaan door een lid van het pastoraal team of door parochianen. Regelmatig zijn er gezamenlijke vieringen van RK en PKN en samen zorgen ze voor de viering tijdens het jaarlijkse dorpsfeest.

Maandelijks verschijnt het parochieblad Klaverblad met actuele informatie van de Emmaüsparochie. Deze informatie staat ook op de website.

Torenspits

Creil-RK

Een modern gebouw, rooms katholiek en dus getooid met een kruis.

De roomsen zijn in Rutten gaan kerken. Het gebouw is nu een dienstencentrum.

Het kruis is eraf. Wat bleef was de klokkentoren, maar de klok werd in 2001 verwijderd en verplaatst naar een klokkenstoel op de begraafplaats van Creil.
In plaats van de klok kwam er een vogel te hangen; een roestvrijstalen kraanvogel, gemaakt door het Kunstenmaker Collectief Creil.

Saalicon-nu

Het rooms-katholieke kerkgebouw in Creil heeft een kerkzaal met een stolpdak.
De pastorie heeft een zadeldak en de tussenliggende gebouwen hebben een plat dak.
De kerkzaal is rechthoekig. Het dak springt in op de muren. De ramen zijn langwerpig en rondbogig.
Voor de kerkzaal is een ingangsportaaltje met een plat dak en glazen deuren.
Naast de kerkzaal staat een heel klein vrijstaand torentje met een ronde voet en daarop witte open constructie met een klok daarin.

De gevels zijn van bronskleurig baksteen en vensters en deuren van lichtgekleurd hout en de daken van Romaanse zwarte pannen.
De kerk begrenst het centrale plein van het dorp aan de oostzijde.
De architecten Hendriks, Van der Sluys en Van de Bosch ontwierpen ook de Rooms-Katholieke kerk in Rutten

0 antwoorden

Plaats een reactie (naam E-mail en Site niet verplicht)

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *