Over het kunstwerk:
De achterliggende gedachte van kunstenaar Nic Jonk was ‘Gaia, godin van de natuur’.
Gaia, in de Griekse mythologie de godin van de natuur, werd afgebeeld als een mollige vrouw.
Zij is de oermoeder, de Aarde, die ontstond uit de Chaos aan het begin van de dingen.
Deze Chaos bevatte alle basisbestanddelen, de vier elementen aarde, water, lucht en vuur.
(bron Wikipedia)
Hier beeldt hij Gaia, moeder Aarde uit, zittend op een dier dat opduikt uit het water, ze draagt een vlam.
De zachte rondingen van dit beeldhouwwerk nodigen uit tot strelen.
Het is een overdadigheid van vormen, abstracte golven en vereenvoudigde visvormen die met de mens versmelten tot een mythologisch uitziend onderwerp.
Verplaatst
Dit kunstwerk had vroeger een ‘ereplaats’ op De Deel, maar is in 2012 in verband met het ‘Centrumplan’ verplaats naar winkelstraat ‘De Lange Nering’.
De plannen voor De Deel hebben al het nodige teweeg gebracht. Met deze verhuizing was ca. € 2500,- gemoeid.
Meerdere exemplaren
Er zijn meerdere exemplaren van ‘Aarde en Water Aarde en Water (Emmen Heerhugowaard en Purmerend Katwijk, Soest, Uithoorn, Keukenhof in Lisse en Venlo.
Jonk bleef aan zijn ontwerpen werken, veranderde details of de opzet. ‘Aarde en water’ uit 1976 zal voortgekomen zijn uit de eerdere versie van 1972.
Er is verwarring over de naam. In Katwijk en Emmeloord heet dit werk ‘Aarde en water’, in Venlo heet het ‘Land, water en vuur’. Er bestaat een gelijkend beeld van Jonk uit 1976 dat de naam ‘Aarde en water’ draagt in Purmerend, Emmen en Heerhugowaard.
Mogelijk heeft Jonk de titel van het beeld uit 1972 later gewijzigd, er bestaat een foto uit 1976 met het werk in zijn beeldentuin, daar draagt het de naam ‘Aarde en water’.
Er is ook een serie met de naam ‘Water en Zon’.
Heeft er niets mee te maken, maar het lijkt er een beetje op.
Over de kunstenaar:
Nicolaas “Nic” Jonk (Grootschermer,11 juli 1928 – Alkmaar, 11 oktober 1994) was een Nederlands beeldend kunstenaar, vooral bekend geworden om zijn voluptueuze beelden van mythologische voorstellingen, vrouwen en dieren.
Hij was ook actief als graficus, schilder en ontwerper van sieraden.
Nic Jonk is in 1994 overleden.
Levensloop
Nic Jonk kwam uit een arm boerengezin en ging op 17-jarige leeftijd het reclamevak in. In 1947 volgde hij een avondcursus aan de kunstnijverheidsschool in Amsterdam. Daar had hij Wessel Couzijn als leraar, die hem stimuleerde om verder te gaan. Eén dag per week vervolgde hij zijn opleiding tekenen aan de Rijksnormaalschool, eveneens te Amsterdam. In 1949 was hij aanwezig bij de eerste Sonsbeektentoonstelling te Sonsbeek, Arnhem. Hij besloot naar aanleiding hiervan zich te gaan richten op beeldhouwkunst. In 1953 ging hij alsnog naar de Rijksacademie van Beeldende Kunsten. Drie jaar later stopte hij, teleurgesteld in de opleiding en begon hij voor zichzelf. Van 1961 tot 1962 gaf Nic Jonk les aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in ‘s-Hertogenbosch. Daarna richtte hij samen met onder andere Wessel Couzijn en Mari Andriessen Ateliers ’63 op waarvoor hij ook les ging geven tot 1966. In het schooljaar 1974-1975 gaf hij ook nog even les op de Gerrit Rietveld Academie. In 1965 vestigde hij zich met zijn vrouw en zes kinderen in Grootschermer waar hij een beeldenpark inrichtte.
Tijdens één van mijn wandelingen (100 van Leeghwater) in 2018 toevallig langs de tuin gelopen.