Openbare leeszaal
Locatie: Harmen Visserplein 5
Architect: M.H. Groen van de dienst Publieke Werken Noordoostpolder
Aannemer: L de Graaff, Emmeloord
Gebouwd: 1968
Officiële opening: vrijdag 13 juni 1969
Op de plek van de huidige Bibliotheek stond vroeger het dorpshuis. Deze was in 1942 gebouwd en werd als dorpshuis ingericht. Een paar jaar later werd het ingericht tot leeszaal door de Maatschappij tot Nut van het Algemeen.
In 1955 kreeg het gebouw de benaming van Openbare Leeszaal en Uitleenbibliotheek. Dit heeft geduurd tot 1968.
We hadden het toen over 3200 boeken.
Voor het merendeel waren het romans en kinderboeken.
In februari 1968 werd de aanbesteding voor de bouw van de openbare leeszaal en bibliotheek gehouden in het gebouw van Publieke Werken in Emmeloord.
Er meldden zich 21 bedrijven om een bod uit te brengen.
Bouwbedrijf L. de Graaff uit de Nagelerstraat in Emmeloord kwam met het laagste bod van ƒ 462.340,-, wat bijna een ton lager was dan de oorspronkelijke begroting van ƒ 559.138,-. Het hoogste bod kwam van de firma G. B. van Hoek uit Delft, die ƒ 589.000,- aanboden. De totale kosten voor de bouw en inrichting waren geraamd op meer dan ƒ 864.000,-.
Het ontwerp van het gebouw was in handen van architect M.H. Groen van de dienst Publieke Werken Noordoostpolder. Op vrijdag 13 juni 1969 werd de bibliotheek officieel geopend. De opening werd verricht door Mr. L.B. van Ommeren, hoofd van de directie jeugdzaken, volksontwikkeling en sport van het ministerie van CRM.
Hij draaide een groot kartonnen boek weg, dat voor de deur hing, om de bibliotheek te onthullen.
Tijdens de bouw bleek dat ‘de bevrijdingsboom‘ teveel in de weg stond. Omdat hij toch slecht groeide, is een paar meter verder een nieuw exempelen geplant.
Sloop oude gebouw
Voor de bouw van deze Openbare Leeszaal was het noodzakelijk het bestaande gebouw te slopen.
Dit was één van de oudste gebouwen van Emmeloord.
- 1942: Gebouwd – Kantine
De Duitse bezetter gaf in 1942 geen toestemming voor een stenen gebouw. Het moest een houten gebouw worden.
Ze wisten niet dat binnen de houten buitenkant een stenen muur werd gebouwd, waardoor een hecht bouwwerk ontstond.
Toen het klaar was, werd het ingericht als kantine voor de polderwerkers.
De heer W. Tholen, (café Tholen) was de baas. - 1945: Ministerie van Justitie
- In 1945 werd een gedeelte ervan gevorderd door het ministerie van Justitie voor de behandeling van politieke delinquenten, die hier in de Noordoostpolder in de kampen vertoefden.
Ondertussen werd het gebouw tot dorpshuis vermaakt.
Vervolgens het consultatiebureau voor de kruisvereniging - 1948 Leeszaal
De ambtenaren verhuisden naar het tijdelijke raadhuis (1) en dit gebouw werd ingericht tot leeszaal door de Maatschappij tot Nut van het Algemeen.
In 1955 kreeg het gebouw de benaming van Openbare Leeszaal en Uitleenbibliotheek. Dit heeft geduurd tot 1968. - 1968 Sloop
Katholieke leeszaal
Er was overigens ook een Katholieke leeszaal.
Na de verbouwing van de oude katholieke kerk (later Paspartou) kon het gedeelte dat niet werd ingericht als huishoudschool, onderdak verlenen aan de kath. openbare leeszaal. Deze bibliotheek is voortgekomen uit de parochiebibliotheek. De officieuze opening was zaterdag 21 november 1968.
Fusie nov 1956
De openbare leeszaal, de hervormde bibliotheek, de bibliotheek van de geref. en chr. geref. kerk te Emmeloord en ‘de Interkerkelijke Bibliotheek te Marknesse, zijn een fusie aangegaan. Het boekenbezit van de nieuwe stichting omvat ongeveer 7000 boeken, een groot aantal voor een plaats als Emmeloord, waar thans de boeken tezamen zijn gebracht.
Bibliobus 1961
Om de lectuurvoorziening in de dorpen van de Noordoostpolder te verbeteren, heeft de openbare leeszaal en uitleenbibliotheek NOP te Ernmeloord in mei 1961 een bibliobus aangeschaft. Hierdoor kan men sneller en beter de dorpen aan boeken helpen.
In 1966 kwam een nieuwe bibliobus op de weg.
Actueel (2024)
De Bibliotheek en het Muzisch Centrum groeien uit hun jasje en willen verhuizen naar Theater ’t Voorhuys. De directeuren stellen dat ze daar het beste tot hun recht komen.
Als je naar de kaart kijkt, heeft het Muzisch Centrum nog volop ruimte om uit te breiden.
Ook de Bibliotheek heeft aan ruimte en parkeerplaatsen niets te wensen.
Het Politiebureau heeft steeds minder ruime nodig. Nadat het politiekorps in 2010 was gereorganiseerd bleek het pand aan het Harmen Visserplein zo groot dat een deel kon worden afgestoten en is sinds 2012 in gebruik door de Yunus Emre Moskee. (rechts van het politiebureau)
Mijns inziens biedt het krappe centrum minder ruimte, minder parkeerplaatsen en een slechtere bereikbaarheid. Je haalt je daarmee veel problemen op de hals. (red)
Kunst
- Titel: Glas appliqué
- Kunstenaar: Jo Pessink
- Plaats: in de hal van de bibliotheek (FlevoMeer Bibliotheek Noordoostpolder)
- Materiaal: glas
- Geplaatst: 1968
De panelen waren bedoeld voor het politiebureau Emmeloord.
De kunstenaar Jo Pessink gaf de panelen de titel mee:
het alziend oog van de politie
Na de opening van het politiebureau stond op 31 okt 1968 in de krant :
‘Namens het personeel bood brigadier A. N. Schoolmeester een glasapplicaat aan, vervaardigd door de Deventer kunstschilder J. Pessink. Het wordt in de hal aangebracht.’
De panelen zijn daar echter om onduidelijke redenen nooit geplaatst maar zijn in de hal van de bibliotheek geplaatst.
Net na de bouw van het politiebureau werd ook de bibliotheek op officieel geopend.