Doorkijkpanelen Oostelijk Flevoland
De doorkijkpanelen zijn allen uniek en geven informatie over de natuur, cultuur en geschiedenis van Lelystad en de provincie. Bekijk ze allemaal en volg de route.
De doorkijkpanelen zijn allen uniek en geven informatie over de natuur, cultuur en geschiedenis van Lelystad en de provincie. Bekijk ze allemaal en volg de route van 75 KM met je fets, e-bike of neem eens een ander voertuig zoals bijvoorbeeld en Fatbike of E-chopper. Ga langs de acht doorkijkpanelen in Lelystad en Nationaal Park Nieuw Land. Ontdek de onthullende verhalen uit het verleden van Lelystad voor, tijdens en na de inpoldering. Daarnaast krijg je een kijkje in de geschiedenis achter de man-made natuur van Nationaal Park Nieuw Land.
1. Zuigerplasbos
Lelystad is omgeven door groengebieden, die diep de stad binnendringen. Eén van de grote stadsbossen is het Zuigerplasbos.
GROENE STAD
Het Zuigerplasbos heeft een oppervlakte van 290 hectare. Het bos wordt aan de oostelijke kant begrensd door de Hanzelijn. Aan de westkant grenst het bos aan het golfpark. Het volkstuinencomplex en het sportpark met de daarachter gelegen bebouwing vormen de zuidelijke grens. Het natuurgebied het Zuigerplasbos is een stille idylle aan de rand van een levendige stad.
2. Eerste woonwijk
In de zomer van 1950 werd gestart met de aanleg van de ringdijk rondom Oostelijk Flevoland.
Deze ringdijk werd in 1956 voltooid, waarna de polder een jaar later droogviel.
MAAGDELIJKE ZANDVLAKTE
Pas acht jaar na het droogvallen van Oostelijk Flevoland, begon de Firma T. den Bergen van den Bout uit Aerdenhout aan het opspuiten van zand op de plek waar Lelystad, de hoofdstad van de IJsselmeerpolders, zal worden gebouwd. Opdrachtgever is de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders. Het plaatsnaambord ‘Lelystad’, dat op 25 mei 1965 werd ingegraven, staat alleen op een eindeloze, maagdelijke zandvlakte. Wisten ze toen al dat het een eigentijdse, bruisende stad zou worden van meer dan 75.000 inwoners?
3. Oostvaardersdiep
De Zuiderzee ontstond in de twaalfde eeuw en kreeg zijn definitieve vorm in de dertiende eeuw. Toen werd de Zuiderzee ‘Suder See’ genoemd. Vanaf die tijd werd de binnenzee steeds belangrijker voor de handel en het transport.
INTERNATIONALE HANDEL EN TRANSPORT
De Zuiderzee was in de zeventiende en achttiende eeuw van groot belang voor Amsterdam. In die dagen was Amsterdam de belangrijkste handelsstad van Nederland. Op de Zuiderzee lagen tal van schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en de West-Indische Compagnie (WIC) voor anker. De machtige driemasters wachtten om in Amsterdam te lossen of te laden of om op het juiste tij uit te varen naar verre oorden.
4. Vliegtuigwrak
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het een bekend geluid hoog in de lucht boven Nederlandse bodem:
het geronk van de viermotorige Amerikaanse bommenwerper, type B-24H Liberator.
DE LIBERATOR
De Liberator was een van de beroemdste gevechtsvliegtuigen tijdens de oorlog. Er werden er meer dan 18.000 van geproduceerd. Met ruim 3600 kilo aan bommen waren de langeafstandsvliegtuigen op weg naar doelen in nazi-Duitsland. Maar niet zelden werden ze boven Nederland neergeschoten door Duits luchtafweergeschut.
5. Scheepswrak
De voormalige Zuiderzee was een gevaarlijke binnenzee. Het kon er flink stormen en er waren gevaarlijke stromingen en onverhoedse ondiepten.
RUIGE ZUIDERZEE
Het is niet verwonderlijk dat op deze verraderlijke zee tientallen, zo niet honderden schepen zijn vergaan; van kleine vissersboten tot groter vrachtschepen. En met het vergaan van al die schepen verdronken ook vele honderden scheepslieden.
6. Larsen
In Oostelijk Flevoland zouden er tien dorpen worden gebouwd. Eén voor één verdwenen
de dorpen uit de plannen. Larsen is het laatste dorp dat verdween.
NOOIT MEER HONGER
De IJsselmeerpolders waren oorspronkelijk bedoeld als landbouwgebied. Een belangrijk doel van het Zuiderzeeproject was het voorkomen dat Nederland opnieuw te maken zou krijgen met voedselgebrek of hongersnood, zoals tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door grote akkeren tuinbouwgebieden te ontwikkelen, met talloze boerderijen en dorpen, zou Nederland meer zelfvoorzienend worden.
7. Industrie
De Oostvaardersplassen is een natuurgebied in Flevoland met een oppervlakte van ongeveer 7.500 ha.
Het gebied is niet alleen voor Nederland, maar ook internationaal van groot belang.
UNIEK GEBIED
De Oostvaardersplassen is nationaal en internationaal van belang als wetland en overwinterings- en broedgebied voor vogels. Het natuurgebied bestaat uit moeras, grasland, water en de omringende bossen. De Oostvaardersplassen heeft een enorm rijke en gevarieerde flora en fauna. De Oostvaardersplassen maakt deel uit van het waterrijke Nationaal Park Nieuw Land dat maar liefst 29.000 ha groot is.
8. Knarhaven
In de zomer van 1950 begonnen aannemers in opdracht van de Dienst der Zuiderzeewerken met de bouw van de ringdijk van Oostelijk Flevoland.
LANGE RINGDIJK
De ringdijk van Oostelijk Flevoland is ongeveer 90 kilometer lang. De ringdijk werd aangelegd in aparte gedeelten, dijkvakken of percelen genoemd. Elk perceel was ongeveer zeven kilometer lang. De percelen werden naar elkaar toe gebouwd, zodat de dijk zich tenslotte helemaal sloot. Het laatste gat werd gedicht op 13 september 1956, nadat er zo’n 75 miljoen kubieke meter grond in de lange ringdijk was verwerkt.
- Download gpx link
- Totale afstand 65 km
- Bron: https://visitlelystad.nl/