Lekker niet vervelen op De Boederij
18 mei 2009 – De Stentor
Door Dieuwke Westra
Emmeloordse zorgboerderij viert tienjarig bestaan.
Emmeloord – Hij is er om zich niet te vervelen, bij zorgboerderij De Boerderij in Emmeloord. Jan van de Dries werkt in de kas, wirdt onkruid, plant en zaait, houdt in de gaten of alles wel goed groeit.
Met grote, snelle passen loopt hij ietwat gebogen langs de planten.
‘Leuk he?’, roept hij wanneer hij bij een van de planten blijft staan. Wiebelt op zijn voeten.
Maar vandaag wiedt, zaait en plant Van de Dries even niet. Deze zaterdag wordt het tienjarig jubileum van De Boerderij gevierd. Dat gebeurt met iedereen die de afgelopen jaren betrokken was bij de zorgboerderij.
Al tien jaar kunnen op de boerderij mensen met een verstandelijke beperking terecht voor een leuke dagbesteding. In een later stadium kwamen er ook mensen met psychische problemen bij.
Het idee voor de zorgboerderij ontstond ruim twaalf jaar geleden toen drie paar ouders in contact kwamen. Alle drie hadden ze een kind met een verstandelijke beperking en vonden dat er in de omgeving van Emmeloord te weiing voor hen te doen was. Nog geen twee jaar later op 6 april 1999 ging De Boerderij met zes cliënten van start. Inmiddels zijn dat er ongeveer veertig. Jan van de Dries is een van de cliënten.
die er al vanaf het begin af aan bij zijn. Hij heeft een verstandelijke beperking, maar is bij De Boerderij helemaal op zijn plek. ‘Het is hier leuk’, zegt hij. Of hij gelukkiger is geworden nu hij hier komt? Knikt hevig met zijn hoofd. ‘Ja’, roept hij enthousiast.
Daarna iets zachter: ‘Ik verveel me hier niet’.
Hoewel er wordt gewerkt op De Boerderij, is dat niet een doel op zich. Belangrijker dan het werk en wat het opbrengt is wat mensen beleven, zegt bestuurslid Hilda de Boer. ‘Het gaat erom dat mensen een leuke dagbesteding hebben door te werken op de boerderij. Bijvoorbeeld door hout te bewerken, planten te schoffelen, in de kantine te staan of mee te helpen in de winkel. Daarnaast willen we graag dat onze cliënten steeds meer
integreren in de maatschappij, er onderdeel vanuit gaan maken. Nu is dat nog te
weinig.’ Fruitbomen kunnen een oplossing zijn.
De Boer: ‘Om onze cliënten daadwerkelijk meer te betrekken bij de maatschappij zitten we te denken aan fruitboompjes. Zo wordt het assortiment in de winkel breder en dat trekt meer mensen van buitenaf. Daarnaast denken we na over een theeschenkerij. Het zijn overigens nog plannen
en we moeten maar zien wat de toekomst zal brengen.
Geen grote drukte op het jubileum. We hebben bewust niet groots uitgepakt, zegt De Boer. ‘Dat houdt het voor iedereen overzichtelijk.’
Plaats een reactie (naam E-mail en Site niet verplicht)
Meepraten?Draag gerust bij!