Startblock

Startblock is een Emmeloordse onderneming in fabrieksmatig gebouwde woningen

Ze komen kant en klaar uit de fabriek en worden dan met een dieplader naar hun bestemming gebracht.

Meldestraat

16 stuks type Roots met plat dak

Startblock Meldestraat Emmeloord

De kant-en-klare starterswoningen zijn in 2021 neergezet in de Meldestraat. Startblock wilde namelijk lokaal een ‘showroom’ realiseren. Daar konden geïnteresseerde klanten kijken hoe de kleine woningen er als huizenblok in het echt uitzien.

Startblock mocht de zestien kant-en-klare woningen neerzetten op basis van een tijdelijke afwijking van het bestemmingsplan.
Het college van B en W gaat nu in 2023 het bestemmingsplan aanpassen om de huizen er permanent te laten staan.

Alle woningen zijn bestemd voor de verhuur. Op dit moment zijn alle woningen verhuurd.

Emmelhage (Hellingahage)

18 stuks type Roots puntmodel

Startblock Hellinghage Emmelhage Emmeloord

In de nieuwbouwwijk Emmelhage in Emmeloord worden 18 Startblock Roots Punt woningen gerealiseerd. Het originele plan van woningbouwcorporatie Mercatus was om 9 rijwoningen te realiseren op deze locatie, maar vanwege de grote behoefte aan woningen voor starters heeft Mercatus gekozen voor Startblock. Zo kunnen er twee keer zoveel woningen gerealiseerd worden op hetzelfde oppervlakte.

Alle woningen zijn bestemd voor de verhuur. Op dit moment zijn alle woningen verhuurd.

Binnen één dag geplaatst

“In de fabriek worden ze in zes dagen gebouwd. Bij het plaatsen van de woningen op locatie hoeft de woning alleen op de fundering geplaatst te worden en aangesloten te worden op nutsvoorzieningen als elektra en riolering. We kunnen deze huizen binnen een dag plaatsen”, zegt Willem van Tilburg, mede-eigenaar van StartBlock.

“Drie jaar geleden ontstond het idee voor dit project. We hadden een paar uitgangspunten. Op locatie moest het snel klaar zijn. We hebben dus eerst geïnformeerd wat maximaal met speciaal vervoer over de weg mocht worden verplaatst. Dat bleek 5 x 4 meter te zijn. Dat was onze leidraad.”
De woondoos is zo ontworpen dat hij in één keer op een dieplader past.

Niet voor particulier

Het grootste probleem is het aanbod van grond, zegt Van Tilburg. Die moet de koper zelf regelen. Particulieren kunnen de huizen nog niet kopen. “Je moet er minimaal vier afnemen, alleen de buitenste twee zijn aan de zijkant geïsoleerd. De middelste alleen aan voor- en achtergevel,” legt hij met behulp van een maquette uit.

Het bedrijf richt zich dan ook op woningcorporaties en beleggers die de woningen verhuren. Wil je als particulier kopen? Dat kan alleen via een omweg. “Dan moet je met andere geïnteresseerden een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) opzetten.” Verschillende particulieren zetten dan een stichting of vereniging op en verwerven samen een groot kavel. De CPO is opdrachtgever richting de architect.

Prijs

Van Tilburg stipt het verschil aan met tiny houses, die na tien jaar afgebroken moeten worden. “Onze huizen voldoen aan het bouwbesluit. Het gaat dan om allerlei eisen zoals de breedte van de trap, omvang van badkamer en keuken en de isolatie.”
De woningen kunnen dus langer blijven staan. “Ze hebben een levensduur van 50 tot 100 jaar.”

Onze prefabwoningen kosten 100.000 euro exclusief btw. Inclusief grond en inclusief btw ben je gemiddeld, afhankelijk van de grondprijs 160.000 euro kwijt.”

Startblock maakt 2 woningtypes

Type 1

De Startblock Roots

deze staan in Emmeloord

De houten woningen bestaan uit drie woonlagen. Op de begane grond is een keuken. Op de eerste verdieping is de woonkamer en een toilet. Op de tweede laag is er een slaapkamer en douche te vinden. Ze komen kant en klaar uit de fabriek en worden dan met een dieplader naar hun bestemming gebracht. De Startblock Roots is beschikbaar in zowel plat- als puntmodel. (Zie meldestraat en Emmelhage)

Type 2

De Startblock Tree

De Startblock Tree is een compacte, grondgebonden eengezinswoning met een woningoppervlakte van 80m2. Ook deze woning is maximaal circulair en energiezuinig gebouwd. De woning is slim ingedeeld waardoor er 3 royale woonlagen gecreëerd zijn en iedere ruimte optimaal wordt benut. De woning beschikt over maar liefst 3 slaapkamers en een werk-/hobbyruimte. Ook de Startblock Tree is beschikbaar in zowel plat- als puntmodel.

Type 3  Zeer binnenkort zal Startblock de eerste eengezinswoning opleveren, de Family. Deze doorzon woning wordt in twee delen op de bouwlocatie aan elkaar gekoppeld en wordt zij-aan-zij geplaatst.

maten en meer

Type 1

Breedte 5 meter
Diepte 4 meter
Hoogte puntmodel 10,5 meter
Hoogte platmodel 8,5 meter
Bruto vloeroppervlakte 58,99 m2
Verhuurbaar oppervlakte 45,5 m2
Gebruiksoppervlakte 49,6 m2

Transport

Één van de speerpunten va Startblok is het verminderen van de uitstoot met betrekking tot transportbewegingen.
De vaste partner voor het transport is Van Wieren Special om deze reden hun elektrische vrachtwagen in om de woningen te transporteren naar de eindbestemming.

Van Wiere Speciaal

Over Startblock

Startblock is een samenwerking van twee Urker bedrijven en een bedrijf uit Emmeloord. Aandeelhouders zijn projectontwikkelaar OVT, waarin Jeroen Oost mede-eigenaar is, Stijlvol Hout en 1 op 1 architectuur.

Commercieel Directeur Hidde Proost
Algemeen Directeur Tony Mol
OVT  Jeroen Oost en Willem van Tilburg
Architecten: Gert Jan Post en Jelle Post
Ontwerper: Lucas Visser

Industrieweg 41
8304 AC  Emmeloord