Stadspoort
Kop van de Paardenmarkt

  • Architect:  Gerben ter Horst
  • Opdrachtgever:  EvertsenBouw, Zwolle
  • Aannemer:  EvertsenBouw, Zwolle
  • Programma:  16 kleine appartementen/studio’s
  • Status:  Opgeleverd 2023
  • Artist impressions:  Sterker in beeld, Jonathan van Dijk

KHV Architecten heeft voor EvertsenBouw een ontwerp gemaakt voor een appartementengebouw met 16 kleine appartementen en studio’s voor starters. Het compacte woongebouw komt op de kop van de Paardenmarkt, een groot parkeerterrein in het centrum van Emmeloord. Het woonprogramma richt zich uitdrukkelijk op starters en biedt betaalbare koopappartementen.

Het gebouw verschijnt pal achter een rij imposante bomen aan de Sportlaan. Het is een prachtige plek die de overgang markeert tussen het centrum en de nieuwe stedelijke woningbouw, die momenteel gerealiseerd wordt, enerzijds en het ruime, groene straatprofiel van de Sportlaan anderzijds.

ConceptStadspoort
Het concept is ontstaan vanuit de gedachte dat het nieuwe woonvolume, samen met het volume aan het Smedingplein, de poort naar het centrum vormt. Het markeert de overgang van de ruime en groene setting van de Sportlaan en achterliggende straten naar de verdichting in het woonprogramma van het centrum. Tevens vormt het appartementengebouw een soort familie met de andere, naastgelegen woongebouwen die in de toekomst nog gerealiseerd gaan worden en eveneens door KHV ontworpen zijn.
De poortfunctie en de nadruk op de straat de Noordzijde hebben we gelegd door het – in vorm eenvoudige – volume dynamiek te geven in de gevels door afwisseling in materialen en openingen.

appartementencomplex bumalaan lowres 4 van 57Parkachtig wonen
Het metselwerk sluit aan op de schaal van de gezinswoningen en klimt naar de Noordzijde naar een grotere hoogte. Hier verheft het gebouw zich om de doorgang naar het centrum te markeren.
Het tweede materiaal – hout – zorgt naast de sprekende vorm ook voor een warme uitstraling. Daarnaast maakt het dat het gebouw zich beter voegt in de groene omgeving. De kleur van het metselwerk is afgestemd op de afsluiting van het centrum aan het andere uiteinde van de Noordzijde. Hier staat de katholieke kerk. Eveneens een eenvoudig volume dat de toegang tot het centrum markeert.

De hoofdentree van het appartementengebouw ligt aan de binnenzijde bij het kleine parkeerterrein waar bewoners hun auto kwijt kunnen. Aan de groene zijde wordt gewoond en zijn er vanwege de dynamiek balkons toegevoegd. Parkachtig wonen in hartje Emmeloord. Dat staat eigenlijk centraal in deze opgave. De veelzijdigheid van deze plek is in het ontwerp vertaald en heeft als resultaat een alzijdig gebouw dat past in zijn omgeving.

appartementencomplex bumalaan lowres 24 van 57Kwaliteit voor starters
Een opvallend aspect van dit project is de focus op het leveren van kwaliteit voor starters. Uniek is dat deze woningen aangeboden worden voor koop tegen gunstige prijzen. Hierdoor krijgen starters de kans om een plek op de woningmarkt te verwerven. De kwaliteit komt tot uiting in de woonruimte
Ondanks dat dit vanwege een maximale oppervlakte van 50 vierkante meter niet verplicht is, hebben alle woningen ruime balkons met uitzicht op het aangrenzende park.
Het gebouw biedt zowel appartementen met aparte slaapkamers als studio’s met een open nis voor een bed. Bovendien delen alle bewoners een gezamenlijke berging en hebben ze een eigen parkeerplaats.


Harm Korfker

Harm Korfker

Binnenkort …