- Titel: Scheepswrak Queen Anne
- Kunstenaar: Staatsbosbeheer
- Plaats: natuurgebied Schoterveld bij Bant
- Materiaal: Hout
- Geplaatst: 2018
Het scheepswrak dat in de zomer 2018 in een akker bij Rutten is opgegraven, blijft in de Noordoostpolder. Na goed overleg tussen de provincie Flevoland en de universiteit van Groningen werd Staatsbosbeheer de nieuwe eigenaar van een deel van het opgegraven hout. ‘Met dat hout brengen we nu de geschiedenis tot leven’.
Engels koopvaardijschip
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) leidde de opgraving bij Rutten. De bodem gaf bijzondere schatten prijs: kanonnen, musketkogels, geweren en granaten. Maar ook gereedschappen, schoenen, meetinstrumenten en andere gebruiksvoorwerpen. De archeologen vermoeden dat het gaat om een Engels koopvaardijschip dat in de 18de eeuw op de Zuiderzee is vergaan. De onderzoekers gaven het schip de naam Queen Ann, door de vondst van tinnen lepels met het wapen van de Engelse koningin.
Zichtbaar verleden
De vondsten zijn veiliggesteld, Staatsbosbeheer kreeg een groot aantal spanten van ca 1,5 meter lengte. Op 20 september is gestart met het ingraven van de spanten in een deel van het natuurgebied Schoterveld bij Bant. De spanten steken circa 50 cm boven de grond uit, zodat de contouren van het voor de Zuiderzee uitzonderlijk grote schip goed zichtbaar zijn in het landschap. Op een boordplank wordt de naam Queen Ann aangebracht. Mocht de echte naam van het schip nog boven water komen, dan gaan ze dit uiteraard aanpassen.
Staatsbosbeheer gaat ook een informatiepaneel plaatsen met het verhaal en de vondsten van de Queen Ann. Zo blijft het verleden van de Noordoostpolder levend én zichtbaar.
Zoektocht naar verdwenen kanonnen ‘Queen Anne’
Omroep Flevoland Maandag 6 juli 2020
Maritiem archeoloog Yftinus van Popta van de Rijksuniversiteit Groningen wil voor een tweede keer onderzoek doen in Rutten. In 2018 deed hij daar een opgraving naar het 18e eeuwse schip ‘Queen Anne’. Daar vond hij toen vier kanonnen. Maar de archeoloog vermoedt dat in de omgeving van de wraklocatie een groter kanon of mogelijk meerdere kanonnen liggen.
Aan boord van het wrak vond Van Popta honderden grote en kleine kogels. Een deel van deze kogels bleken te groot te zijn voor de kanonnen die aan boord waren gevonden. Van Popta denkt dan ook dat er zwaarder geschut op het schip aanwezig moet zijn geweest. Die kanonnen zijn waarschijnlijk overboord gegooid vlak voordat het schip vastliep in de ondiepe Zuiderzee.
Om het verdwenen kanon terug te vinden wil de maritiem archeoloog met ‘geofysische meetapparatuur’ vaststellen of die kanonnen in de omgeving van het wrak op het land van de boer liggen. Het raadsel van het kanon hoopt Van Popta in het najaar op te lossen. Want dan is het terrein braakliggend en werkt de meetapparatuur beter. Van Popta is met de gemeente Noordoostpolder in gesprek over de financiering.
Tentoonstelling Queen Anne
In het museum van de Rijksuniversiteit Groningen is momenteel een expositie ingericht over het schip dat in Rutten is gevonden. Daar zijn onder meer de kogels te zien die in het schip zijn gevonden. De Rijksuniversiteit gaat de collectie ook digitaal tentoonstellen.