Rabobank De Deel 1

rabo deel 1

De eerste plannen zijn op papier gezet en op 17 mei 2023 met de direct aanwonenden gedeeld.

RABO1

RABO2

De begane grond blijft bedrijfsruimte.
Verder worden er 44 appartementen gerealiseerd waarvan de grootste een oppervlakte heeft van ca 120 m2.

  1. Op de eerste verdieping  standaard gelijkvloerse appartementen.
  2. De appartementen op de tweede etage krijgt twee verdiepingen. (Een maisonnette)

Omroep Flevoland :

In het grote Rabobank-pand in het centrum van Emmeloord komen 44 koopappartementen. Ontwikkelaar De Deel Vastgoed heeft daarover woensdag een overeenkomst met de gemeente gesloten. Het linker gedeelte dat nu nog als bank in gebruik is, wordt flink verbouwd en krijgt een nieuwe gevel. Het rechter gedeelte van het pand blijft uiterlijk grotendeels hetzelfde.

“Daar is bewust voor gekozen”, laat Tim Versteegh van VersteeghHofman Architecten weten. “Samen met de ontwikkelaar kijken wij serieus naar de mogelijkheid tot hergebruik van panden en proberen we zo veel mogelijk te behouden. Dit Rabobank-pand is in het verleden heel degelijk en zorgvuldig gemaakt en het heeft een goede uitstraling. Door de gevels te handhaven, tonen we waardering voor de bestaande architectuur. Als je zo’n pand sloopt, is dat ook een behoorlijke kapitaalvernietiging. Nu krijgt het gebouw een mooi tweede leven.”

Het deel van het pand dat nu nog als bank in gebruik is, wordt wel grondig aangepakt. “Daar zit nu zo’n uitstekende punt. Die vonden wij te futuristisch voor dit pand. In ons ontwerp krijgt het linker gedeelte een gevel van baksteen, met diepte. Dat sluit mooi aan bij het pand dat momenteel links ernaast wordt gebouwd.”

De ontwikkelaar gaat wel de benedenverdieping, de zogenoemde plint, opknappen. Dat gebeurt onder meer door keramische steen aan te brengen. De invulling van de benedenverdieping is nog niet bekend. Of hier straks winkels, horeca of kantoorruimtes komen, zal nader worden bepaald.

Voldoende daglicht en uitzicht
Door de praktische indeling van kantoorgebouwen zijn deze niet altijd eenvoudig om te bouwen naar appartementen. Maar in het geval van de Rabobank was dit volgens de architect goed mogelijk. “Op de bovenste verdieping hebben we wat panelen door ramen vervangen. En voor elk appartement geldt dat er straks voldoende uitzicht is en daglicht binnen komt.

De woningen krijgen geen gasaansluiting, maar worden ‘all electric’, inclusief de verwarming. Om dit mede mogelijk te maken komen op het grote platte dak enkele rijen met zonnepanelen.

Parkeergarage
Om ervoor te zorgen dat de bewoners ook hun auto kunnen parkeren, worden twee bestaande kelderruimtes onder het gebouw aan elkaar getrokken. De huidige inrit van de kelder van de bank wordt straks ook de ingang naar de parkeergarage, waar plek is voor 47 auto’s. De huidige parkeerplaatsen aan de achterkant van het gebouw blijven ook bestaan.

Het Rabobank-gebouw was de eerste bank in de Noordoostpolder. De laatste jaren werden delen van het gebouw al verhuurd aan andere gebruikers. In het pand zit overigens nog altijd een grote kluis. Die kluis blijft bestaan. Er is nog geen nieuwe functie voor bedacht.

De ontwikkelaar die het Rabobank-pand gaat aanpakken, heeft samen met hetzelfde architectenbureau ook voormalig zorgcentrum De Golfslag in Emmeloord nieuw leven ingeblazen.