Petitie voor tergugkeer Tong
Ook www.hetaandeel.com heeft de petitie getekend voor terugkeer en behoud van de Tong
Daarmee bevinden wij ons in een goed gezelschap van gemeenteraadsleden, fractievoorzitters en wethouders.
De interesse van hetaandeel.com richt zich doorgaans op het Flevolands Erfgoed boven de Ketelbrug,
maar voelt zich verbonden met het cultureel erfgoed van de hele provincie Flevoland
Tong van Lucifer is de groene ellips op de Knardijk bij de A6. Het beeld is weggehaald voor reparatie wegens stormschade en onder leiding van een groep christenen wordt actiegevoerd om het niet terug te laten keren – het zou godslasterlijk zijn.
Kunstwerk Lucifers Tong (een reusachtig ovaal kunstwerk van Rudi van de Wint uit 1993) op de Knardijk bij Lelystad.
De Tong van Lucifer is een 9 meter hoog en 4 meter breed beeld in de vorm van een reusachtige ovaal.
Het beeld van kunstenaar Ruud van de Wint staat langs de A6, op de Knardijk, in de Nederlandse provincie Flevoland en is in 1993 onthuld.
De vorm van het beeld doet denken aan een tong. Daarom bedacht de maker dat het een afbeelding van de tong van Lucifer zou kunnen zijn, de gevallen engel die naar de hemel likt.
Het beeld is meerdere keren het object van vernieling geweest. In oktober 2006 werd ontdekt dat onbekenden, mogelijk koperdieven, het koperdraad in het object hadden losgeknipt en meegenomen. In 2007 werd besloten het beeld te laten herstellen en te herplaatsen (er staat sindsdien een bewakingscamera naast). ChristenUnie en SGP in de Provinciale Staten van Flevoland verzetten zich ertegen, vanwege de symboliek van het kunstwerk. Bij de herstelwerkzaamheden in een werkplaats in Amsterdam, die langer duurden dan men had verwacht, kwam begin 2009 een man om het leven.
In 2020 werd het kunstwerk opnieuw beschadigd door de stormen die plaatsvonden in het begin van het jaar, het beeld is daardoor scheef komen te staan.[5] Niet lang daarna is het beeld tijdelijk verwijderd in afwachting van reparatie. Een aantal Flevolanders heeft daarop het initiatief genomen om een petitie te starten om de Tong uit godsdienstige overwegingen niet te repareren en dus ook niet terug te plaatsen op de Knardijk.
In april 2020 werd een voorstel van onder meer SGP, ChristenUnie, Forum voor Democratie en PVV in Provinciale Staten van Flevoland om een andere plek te zoeken voor het kunstwerk, nipt verworpen. Een andere motie van CDA en GroenLinks om een onderzoek te houden naar de restauratie- en verplaatsingskosten, en naar de precieze afspraken die destijds over het kunstwerk zijn gemaakt, werd wél aangenomen.
Petitie voor terugkeer Tong van Lucifer langs A6 bij Lelystad:
‘Kunstwerk hoort daar’
Al meer dan 1100 mensen hebben een petitie ondertekend voor de terugkeer van de Tong van Lucifer langs de A6 bij Lelystad. Het kunstwerk is ‘erfgoed van Flevoland en hoort daar te blijven’, vindt de initiatiefnemer.
Het kunstwerk – dat eerder dit jaar losraakte door de harde wind en nu in een opslag wacht op restauratie – is inzet van een felle discussie in Flevoland. Volgens de SGP en ChristenUnie heeft het een ‘godslasterlijke’ achtergrond en moet het een andere, minder opvallende plek krijgen. Omwonenden zijn enkele weken geleden een petitie begonnen met hetzelfde doel.
Wegstemmen ‘spottend’ kunstwerk langs A6 gaat twee keer mis bij statenlid: ‘Er zou een koerier komen, ik heb niemand gezien’
Morgenster
Kunstenaars Vereniging Flevoland roept juist op om de Tong van Lucifer terug te zetten op de Knardijk langs de A6. De maker, de in 2006 overleden Ruud van de Wint, verwijst met de naam van het kunstwerk niet naar de ‘satanische Lucifer’, schrijft deze vereniging in een open brief. De naam Lucifer zou van oorsprong uit de Griekse mythologie komen ‘en staat voor morgenster’.
Verder zou de Knardijk maar kaal zijn zonder die grote ‘cipres’. De initiatiefnemer van de nieuwe petitie, enkele dagen online, denkt er net zo over. Het kunstwerk hóórt langs de A6, vindt deze Daan S.
Kosten
Het kan nog wel even duren voordat duidelijk is wat er met de Tong van Lucifer gaat gebeuren. Een nipte meerderheid van Provinciale Staten heeft een CDA/GroenLinks-motie aangenomen met als strekking om eerst meer inzicht te krijgen in de kosten voor reparatie en herplaatsing. Pas daarna is een eventuele nieuwe locatie aan de orde.