Bomenbuurt

Aan de oudste zijde van de Espelerlaan heten de straten naar planten die men in de begintijd van de polder met man en macht trachtte uit te roeien;
aan de andere zijde dragen de straten de namen van bomen en struiken die juist zijn aangeplant om de ontstane kaalslag weer wat op te fleuren.
Cultuur naast natuur; de Lijsterbeststraat, de Jasmijnstraat, de Meidoornstraat, de Abelenlaan, de Acacialaan, de Berkenlaan, de Lindelaan, de Peppellaan, de Wilgenlaan en de Goudenregenstraat zijn genoemd naar bomen en heesters die overwegend voor de beplanting van deze straten zijn gebruikt.

bomenbuurt - jasmijnstraat-1978.jpg

Jasmijnstraat 9

De Abelenlaan heeft, voor zij op 21 juni 1948 haar definitieve naam kreeg, een jaar lang de Kastanjelaan geheten.
De naam Goudenregenstraat was oorspronkelijk bedoeld voor de Koningin Julianastraat, maar omdat deze straat een wijk afsluit, moest het een neutrale naam hebben.
In het kroningsjaar 1948 kreeg deze straat de naam van het toenmalig staatshoofd.

De Goudenregenstraat ging daarna naar de straat achter het postkantoor.

In 1990 zijn de wilgen in de Wilgenlaan vervangen door essen, en nog even is overwogen of dat niet zou moeten leiden tot een naamsverandering, maar daar is toch maar vanaf gezien.
Overigens staan aan de Wilgenlaan inmiddels geen wilgen meer, maar essen.
Ook is het verzoek van een kantoor aan de Abelenlaan, om de bomen te mogen kappen omdat deze in de herfst zoveel blaadjes op de grond laat vallen, afgewezen

Historisch gezien is de Jasmijnstraat 9 een bijzonder pand.
Het is het oudste stenen gebouw van Emmeloord met een maatschappelijke functie.
De allereerste gebouwen met een maatschappelijke functie stonden in Emmeloord aan het Harmen Visserplein, maar dat waren houten barakken.
In 1948 liet de Dienst Zuiderzeewerken daarom een nieuw kantoor bouwen.
De nieuwe sloten en wegen van de polder werden getekend in de kamer die vandaag de dag dienst doet als de vergaderzaal van Aves.

Na Zuiderzeewerken volgde het Groene Kruis en de District Gezondheidsdienst Noordwest-Overijssel (de latere GGD).
De Schoolbegeleidingsdienst IJsselmeerpolders (SBDIJ) nam daarna zijn intrek in het gebouw, waarna Aves zich er in 2010 vestigde.