render 2048x1152 1

De Ontmoeting

  • Gebouwd: 1969 – 1970
  • Geopend: 2 juni 1970
  • Architect: Zwiers en Fontein – Amsterdam
  • Aannemer: L. de Graaff  Emmeloord.
  • Orgelbouw: Leeflang – Apeldoorn (1970)

Driekamerappartementen in voormalige kerk in Emmeloord

Het voormalige kerkgebouw De Ontmoeting in Emmeloord wordt vanaf het voorjaar van 2024 omgebouwd tot een wooncomplex met veertien driekamerappartementen. Dat blijkt uit het plan van de projectontwikkelaar.

Het gebouw behoudt zijn vorm, maar er komen meer ramen in en eromheen komen balkons en terrassen. De kelder, de voormalige kerkzaal en de zalen op de begane grond en de eerste verdieping worden omgebouwd tot appartementen.

OmroepFlevolandVan de woningen zijn er inmiddels negen in optie, vijf zijn nog te koop. De prijzen variëren tussen de 314.000 en 500.000 euro, afhankelijk van de grootte.

De centrale hal in het gebouw blijft bestaan. Daar komt een keuken voor een ontmoetingsruimte die ernaast wordt gebouwd. Het gebouw heet immers “De Ontmoeting”, verklaart Willem van Tilburg van OVT Ontwikkeling. Ook blijft het kruis aan de voormalige kerk hangen en keert de naam van het complex terug aan de gevel.

Kerk verkocht vanwege brandveiligheid
De Ontmoeting verloor vorig jaar november zijn functie als kerk. De brandveiligheid moest worden aangepakt, maar dat kostte te veel geld. Daarom werd besloten om afscheid te nemen van het gebouw. De kerk werd sinds 1970 gebruikt door de Protestantse Gemeente in Emmeloord.

Van Tilburg kocht het gebouw aan de Europalaan en besloot de voormalige kerk om te bouwen tot wooncomplex. De verbouwing moet begin 2025 klaar zijn, laat hij weten.

Ooit een kerk, over niet al te lange tijd een appartementencomplex, De Ontmoeting aan de Europalaan 42 in Emmeloord. Dit initiatief is ontwikkeld door OVT Ontwikkeling in samenwerking met Stichting Wonen Senioren NOP. Wat voorheen een kerk was, wordt omgetoverd tot een wooncomplex met veertien appartementen en een gemeenschappelijke ruimte. Begin 2024 moet de bouw starten
De appartementen in De Ontmoeting zijn divers en variëren in grootte, met gebruiksoppervlaktes van 78 tot 130 vierkante meter. Wat dit project extra bijzonder maakt, is de royale gemeenschappelijke ruimte. Dit is de plek waar toekomstige bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Het doel is om op een vrijblijvende manier een levendige gemeenschap te creëren, waarin bewoners naar elkaar omzien.

Duurzaamheid en historisch besef
Ontwikkelaar Willem van Tilburg, die pleit voor duurzaamheid en historisch besef: ‘Het slopen van prominente gebouwen is zonde. De Ontmoeting bewijst dat we historische panden nieuw leven kunnen inblazen met innovatieve ideeën.’

OVT Ontwikkeling is enkele jaren in gesprek geweest met Stichting Wonen Senioren NOP, die zich richt op het creëren van gemeenschappen waar mensen samen oud kunnen worden, of dat nu een boerenerf, een nieuwbouwwijk, of in dit geval een kerkgebouw is. Voormalige kerk De Ontmoeting leent zich uitstekend voor dit initiatief.

Buitenruimte
Elke bewoner heeft zijn of haar eigen appartement met bijbehorende buitenruimte, maar daarnaast is er ook een gemeenschappelijke ruimte. Het doel van deze ruimte is dat het gemakkelijk wordt om contact te maken met elkaar.

Ontwikkelaar Jeroen Oost benadrukt: ‘De appartementen variëren in grootte van 78 tot 130 vierkante meter, alle 14 appartementen zijn uniek in hun indeling. In samenwerking met KHV architecten uit Emmeloord hebben we deze uitdaging met veel plezier aangepakt.’

Start verkoop
De presentatie van de start van de verkoop is woensdag 4 oktober om 15.00 uur in De Ontmoeting. Meer informatie en aanmelden via de site van OVT Ontwikkeling.

De appartementen variëren in grootte, met gebruiksoppervlaktes variërend van 78 m² tot 130 m², elk met hun eigen privé buitenruimte.
Alle 14 appartementen zijn uniek in hun indeling