De Kiekendief

is het symbool van Flevoland geworden

kiekendief

Toen Zuidelijk Flevoland in 1968 droog viel, nam het aantal bruine kiekendieven (die bijna verdwenen waren)  enorm in aantal toe. Er werd op grote schaal riet ingezaaid om de zeebodem sneller te laten opdrogen en verharden. Uitgestrekte rietvelden en uitgestrekte rustgebieden zorgden voor de terugkeer van de bruine kiekendief. Deze vogel leeft van kikkers en jonge watervogels.

Het silhouet van De Kiekendief werd in opdracht van de regionale VVV als logo ontworpen door grafisch vormgever Gert Udo.
Iemand heeft ooit dit logo uitgeknipt en op zijn auto geplakt. Het idee voor autostickers was geboren.

De VVV had jarenlang de rechten op gebruik van het beeldmerk, maar na het faillissement van deze organisatie in Flevoland, nam de provincie de rechten over.

Bij de provinciewording van Flevoland heeft Frans van der Ven in 1985 geopperd om op basis van dit vignet een bronzen versie van De Kiekendief te creëren

De sticker met de kiekendief siert nog altijd menige auto, maar het worden er wel steeds minder. Deze autosticker is het meest zichtbare onderdeel, maar er zijn ook theelepels, beeldjes van brons of tin en muntjes van de kiekendief.
De nieuwe sticker ziet er iets anders uit dan de vorige en is in allerlei kleuren te koop: zwart, wit, groen, rood, blauw, zilver en grijs.
De kleur verschilt trouwens per gemeente.

En natuurlijk Omroep Flevoland

Frans van der Ven

Historie

De bronzen Kiekendief is het symbool van Flevoland geworden omdat, toen Zuidelijk Flevoland in 1968 droog viel, de roofvogel de bruine kiekendief weer enorm in aantal toenam, nadat hij jarenlang bijna verdwenen was. Er werd op grote schaal riet ingezaaid om de zeebodem sneller te laten opdrogen en verharden. Uitgestrekte rietvelden en uitgestrekte rustgebieden zorgden voor de terugkeer van de bruine kiekendief. Deze leeft van kikkers en jonge watervogels. Het silhouet van De Kiekendief werd als logo ontworpen door grafisch vormgever Gert Udo, in opdracht van de regionale VVV. Iemand heeft ooit dit logo uitgeknipt en op zijn auto geplakt. Het idee voor autostickers was geboren. Met de provinciewording van Flevoland in aantocht heeft Frans van der Ven in 1985 geopperd om op basis van dit vignet een bronzen versie van De Kiekendief te creëren.

Onthulling

Op 9 januari 1986 werden de Flevopolders door toenmalig Koningin Beatrix uitgeroepen tot provincie. Daarbij onthulde zij de Bronzen Kiekendief in de hal van het provinciehuis. Het beeld is de mascotte geworden voor de nog prille provincie en als zodanig mogen bijdragen aan een zich ontluikende identiteit. Nog steeds worden beelden van de Bronzen Kiekendief gebruikt als afscheidscadeau, trofee, souvenir of relatiegeschenk. Na de eerste versie, de Kiekendief replica, zijn er in de loop der tijd behalve de Bronzen Kiekendief ook de Tinnen Kiekendief bijgekomen in verschillende formaten en uitvoeringen. In 2014 is er nog een Zilveren Kiekendief aan de serie toegevoegd.

Bron: fransvanderven.nl

GroenLinks

Provincie Flevoland

kettingkast

De kiekendiefsticker is weer terug!

21 december 2019
Onze fractiemedewerker, Ellen van den Berg, heeft afgelopen maand geprobeerd een sticker met het beeldmerk van Flevoland te verkrijgen: de kiekendief. Deze vogel is op meerdere plekken binnen en buiten het provinciehuis te zien. Het staat symbool voor de eerste bewoners van onze drooggelegde polders. Nu bleek echter dat zowel City Marketing Lelystad als Visit Flevoland dit beeldmerk niet in beheer heeft en er verder ook niets mee doen.
Na vragen van GroenLinks heeft het college de stickers weer in omloop gebracht. En vanaf januari worden ze weer verspreid in heel Flevoland. Alle Statenleden kregen er alvast een paar, en zoals op de foto te zien is, kun je ‘m niet alleen op je auto, maar ook op je fiets plakken!

GroenLinks hoopt dat men dit symbool weer gaat tonen en zich zal identificeren met het nieuwe land en de ruimte voor nieuwe natuur!

Sticker is bij VVV Almere en Lelystad verkrijgbaar

Kiekendief in de Noordoostpolder

Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo