Monumenten in Flevoland
regio Noordoostpolder
Ondanks de jeugdige leeftijd van de provincie Flevoland begint de lijst met monumenten toch langzaam te groeien.
Zowel de gemeente Noordoostpolder als de gemeente Urk heeft een aantal gemeentelijke- en rijksmonumenten.
Rijksmonumentenlijst Noordoostpolder
Een rijksmonument is in Nederland een zaak (een bouwwerk of object, of het restant daarvan) die van algemeen belang is wegens de schoonheid, de betekenis voor de wetenschap of de cultuurhistorische waarde. Een formeel juistere aanduiding is: ‘beschermd monument als bedoeld in de Erfgoedwet’.
Tot 2012 moest een monument 50 jaar of langer geleden zijn vervaardigd om in het kader van de Monumentenwet voor bescherming in aanmerking te komen. Per 1 januari 2012 is dit criterium vervallen.
Eind februari 2015 had Nederland 61.822 gebouwde rijksmonumenten (inschrijvingen, per 31 december 2011 circa 52.000 objecten) met de status rijksmonument, waarvan circa 1500 archeologische rijksmonumenten. Sinds 2007 ligt de nadruk bij nieuwe toekenningen op de wederopbouwperiode.
Gemeentelijke monumentenlijst
De gemeente Noordoostpolder kent 42 gemeentelijke monumenten verspreid over de kernen Bant (1), Emmeloord (4), Ens (19), Kraggenburg (5), Luttelgeest (2), Markenesse (4), Nagele (1), Rutten (2) en Tollebeek (3). Het gaat om kerken, pastorieën, (uitkijk)torens, boerderijen, tuinbouwbedrijven, een gemaal en woningen. Na vaststelling in 1999 is de gemeentelijke monumentenlijst niet meer veranderd. Twee van de monumenten op de gemeentelijke monumentenlijst zijn inmiddels rijksmonument geworden: de Poldertoren in Emmeloord en de kerk en de klokkentoren in Nagele (Ring 15).
Provinciaal monument
Noord-Holland en Drenthe zijn de enige provincies die provinciale monumenten hebben aangewezen.
Rijksmonumenten op Urk
De plaats Urk telt 33 inschrijvingen in het rijksmonumentenregister. Een overzicht.
Gemeentelijke monumenten Urk
De gemeente Urk kent vijf gemeentelijke monumenten. Het betreft twee panden uit 1826 (aangewezen in 2006), een loods uit 1970 (aangewezen in 2008), de werf Metz uit 1986 (aangewezen in 2012) en het kerkhof bij het Kerkje aan Zee (aangewezen in 2016).