- Titel: Mariabeeld
- Kunstenaar: Gerard Héman
- plaats: Zoudenbalchstraat
- Materiaal: Natuursteen
- Jaar: 1956
De kerk
Tezamen met de dorpen werden er in de Noordoostpolder een aantal kerken gebouwd: elk dorp kreeg een hervormde, een gereformeerde en een katholieke kerk, zo ook Ens.
In 1948 werd te Ens een katholieke noodkerk gebouwd, naar ontwerp van A.E. Bleys. Deze was uitgevoerd in hout en werd verlaten in 1955, toen de huidige Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstandkerk gereed kwam. Het noodkerkje, gelegen aan Arnoldus van Bockholtstraat 1, nu dienend als verenigingsgebouw, werd geklasseerd als Rijksmonument.
De huidige kerk, die is gebouwd in de stijl van de Delftse School, werd ontworpen door de architecten H. Thunnissen, A. van Kranendonk jr. en A. Thunnissen jr. en is voltooid in 1955.
Het betreft een bakstenen basilicale kerk met een opvallend houten ingangsportaal, een roosvenster in de voorgevel en een smalle maar hoge vierkante toren die opzij van de kerk is geplaatst.
Het orgel is van 1957 en werd vervaardigd door Valckx & Van Kouteren.
De kerk en de bijbehorende pastorie zijn aangewezen als gemeentelijk monument.
Gerard Héman (Duisburg, 17 juli 1914 – Rotterdam, 11 juli 1992) was een Nederlandse beeldhouwer.
Héman was een zoon van Joannes Gerardus Christophorus Carolus Héman (1884-1959) en Sophie Friederike Borneman (1885-1924). Hij werd geboren in Duisburg uit een Nederlandse vader en Duitse moeder. Later vestigde het gezin zich in Schiebroek. Zijn vader en grootvader van vaderskant waren beiden onderwijzer, zijn grootvader van moederskant was schrijnwerker in de Landkreis Göttingen. Héman was al jong bezig met houtsnijwerk, waarin de invloed van de Duitse barokke volkskunst merkbaar is. Hij bezocht de middelbare technische school, maar kon daar zijn draai niet vinden en maakte de overstap naar de Rotterdamse Academie.
Héman was van huis uit rooms-katholiek en maakte werk voor diverse kerken, zoals kruiswegstaties voor de Goede Herderkerk in Voorburg en de Onze-Lieve-Vrouw Visitatiekerk in Bleiswijk en de tabernakel voor de Sint-Adelbertkerk in Delft.
Hij overleed in Rotterdam, kort voor zijn achtenzeventigste verjaardag, hij werd begraven op Oud Kralingen.
bron: wikipedia