website: 20 jaar (2000 – 2024)
Evert de Graaff : bronnen, cookies & privacy
Bij de sluis van Lemmer is een gedenkplaat onthuld als herinnering aan de dood van vijf leden uit het gezin van schipper Hendrik Hartman. Ze kwamen op 6 september 1944 om het leven bij een aanval van een bommenwerper.
bron: denoordoostpolder.nl
Hanneke van Middelaar bij haar kunstwerk in het Bosbad (© Marcel Jagersma)
De Emmeloorder kunstenares Hanneke van Middelaar heeft in zwembad Bosbad een muurschildering gemaakt. Het thema is ‘Zwembad op de bodem van de Zuyderzee’. De muurschildering is te vinden in de speelhoek van de koffiecorner.
Zwembaddirecteur Marcel Jagersma is heel blij met het eindresultaat. ‘Als Bosbad willen we de beleving voor onze gasten continu zo optimaal mogelijk maken en dat geldt natuurlijk ook voor onze jongste bezoekers. Het werk van Hanneke past daar fantastisch bij. Bovendien vertelt de schildering op een voor iedereen toegankelijke manier ons verhaal, namelijk dat we als Bosbad trots zijn om dagelijks een bijdrage te mogen leveren aan de veiligheid, gezondheid en het plezier van de polderinwoners.’
Hanneke vindt dat ze een mooie opdracht heeft gekregen. ‘Ik kon een persoonlijke draai aan het ontwerp geven en vind het leuk dat de schildering in een openbare ruimte hangt.’
De rooms-katholieke Sint Josephkerk in Zandberg bestaat 175 jaar. De parochianen luisteren dat jubileum op door zichzelf een Mariakapel in het voormalige baarhuis cadeau te geven. Bij de entree van het rooms-katholieke kerkhof in Zandberg staat een gebouw waar ooit lichamen werden opgebaard. Binnenkort doet het dienst als Mariakapel.
In de aanloop naar die viering overlegden de bestuurders over de wijze hoe dat feest op te luisteren. Toen kwam een langgekoesterde wens naar voren: een eigen Mariakapel. ,,Zo’n kapel hadden we hier nooit”, aldus Mensen-Wilkens. ,,We besloten dat we zouden proberen er eentje te krijgen.”
Een plek was snel gevonden: het oude stenen baarhuis. ,,Dat heeft al lang geleden zijn oorspronkelijke functie verloren en is nu een opslagplaats. We besloten dat gebouw op te knappen. Dat is inmiddels grotendeels gebeurd.’’
Vervolgens moest een Mariabeeld worden gevonden. ,,Zulke beelden zijn erg duur. Maar in Emmeloord is een kerk afgebroken en daarin stond een groot Mariabeeld. Onze pastoor Jos Deuling heeft contacten met de pastoor daar en we kunnen dat beeld krijgen. Daar zijn we heel blij mee.’’
Bron: Dagblad van het Noorden
hetaandeel.com : Navraag bij pastoor Victor A.H.Maagd van de rooms-katholieke ST. Michaelkerk in Emmeloord leerde mij dat het om de St. Jan de Doper kerk van Kraggenburg gaat. Deze kerk is niet afgebroken, maar is sinds 2014 niet meer in gebruik. Het gebouw is door ‘Oost en van Tilburg’ omgevormd tot 5 woningen. Presentatrice Dolores Leeuwin van Omroep Flevoland heeft er een mooi beeldverslag van gemaakt.
Met de aanleg van de Noordoostpolder zijn twee dijken aangelegd.
Beide dijken hadden een spannend moment: het dichten van het laatste stuk.
Bij beide sluitgaten is een mooi monument te vinden.
Op het Harmen Visserplein zijn meerder monumenten die de herinnering hoog houden aan de Noordoostpolder in de Tweede Wereldoorlog:
In Museum Nagele is van 29 augustus tot en met 24 november een expositie ingericht over tuinarchitect Mien Ruys en werk van Joke Vingerhoed.
Wie kent haar niet? Mien Ruys (1904 – 1999), de belangrijkste Nederlandse tuinarchitect van de 20e eeuw. Mien Ruys en haar groenontwerp zijn een onlosmakelijk deel van het verhaal over het ontwerp en de realisatie van Nagele én van de Noordoostpolder.
Beplantingsplan Nagele
Het beplantingsplan van Nagele is één van de grootste ontwerpen uit haar carrière. Wat Gerrit Rietveld voor de architectuur betekende en Piet Mondriaan voor de Stijlbeweging, was zij voor de groene buitenruimten.
De expositie over Mien Ruys bestaat uit een groot aantal panelen/banieren, aangevuld met objecten als bielzen, gewassen grindtegels en kleding. In interviews op beeld met onder anderen Piet Oudolf, Pieter Buijs, Anet Scholma en Koos Postema wordt het leven en werk van Mien Ruys aanschouwelijk gemaakt.
De expositie is toegespitst op de ontwikkeling van haar oeuvre dat uitgebreid wordt getoond door middel van plattegronden, tekeningen en kleurenfoto’s. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van haar oorspronkelijke dagboeken, waarin zij onverbloemd vermeldt voortdurend zoekende te zijn naar heldere lijnen.
Joke Vingerhoed
Het werk van Joke Vingerhoed vormt een prachtige aanvulling op de expositie over het werk en leven van Mien Ruys. Behalve kleurrijke bloemstillevens toont zij abstracte geometrische schilderijen.
Op donderdag 29 augustus om 14.00 uur geeft Joke Vingerhoed een inleiding bij haar werk. Bij de inleiding, die tevens een preview van de Mien Ruys expositie biedt, is een ieder van harte welkom. Er wordt entree gevraagd.
Deze expositie is in samenwerking met het ABC Architectuurcentrum Haarlem en het Cultuur Historisch Centrum Noordoostpolder/Canon de Noordoostpolder tot stand gekomen en met een financiële bijdrage van gemeente Noordoostpolder.
Leo den Dulk, auteur van het boek ‘Mien Ruys, Tuinarchitect. Zoeken naar de heldere lijn. De complete biografie’, verzorgt tijdens de opening voor genodigden op 1 september om 15.00 uur een inleiding.
De expositie is te bezichtigen van donderdag 29 augustus tot en met zondag 24 november 2019. Openingstijden: donderdag tot en met zondag van 13.00 – 17.00 uur.
website: 20 jaar (2000 – 2024)
Evert de Graaff : bronnen, cookies & privacy