Kunst in Almere

Er zijn weinig websites die aandacht besteden aan de kunst van Oostelijk- en Zuidelijk Flevoland. Alle aandacht gaat uit naar de Noordoostpolder.

Vandaar, een compleet en fleurig overzicht van alle kunstwerken van Almere op alfabetische volgorde.
Kunst in de openbare ruimte laat iedereen op een laagdrempelige manier kennismaken met kunst en draagt bij aan het culturele imago van de stad. Almere heeft een grote collectie van kunstwerken in de openbare ruimte. Meer dan 150 kunstwerken versieren de woonwijken, parken, wegen en centra van de stad. Ze zijn soms heel klein en bijna onopvallend waardoor alleen de kenner ze ziet. Anderen zijn zo groot dat ze de hele omgeving in beslag nemen.
Klik op de foto voor meer informatie.

Nieuw kunstwerk kers op taart gerenoveerd centrum

logo-FlevolandEen nieuw kunstwerk op het Baltimoreplein wordt vanaf volgend jaar de kers op de taart van het gerenoveerde winkelcentrum Almere Buiten. Wethouder Hilde van Garderen (VVD) maakte dinsdagochtend bekend dat het ontwerp Baltimore Bend de wedstrijd ‘Verover het Baltimoreplein’ heeft gewonnen. De ontwerpers Arttenders en Studio Spass uit Rotterdam kregen de meeste stemmen.

De wedstrijd is beslist via een online verkiezing. Voor de finale waren vier ontwerpen geselecteerd door een vakjury. Alle ontwerpers kregen knutselwerkjes van kinderen uit Almere Buiten ter inspiratie.

Het winnende speelkunstwerk is een lange, slingerende, blauwe schutting. Daarin zitten veel grote doorgangen met bankjes die ook als skateramp kunnen dienen. Als kunstwerk vertegenwoordigt Baltimore Bend het ritme en de diversiteit van Almere. Volgens wethouder Van Garderen is het ontwerp een mooie combinatie van park, speeltuin en kunst.

Baltimore Bend is een rivier en een natuurreservaat in de Amerikaanse staat Missouri. Aan de rivier ligt een gelijknamige wijngaard.

Stadhuispromenade krijgt 110 meter lange bank

De Stadhuispromenade in Almere krijgt een 110 meter lange bank. Ontwerper LOLA Landscape Architects heeft vrijdag het definitieve ontwerp bekendgemaakt voor de plek die nu nog een asfaltvlakte is.

logo-FlevolandIn mei vorig jaar werd al een tijdelijk ontwerp gepresenteerd. Dat is samengesteld op basis van ideeën van 226 Almeerders. Zij zien graag een romantisch park gebouwd worden. Het is de bedoeling dat de Stadhuispromenade een groene plek wordt, met veel bloemen en planten. Een fijne plek om te lezen, te eten of te rusten, zegt de gemeente.

Het asfalt wordt verwijderd en de stenen die op het plein liggen, worden gebruikt om paden aan te leggen in het nieuwe ontwerp. De bomen die nu op het plein staan worden voor een deel verhuisd naar de parkeerplaats achter het stadhuis. Ongeveer de helft van de 23 stuks gaat naar de bomenbank.

Naar verwachting starten de werkzaamheden januari 2021. De planning is dat de nieuwe Stadhuispromenade in juli 2021 af is.